Președintele ANRE, dar și ministrul Energiei Sebastian Burduja, pot să răsufle ușurați: se potolește revoluția prosumatorilor! Rețelele de electricitate sunt salvate măcar pentru o vreme de prosumatori, prea mulți și lacomi, dar atât de pregătite să preia curentul de la viitorii mari poluatori, precum centralele pe gaze fosile și noile obiective nucleare.

Despre cauzele reale ale acestei probleme se vorbește însă mai puțin.

Era destul de clar că perioada relativ bună pentru prosumatori, ajunși acum pe la borna 85.000, nu putea continua la nesfârșit. Stoparea dezvoltării lor, mai ales prin acțiuni ale statului, ascunde probleme mai profunde:

  • rețelele învechite, lipsite de investiții tot din pricina statului;
  • birocrația din instituții așa cum e Administrația Fondului pentru Mediu, care după mai multe ediții ale Casa Verde Fotovoltaice, încă nu știe să deruleze programul fără sughițuri;
  • rezistența la schimbare a multor actori tradiționali de pe piața energiei, pentru care descentralizarea energetică e o amenințare;
  • lipsa de viziune, în general, a autorităților centrale, fără planuri realiste, coerente de la un mandat la altul, și adaptate la contextul european și climatic.

E de precizat, pentru a fi corecți, că avântul fără precedent al prosumatorilor a fost, în mare parte, rezultatul programului Casa Verde Fotovoltaice. Reversul medaliei e că dezvoltarea prosumatorilor a fost controlată de ritmul acestui program, care s-a împotmolit mereu.

ANRE și ministerul de resort „protejează” rețeaua

Îngrijorarea autorităților are o bază reală. Sunt situații (însă nu ar trebui generalizat pentru toți prosumatorii și toate zonele de rețea) în care rețeaua este afectată de surplusul de energie injectat de prosumatori. Însă ANRE și Ministerul Energiei vorbesc la modul general, fără să prezinte o cartografiere corectă, cu localizarea punctelor nevralgice din rețea.

E corect să fie învinuiți toți prosumatorii că au instalat extra capacități de generare? Li s-a explicat oamenilor care sunt riscurile dacă sistemele fotovoltaice instalate depășesc de X ori nevoile de consum? Și dacă au instalat prea multă capacitate de producție, nu au respectat ei oare legile în vigoare? E normală intenția de a limita accesul prosumatorilor la rețea, indiferent de zonă?

Stabilitatea rețelei e o problemă tehnică, rezolvabilă. Sunt țări cu mult mai mulți prosumatori decât are România. Distribuitorii de energie, ANRE, Ministerul Energiei trebuie să colaboreze, să asigure investițiile necesare ca rețeaua să fie modernizată și să poată prelua mai multă energie regenerabilă. De asemenea, trebuie avute în vedere și soluții pentru stocare în măsurile de sprijin pentru prosumatori. Nu în ultimul rând, comunitățile de energie sunt încă neglijate, deși ele ar putea să agrege prosumatori și să creeze un nou model de producție și consum pentru energie, care să nu pună presiune pe rețea.

AFM este campion la blocaje

Nu trebuie să mire pe nimeni faptul că AFM a reușit să blocheze  – din nou – programul de finanțare Casa Verde Fotovoltaice. De fapt, vă aduceți aminte de vreo ediție, din cele trei ale programului, fără probleme? Nu e o întâmplare nici ce se petrece anul acesta.

Deși e vorba de o acțiune în instanță inițiată de o firmă privată, faptul că programul este blocat – din nou – are legătură cu felul în care acesta a fost gândit. Iată cum peste 80.000 de cetățeni așteaptă soluționarea de către justiție a unui pas procedural, precum evaluarea documentelor depuse de un instalator, care cu siguranța s-ar fi putut remedia prin implicarea AFM.

Cât va dura așteptarea? Nimeni nu știe. Poate mai multe luni, poate mai mult de un an. În plus, 531 de firme de fotovoltaice, care au avut obligația să depună garanții financiare mari pentru a participa la program, au investit în stocuri de materiale și au angajat oameni suplimentar, sunt blocate. Care e responsabilitatea AFM în această situație? Niciuna.

AFM trebuie să își schimbe abordarea, să aibă un mod mai simplu, mai suplu din punct de vedere al birocrației, pentru stimularea cetățenilor care vor să devină prosumatori. S-a vorbit în nenumărate rânduri de „alt sistem”, cu vouchere, fără instalatori „validați de AFM”. Promisiunile au fost date uitării.

Nu în ultimul rând, AFM ar trebui să acorde o atenție crescută segmentului de cetățeni aflați în sărăcie energetică. Realitatea este că mulți oameni își pot permite să achiziționeze singuri sisteme fotovoltaice, fără fonduri de la stat, și ar fi bine să o facă pentru că e o investiție cu beneficii pe termen lung. Pentru aceștia, stimulentele ar putea fi mai degrabă de natură fiscală, decât granturi care să acopere aproape tot costul sistemului.

În același timp, sunt și foarte multe familii (45,3% din populație) pentru care plata facturilor la energie este o corvoadă, iar un ajutor de tipul dat de AFM ar fi o „undiță”, mai valoroasă decât ajutoarele date cu țârâita an de an de stat. Mai degrabă către aceste familii ar trebui să fie direcționat ajutorul.

Ajută taxele mai mari pentru regenerabile tranziția verde?

Și cum energia verde și eficiența energetică sunt o „prioritate” pentru Guvernul României, s-a propus recent și o creștere a TVA-ului pentru panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură de la 5% la 9%. Se apropie iarna, iar deficitul de energie din rețea va fi acoperit probabil de centralele pe cărbune, iar niște zeci de mii de familii vor plăti, în loc să aibă fotovoltaice pe acoperiș și să își acopere chiar și parțial consumul. E un exemplu clar de lipsă de viziune, care face mai dificilă dorința oamenilor de a deveni, cu adevărat, independenți energetic.

Un viitor fără prosumatori nu se poate

Prosumatorii sunt parte a soluției pentru un viitor energetic viabil, cu emisii reduse. Ei nu mai pot fi ignorați, ba chiar ar trebui să fie susținuți să investească, pentru că ei au înțeles deja ce statul român se preface doar că înțelege: energia poate fi produsă local, mai curat, mai eficient financiar, cu beneficii pentru întreaga comunitate locală.

Provocarea pentru prosumatorii din România va fi să se asocieze și să își apere drepturile. Pentru că drumul către un sistem energetic descentralizat va fi plin de hopuri și nu toate vor putea fi depășite cu soluții individuale.