Era o seară de început de vară în care documentam distrugerea Carpaților și împreună cu echipa Greenpeace eram cazați în Armeniș. La un moment dat, în timp ce eram pe terasă și ne uitam la stele, vedem flăcări în (ceea ce părea o) pădure. Gazdele încearcă să ne liniștească și ne povestesc că e un obicei al zonei să ardă vegetația uscată. Din păcate, în acea seară incendiul a scăpat de sub control și a fost nevoie de intervenția pompierilor pentru că focul a intrat și în liziera pădurii, nu numai în zonele din jurul ei.

New York sub fum gros datirat incendiilor de vegetație din Canada.

Am început vara cu incendii devastatoare în Canada, al căror nor a ajuns până în New York. Imaginile din oraș semănau cu finalul unui film distopic în care civilizația piere sub nori de cenușă roz, prin care se întrezărește un apus cinematic. 

Apoi harta lumii s-a înroșit. Canada, SUA, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Siria, Algeria, Tunisia și lista continuă. Cu România. Dacă ne uităm pe harta incendiilor, arată ca ecranul de final al unui joc pe care îl pierdem. Doar că nu este un joc. Este chiar planeta pe care locuim și trăim cu toții. Oamenii de știință ne-au avertizat că în ultimii ani arderile de păduri au devenit mai puternice și mai întinse, însă în loc să luăm măsuri, ne-am complăcut și am așteptat ca lucrurile să fie mai bune. Din păcate, resimțim din plin efectele, atât în pierderi omenești, de biodiversitate, cât și în pierderi economice enorme.

Acum temperaturile se răcesc, ușor se depărtează chiar și această prelungită toamnă indiană (care iar e cea mai caldă din istoria măsurătorilor), iar până vara viitoare, când întregi ecosisteme vor fi înghițite din nou de foc, preocupările față de incendiile de vegetație vor fi uitate. Cu toate acestea, putem rămâne cu niște lecții importante pentru anii care vor urma.

Prevenirea incendiilor este mai bună decât lupta cu focul

Peste 90% din incendii au cauze umane. Sunt situații în care este vorba de recipiente din sticlă aruncate care, în contact cu soarele, acționează ca o lupă; țigări aruncate în vegetația deja uscată și arsă de soare, vetre lăsate fumegând în inima naturii. În multe cazuri este vorba despre incendii de vegetație scăpate de sub control sau arderi ilegale de deșeuri. 

Sunt și situații în care incendiile sunt puse intenționat pentru a acoperi furturi de pădure sau din rea-voință. Prevenirea joacă un rol important în atenuarea impactului incendiilor de vegetație. E nevoie să regândim la nivel colectiv relația noastră cu ecosistemele și să adoptăm măsuri de protecție a naturii.

Criza climatică face ca incendiile să devină mai dese, mai puternice și mai greu de controlat.

Din cauza schimbărilor climatice, ne confruntăm deja cu perioade de secetă frecvente, mai grave și mai îndelungate. În consecință, ne aflăm pe un teritoriu din ce în ce mai cald, mai uscat și mai predispus la incendii, suferind în același timp și de lipsa unei gestionări și protecții adecvate.

Studiile au arătat, de asemenea, că modelele unui sezon umed cu precipitații mai mari, cuplate cu o secetă prelungită, reprezintă o combinație deosebit de periculoasă, deoarece ploile permit o creștere mai mare a plantelor care, ulterior, mor și se usucă în timpul perioadei de secetă, mărind biomasa arzătoare disponibilă pentru a consolida și răspândi flăcările.

Incendiile sunt o problemă socială care necesită soluții sociale

Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm în România este obiceiul de a arde miriștile. Efectele sunt dezastruoase: nenumărate animale sunt prinse de flăcări și de fum, iar în unele situații flăcările se extind necontrolat și ajung în zone locuite de oameni. De asemenea, fumul poate reduce speranta de viață pentru cei care au parte în mod regulat de expunere la incendii. Un alt efect negativ al arderilor îl reprezintă evaporarea apei din stratul superior al solului. În același timp, prin crăpăturile rezultate se va pierde şi apa din adâncime. 

Chiar dacă această practică este ilegală, este în continuare extrem de răspândită. O soluție sistemică ar fi programele guvernamentale care să vizeze educarea oamenilor în ceea ce privește practicile ecologice care nu implică arderea

Oricare ar fi cauza sau sursa fiecărui incendiu, este practic imposibil să monitorizăm fiecare colț de natură vulnerabilă în fața focului. Este crucial să investim în crearea mecanismelor eficiente de gestionare și prevenire a incendiilor pentru că niciun sistem de stingere nu poate opri acest fenomen dacă nu lucrăm la prevenție. Vara care tocmai a trecut este un trailer bun pentru ce vom trăi de acum încolo.

Dacă ți-a plăcut acest articol, e timpul să dai subscribe pentru newslettere: http://act.gp/noutati.