Să începem cu ce rămâne la final: deșeurile noastre toate!

Pe scurt, trebuie reciclate. Nu doar pentru că așa ne cere UE, ONU, etc., ci pentru că e cel mai inteligent mod de a da înapoi ceea ce natura ne oferă constant fără dobândă ori comisioane.

Triază deșeurile pe categorii, du-le la centrele de reciclare din orașul tău și îndeamnă-ți prietenii să facă la fel! Vei cumpăra mai puțini saci de gunoi pentru că se vor umple mai încet. Nu doar hârtia, plasticul, sticla, metalul, lemnul, fierul și aparatele electronice se pot recicla, ci și resturile vegetale din care se poate obține compost, atât de important în agricultură. Dacă ai o grădină, ești cel mai norocos având în vedere că primăriile din România încă nu au pus la dispoziția oamenilor compostoare publice pentru acest tip de deșeuri. Poate faci tu ceva să se schimbe lucrurile.

Cum să eviți deșeurile ?

Refolosește reinventându-ți hainele, mobila și orice alt obiect care permite acest lucru sau donează ceea ce nu-ți mai trebuie! Vei avea mai mult spațiu în casă.

Cumpără produse de ocazie, de la haine la mobilier! Ofertele abundă pe site-urile sau magazinele specializate. Vei economisi foarte mulți bani. Totuși, pentru articolele electronice și electrocasnice, e de preferat să cumpărăm lucruri de calitate deoarece durata de viață e mai mare. În caz că se strică, încearcă mai întâi să repari, decât să cumperi. Greenpeace SUA a publicat recent un raport care analizează amprenta celor mai mari companii din sectorul IT. Aceste produse trebuie reciclate în centre speciale pe care le poți găsi, de exemplu, aici.

© Cristian Grecu/ Greenpeace. Voluntari Greenpeace adună gunoaie din pădure în cadrul taberei din Munții Făgăraș – august 2016

Evită produsele de unică folosință. De exemplu, ia cu tine la cumpărături sacoșe reutilizabile pentru a nu avea nevoie de pungile de plastic din magazine sau folosește propriile recipiente din sticlă sau inox pentru a transporta apă sau mâncare atunci când te deplasezi. Cumpără doar ceea ce ai nevoie, planifică-ți mesele și fă o listă de cumpărături pentru a nu fi nevoit să arunci mâncarea.

Înainte de toate, nu uita că poți fi un consum’actor în fiecare zi! Și tu poți face ca mediul în care trăiești să fie mai plăcut, adoptând mici gesturi ecologice.

Scavengers collecting garbage surround the excavators at the Bantar Gebang dump site in Bekasi, West Java on Nov 22, 2016.

© Supri / Greenpeace. Captatori de colectare a gunoiului la groapa de gunoi Bantar Gebang în Bekasi, West Java.

Durata de viață a câtorva categorii de deșeuri:

Sursa: notre-planete.info

Două exemple de succes în materie de deșeuri :

Experiența arată că deșeurile, ca multe alte probleme, pot fi rezolvate prin soluții simple, inovatoare. În cazul Elveției, introducerea unor amenzi considerabile și, mai ales, educarea populației au făcut ca această țară să fie admirată pentru curățenia ei, în timp ce în Italia, la Milano, a fost implementată cu succes o schema de colectare a resturilor organice. 

Organizații care te pot ajuta cu reciclarea sau colectarea de diverse materiale

Ecotic:  puncte colectare electronice, electrocasnice și baterii:

Asociația Ateliere fără frontiere : Colectare, depozitare, reciclare de DEEE; reconditionare, service, mentenanță de material  IT

Somaro :    Colectare alimente şi produsele de uz casnic

Remesh : Comercializare produse unice, realizate din reciclarea bannerelor publicitare de persoane care provin din medii defavorizate

Ecoteca: De ce trebuie să reciclăm

Dacă ești curios să afli care este amprenta ta de carbon, poți completa chestionarul WWF (doar în engleză).

Articol de Elena Floroiu – intern Greenpeace perioada ianuarie – mai 2017