Este normal să te simți îngrijorat/ă/x față de schimbările climatice. Atunci când aceste emoții te copleșesc, ele pot afecta sănătatea. Iată ce am învățat de la un expert despre cum să „valsăm”, în loc să ne luptăm, cu sentimentele noastre.

Atenție! Articolele Greenpeace sunt editate de experți în domeniu, însă scriitorii noștri nu sunt profesioniști din domeniul medical. Dacă te confrunți cu probleme de sănătatea mintală, este important să obții sprijin. 

Este dificil să înfrunți realitatea schimbărilor climatice. Să vezi cum sub ochii tăi lumea se destramă scoate la iveală tot felul de sentimente. Nu poți însă să te prefaci că nu se întâmplă nimic, dar nici să te scufunzi în deznădejde. 

Oricum ar părea, eco-anxietatea ne copleșește pe toți. Să învățăm să trăim cu aceste emoții este vital pe măsură ce criza climatică se desfășoară în fața noastră.

Caroline Hickman, psihoterapeut și cercetător, a intervievat o serie de voluntari și membri Greenpeace cu privire la eco-anxietate. Iată primele cinci lucruri pe care le-a aflat.

Ce este anxietatea ecologică?

Anxietatea ecologică sau anxietatea climatică este un sentiment care ne acaparează atunci când ne gândim la degradarea mediului. De asemenea, acesta include suferința pe care o simțim atunci când oamenii din jurul nostru nu înțeleg însemnătatea protecției mediului, refuză să ia măsuri, ne critică pentru ceea ce simțim.

Defrișarea și agricultura au dus la creșterea numărului incendiilor. În 2022, în Porto Valho, Amazon, au ars 8 000 de hectare de pădure vreme de câteva zile

1. Sentimentele tale sunt un răspuns sănătos în fața crizei climatice

Adevărul este dur: criza climatică este cea mai mare amenințare existențială cu care oamenii s-au confruntat vreodată. Acțiunile umane distrug singura noastră casă. Oamenii în poziții de putere acționează prea lent, scăzându-ne încrederea în ei. Multe comunități sunt deja afectate major de schimbările climatice.

Caroline ne-a reamintit că este firesc să simțim o serie de emoții, conștient sunt firești emoțiile noastre, conștiente sau inconștiente. Schimbările climatice se petrec la un nivel prea mare pentru a putea fi remarcate toate dintr-o dată. De aceea, este important să înțelegem că ceea ce simțim este un răspuns emoțional sănătos. Simțim anxietatea climatică pentru că ne pasă. Acest lucru demonstrează că vedem ce se întâmplă și nu suntem de acord cu asta.

„Ne-am trezit în mijlocul poveștii, dar nu este prea târziu pentru a schimba finalul.” – Caroline Hickman

2. Nu ești singur

Poate părea un clișeu, dar chiar nu ești singurx! Dacă în jurul nostru nu există oameni care înțeleg cum ne simțim, poate părea că suntem singurii care se confruntă cu anxietatea ecologică.

Potrivit statisticilor,  84% dintre tinerii din întreaga lume declară că suferă de anxietate ecologică. Recensământul din 2021 a raportat că 75% dintre adulții din Marea Britanie sunt îngrijorați de impactul schimbărilor climatice. Așadar, este foarte probabil să cunoști deja pe cineva care are emoții similare cu tine.

Să vorbești cu familia și prietenii despre schimbările climatice și eco-anxietate te poate ajuta să  procesezi emoțiile mai bine. Dacă nu te simți în stare să vorbești cu cineva cunoscut, ia în calcul contactarea unor oameni cu care ești în asentiment – poți organiza o „cafenea climatică” sau poți deveni voluntar pentru Greenpeace.

Evenimentele climatice extreme au devenit tot mai extreme. În februarie 2022, portul Hamburg a fost acoperit de apă, în urma unei furtuni puternice

3. Trebuie să învățăm să „dansăm” cu anxietatea noastră ecologică

Anxietatea ecologică nu este ceva cu care să luptăm – este ceva cu care trebuie să învățăm să trăim.

Dacă rămânem blocați în emoții dificile, ne-ar putea fi greu să transformăm acel sentiment în acțiune. Dar, la fel ca în dans, cu toții trebuie să repetăm mișcările înainte. Este nevoie de practică pentru a construi mușchii și mișcările de care avem nevoie.

Dansul cu aceste sentimente înseamnă să fii în regulă cu a nu fi în regulă. Învățând să accepți ceea ce simți și lăsând emoțiile să-și urmeze cursul, ajungi să înțelegi că, dacă anxietatea poate reveni, ea va trece.

În România, debitele râurilor au scăzut la cote istorice. În august 2022, în apropierea localității Zimnicea, la jumătatea distanței dintre România și Bulgaria, Dunărea a secat.

4. Fă loc emoțiilor tale

Este tentant să fugi de anxietatea ta ecologică de teamă că te va depăși complet. În schimb, Caroline sugerează să-i faci loc.

Ce înseamnă asta practic? Ar putea părea ca și cum ți-ai rezerva 30 de minute în fiecare zi pentru a te gândi la schimbările climatice și a procesa cum te simți. Scrisul, desenul, comunicarea și activitățile fizice sunt câteva dintre numeroasele moduri prin care poți face față anxietății ecologice. 

Făcând spațiu pentru aceasta, ne putem pregăti să navigăm mai bine în viață alături de eco-anxietate.

Cum putem fi parte dintr-un viitor verde și sustenabil?

5. De la speranță la acțiune 

Nu te poți ascunde de criza climatică, ceea ce înseamnă că trebuie să înveți să transformi anxietatea ecologică în acțiune. A face ceva pentru lucrurile care îți pasă înseamnă să ai grijă de tinee și de alții.

Speranța poate fi ceva practic. Devenim astfel activi în modul în care gândim, simțim și acționăm. Alegând să ne împrietenim cu emoțiile noastre, ne putem conecta cu ceea ce sentimentele noastre ne spun să facem. Nu trebuie să ne placă situația în care ne aflăm, dar trebuie să găsim o modalitate de a face față împreună.

Nu e dificil să devii activ pentru a căpăta speranță pentru viitor. Poți descoperi modalități mari și mici prin care poți începe să conferi ție și celor din jur mai multă speranță.

Uite cum te poți implica în lupta împotriva schimbărilor climatice!