Ce se mai întâmplă în campania dedicată comunităților de energie? De la vizita de studiu la Bruxelles, Greenpeace România a continuat să lucreze îndeaproape cu legislatorii pentru ca barierele ce stau în calea dezvoltării comunităților de energie în România să fie înlăturate. De aceea, pe 29 iunie am organizat o masă rotundă pentru a discuta cu aceștia despre legislația secundară pentru comunitățile de energie. Aceste reglementări sunt importante pentru accesarea fondurilor europene dedicate, iar instituția cea mai în măsură să le elaboreze în mod coerent este ANRE-ul. În paralel, i-am cunoscut pe cei de la ÎntreVecini, care au lansat #EnergiePeBloc, un scurt îndrumar despre cum poate o asociație de bloc să devină prosumatoare, care sunt pașii legislativi și care sunt costurile de instalare.

La nivelul Uniunii Europene, comunitățile de energie sunt esențiale pentru o economie fără emisii de carbon și reprezintă un pas decisiv în combaterea sărăciei energetice.

Marea Britanie și Scoția sunt două țări cu o lungă tradiție a organizațiilor comunitare. Numai în Scoția sunt peste 140 de organizații comunitare, toate înființate pentru a permite comunităților să aibă un cuvânt de spus în deciziile care o afectează, prin intermediul proprietății comune sau al gestionării unui bun, ori prin intermediul unui rol activ în dezvoltarea generală a localității lor.

Organizațiile comunitare: 

• sunt în proprietatea și gestiunea comunității locale; 

• vizează regenerarea durabilă a comunității sau abordează o serie de aspecte economice, sociale, de mediu și culturale din cadrul unei comunități; 

• sunt independente, dar caută să lucreze în parteneriat cu alte organizații private, publice și de altă natură, cum ar fi organizațiile caritabile; 

• nu funcționează pentru a obține profit, ci în interesul localnicilor.

Deși proprietatea asupra energiei este bine dezvoltată în unele țări occidentale, cum ar fi Germania și Danemarca, aceasta este încă în fază incipientă în multe țări din Europa de Est, inclusiv în România. Unele dintre probleme provin din scepticismul ușor de înțeles față de cooperative, din cauza modului în care acest termen a fost folosit în mod abuziv în perioada comunistă. Poveștile de succes, adunate în filmul We the power, ne dau însă speranță că numeroasele beneficii ale comunităților de energie vor conferi oamenilor puterea de a lupta și a se mobiliza pentru dreptul lor de a produce energie!