Ce-au învățat adolescenții din Târgu-Jiu despre jurnalism într-un atelier de câteva ore. 

La sfârșitul lunii iunie și la începutul caniculei care ne mănâncă tuturor viața, am fost la Târgu-Jiu unde am ținut un atelier de jurnalism cu adolescenți. Atelierul a fost parte din cadrul festivalului pentru adolescenți Green CommUNITY Fest, sub umbrela Târgu Jiu – Capitala Tineretului din România 2023, și a venit ca însoțire la o serie de proiecții de film documentar organizate de Greenpeace și asociația Colour your dreams.

Oana Filip
Oana Filip

Duminică la ora 10, într-o sală de unde vedeai perfect terenul noului stadion Tudor Vladimirescu, în jur de 15 adolescenți au discutat despre industria mass-media, etica jurnaliștilor și ce înseamnă talentul. Până s-au adunat toți m-am tot întrebat dacă eu la vârsta lor eram atât de  pasionată de jurnalism cât să mă trezesc înainte de ora 10 într-o duminică să merg până la stadionul din orașul natal să ascult pe cineva vorbind despre asta. Probabil că nu.

Dar, tinerii ăștia clar au mai multă energie. După o parte de prezentare în care am vorbit despre noțiuni jurnalistice de bază – cum alegem subiectele, cum obținem informația, cum scriem și cum propunem un articol, a urmat discuția liberă. Unii dintre ei au venit din curiozitate și dorința de a înțelege mai bine cum funcționează presa: „Dacă eu vă spun să nu publicați ceva trebuie să mă ascultați?” Depinde de situație și dacă ești persoană publică sau nu. „Cum verifici informația?”. Căutăm mai multe surse care să confirme, consultăm rapoarte și statistici și alte metode. Alții scriau și voiau să afle mai multe despre asta: „Ai nevoie de talent să fii jurnalist?” Nu cred, cu siguranță nu la fel de mult cât ai nevoie de exercițiu și determinare. Câțiva se gândeau să devină jurnaliști și voiau să știe: „Cum îți găsești de muncă în domeniu?” Grupuri de Facebook sau site-uri cu anunțuri de locuri de muncă pentru început. „Cât câștigi?” Puțin la început, apoi crești spre mediu. 

Tineri participanți la atelierul de jurnalism

Au mai vrut să știe unde pot să propună subiecte și despre ce ar putea scrie. O liceană a povestit despre cum își dorește să scrie despre o echipă de robotică și o altă tânără despre cum ar vrea să facă televiziune și să lucreze la materie despre nedreptăți sociale ca rasismul față de romi sau abuzurile asupra femeilor. 

Întrebarea mea preferată din sală a fost: „De ce sunt jurnaliștii considerați oameni răi?” de la care a pornit o discuție despre cinismul din presă și cum ar putea fi el combătut.

Atelierul s-a terminat cu tradițională poză, dar și cu convingerea mea personală că acești tineri nu doar că se vor descurca minunat mai departe, dar și că unii dintre ei îmi vor fi viitori colegi.

Dacă n-ai fost la atelier, uite câteva sfaturi simple, niște ABC-uri jurnalistice, care au fost discutate:

  • Într-un interviu nu pune două întrebări în același timp.
  • Nu pune întrebări închise (la care să răspundă cu da sau nu)
  • Folosește întrebări specifice. Care a fost momentul tău favorit în școală vs Povestește-mi un moment care te-a făcut să te simți mândru în școală
  • Când scrii întreabă-te dacă mama ta ar înțelege textul tău? Dar prietenii tăi? Dar bunica ta?
  • Citește cu voce tare orice scrii.
Participanți la Green commUNITY Fest, alături de o parte din echipa Greenpeace România

Acest articol este scris de Oana Filip, reporter la Scena9, pasionat de lumea satului, pisici și întrebări existențiale. 

„Când mă simt curajoasă sau importantă îmi spun că meseria asta e forma mea de a schimba lumea, de a aduce în față lucrurile care mă interesează și care cred că ar trebui să-i intereseze și pe alții, că ajut, dacă nu pe cei despre care scriu, măcar pe cei care citesc”, afirmă Oana Filip într-un articol de pe Scena9.