Prima oară am ajuns în Târgu Jiu acum mai bine de 15 ani. Atunci eram doar în trecere, în drum spre Caraș Severin. Eram în primul an de facultate și mergeam cu câțiva colegi de grupă să studiem organizații de tip suport – comunitățile de avere și pădurile comunale. În cele două ore petrecute în oraș m-am plimbat de-a lungul Jiului, și îmi amintesc că am căscat ochii mari la Masa Tăcerii și Coloana Infinitului.

Am revenit acum cinci ani, de data asta eram în drum spre comunitățile miniere din Valea Jiului. Mergeam să găsim oamenii potriviți alături de care să identificăm cele mai bune soluții pentru stimularea unei economii circulare, verzi și sustenabile a Văii. Mineritul nu mai reprezenta o alternativă economică viabilă și nici o meserie care să atragă tinerii. În schimb, turismul, economia circulară smart, robotica, sistemele de transport ale viitorului, dezvoltarea producției de energie prin modele de tip cetățenesc, păreau a fi direcțiile potrivite pentru zonă.

Din Valea Jiului am pornit spre Târgu Jiu pentru a discuta și aici cu actorii locali despre cum poate județul Gorj să se despartă amiabil de cărbune și să privească spre oportunități din domenii precum energia regenerabilă, renovarea aprofundată a clădirilor și producția de tehnologii avansate. După multă muncă, suficiente întâlniri, discuții, grupuri de lucru, drafturi de strategii și planuri, Comisia Europeană a aprobat pentru România Planurile Teritoriale pentru Tranziție Justă, alocând peste două miliarde de euro pentru dezvoltarea verde a celor mai poluante regiuni din România.

Față de acum cinci ani, lucrurile au avansat în zonă și astăzi văd entuziasm, strategii, fonduri europene disponibile, proiecte și comunități care vor să facă schimbări. Alături de oamenii locului am înțeles de ceva vreme că o soluție în procesul de tranziție energetică este implicarea cetățenilor și comunităților în producerea, consumarea, stocarea și vânzarea energiei. Am pornit pe un nou drum, cel al comunităților de energie, și cred că primele comunități care își vor produce singure energia regenerabilă vor face parte din județele aflate în tranziție. Ele vor fi avangarda tranziției energetice în România.

În ultimul an mi-am dat seama totuși că vocile tinerilor nu prea s-au făcut auzite în toate aceste discuții despre viitorul comunităților miniere. Simțeam că pentru o tranziție incluzivă și durabilă trebuie să le facem auzită vocea, să le cunoaștem perspectivele și să aflăm ce îi preocupă. Ne-am pus pe treabă și ne-am dat seama rapid că titlul de Capitală Națională a Tineretului este cel mai bun moment de a începe un dialog cu tinerii din oraș despre viitorul zonei pe care acum o numesc acasă.

Astfel că acum mă pregătesc să ma întorc la Târgu Jiu, pentru a întâlni tinerii din oraș cu ocazia celor trei zile de Green commUNITY Fest (23-25 iunie). Vom viziona filme documentare în sala de cinema Sergiu Nicolaescu și vom dezbate despre activismul de mediu și impactul lui în comunitate, vom povesti despre comunitățile de energie și despre planurile concrete ca în Valea Jiului să fie creată prima astfel de inițiativă, vom face o instalație de teatru labirint deschisă publicului larg și vom organiza un atelier de scriere creativă.

Urmează trei zile intense pentru care echipa Greenpeace a muncit în ultimele luni cot la cot cu voluntarii locali, tineri care vor să fie parte din viitorul comunității lor.

Revenim cu vești de la festival!