Suntem mereu cu ochii în patru pentru a descoperi proiecte locale de energie comunitară pe care să le dăm drept exemplu. Căutările noastre ne-au condus la cei de la ÎntreVecini, pe care i-am invitat să participe în cadrul atelierului de lucru Comunități de energie. Inițiative locale.

ÎntreVecini este un proiect despre sustenabilitate la bloc: asociația aduce laolaltă vecinii pentru a co-produce energie regenerabilă și, astfel, pentru a se apropia într-un proiect comun de impact pentru mediu și bună vecinătate. În 2022, proiectul pilot al celor de la ÎntreVecini a presupus instalarea unor panouri fotovoltaice pe un bloc din București, în sectorul 6.

Asociația de locatari de pe strada Ghirlandei nr. 46 a devenit prosumatoare în decembrie 2022. Între 2022 și 2023, comunitatea de vecini a participat la ateliere de civism, apicultură, compost, creșterea calității aerului în cartier, energie verde. Locatarii blocului au început să se cunoască mai bine, iar comunitatea s-a consolidat în jurul energiei verzi și a grădinii din jurul blocului.

Panourile fotovoltaice instalate pe acoperișul blocului de pe Aleea Ghirlandei nr 46. Sursă foto: ÎntreVecini

Un ghid pentru comunități

Ceea ce pare la început complicat este, de fapt, foarte simplu. Iar pentru a veni în ajutorul asociațiilor care vor să-și reducă facturile la energie, vor să producă și să consume energie verde, să se apropie ca oameni și, de ce nu, să aibă profit financiar, ÎntreVecini au lansat ghidul #EnergiePeBloc. Ghidul este un scurt îndrumar pentru cum poate o asociație de bloc să devină prosumatoare, care sunt pașii legislativi și care sunt costurile de instalare.

La evenimentul de lansare din grădina blocului de pe Aleea Ghirlandei au fost prezenți peste 150 de oameni. Copii și seniori s-au bucurat și s-au conectat, au participat la ateliere de energie solară, compost și calitatea aerului. Multă energie și voie bună, ca în orice comunitate unită!

Beneficiile energiei de pe bloc

Pe parcursul evenimentului, am participat la un atelier de energie solară, unde am aflat de la POWERToMe, care s-au ocupat de instalarea panourilor fotovoltaice pe blocul prosumator, ce pot face vecinii de la bloc cu energia produsă independent. Ei pot, astfel, stoca energia în baterii, ori pot instala o stație de încărcare electrică pentru a fi folosită la comun. 

Ce te-ar mai putea interesa pe tine și vecinii tăi este că:

  • Perioada de amortizare a investiției este mai mică de patru ani
  • Panourile solare ajută la scăderea temperaturii blocului, umbrind acoperișul
  • La o investiție de 5.000 de euro pentru instalarea panourilor fotovoltaice, puteți avea un beneficiu de 600 lei/lună la momentul actual (în creștere exponențială!)

Alte 5 proiecte. ÎntreVecini caută 5 alte blocuri pentru instalarea unor panouri fotovoltaice pe acoperișurile lor. Ei invită vecini dornici să învețe să producă și să consume energie regenerabilă la bloc. Vezi aici cum vă puteți înscrie la apelul lor și cum puteți lua parte la descentralizarea sistemului energetic!

Evenimentul de lansare al ghidului #EnergiePeBloc. Sursa foto: ÎntreVecini

Vedem și simțim de la an la an cum ne afectează poluarea. Doar Bucureștiul are peste 16.000 de blocuri, însă acoperișuri întregi rămân nefolosite. Oare de ce nu văd primarii energia de pe acoperișuri? Greenpeace România a realizat anul trecut un studiu al acestui potențial major care ar putea fi utilizat în beneficiul tuturor.

Ne dorim ca autoritățile să includă instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișurile blocurilor, în cadrul programelor de eficiență energetică, iar fiecare apartament să beneficieze individual de utilizarea energiei de pe bloc. Chiar nu e așa de greu, după cum ne arată inițiative civice de la firul ierbii, cum e ÎntreVecini și cum poți fi chiar tu, alături de comunitatea ta!

Așa arată o comunitate. Sursa foto: ÎntreVecini