S-au întâmplat multe lucruri în perioada aceasta și vrem să împărtășim cu voi câteva dintre ele.

Eforturile echipei noastre continuă să se concentreze în promovarea soluțiilor reale care să reducă impactul negativ asupra mediului și a oamenilor. De aceea, punem presiune pe autoritățile din România pentru o eliminare treptată a combustibililor fosili, și încurajăm colaborarea între autorități și cetățeni, prin susținerea prosumatorilor și crearea comunităților de energie.

Cu ajutorul unei termocamere, am expus lipsa măsurilor de eficiență energetică în România și am arătat beneficiile izolării termice a clădirilor și locuințelor

Apartamentele izolate se bucură de facturi reduse și confort termic sporit. Iar în cazul blocurilor anvelopate integral, aceste avantaje sunt amplificate și extinse la toți locatarii. E important ca guvernul și primăriile să investească mai mult și mai repede în programele de anvelopări de blocuri și de izolări de case. În contextul în care 33% din gospodăriile din România se află în sărăcie energetică, investițiile publice în această soluție devin din ce în ce mai necesare.

O comunitate din Arad vrea să devină independentă energetic

Am stat de vorbă cu Mircea Braiți, primarul comunei Buteni din Arad, despre rolul pe care îl au autoritățile locale în susținerea cetățenilor, pentru ca aceștia să-și obțină independența energetică. În prezent, 107 gospodării au fost admise în programul AFM Casa Verde Fotovoltaice. Pentru viitor, planul este ca Buteni să devină prima localitate rurală activă energetic care atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2035. Pentru asta, Buteni face parte dintr-un proiect finanțat din fonduri europene, recent aprobat, prin care personalul tehnic al primăriei va fi instruit în domeniul energiei regenerabile. Primarul Braiți știe că, în cazul comunelor mici, asocierile sunt cheia pentru a căpăta mai multă experiență, partenerii săi în acest proiect fiind Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, comuna Tomești, Consiliul Județean Arad și Universitatea Østfold din Norvegia.

Am lansat analiza financiară Gaze fosile vs. investiții pentru economisirea energiei în sectorul rezidențial din România

Guvernul României vrea să investească 4.35 miliarde € pe o infrastructură nouă de gaze fosile până în 2030. În contextul în care România se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie energetică din Uniunea Europeană, cât de inspirată e această decizie și care e impactul ei social și economic? Află aici. În urma lansării acestei analize, am transmis și o scrisoare deschisă către Guvernul României. O poți citi aici.

Dacă te interesează să afli mai multe, citește și articolul nostru despre percepțiile false cu privire la gazele fosile.

Am expus impactul ascuns al gătitului la aragaze pe bază de gaz metan asupra sănătății

Am continuat să toxificăm gazul din perspectiva sănătății, expunând impactul ascuns al gătitului cu gaz metan asupra sănătății. Am publicat noul raport CLASP și EPHA (Alianța Europeană de Sănătate Publică, care sintetizează riscurile pentru sănătate ale gătitului cu gaz, cuantifică costul societal și oferă soluții viabile pentru eliminarea treptată a aragazurilor cu gaz în întreaga UE-27, în favoarea alternativelor electrice.

Am lansat un apel pentru crearea unei asociații reprezentative de prosumatori

Conform declarațiilor ANRE, există peste 50.000 de prosumatori în România. Ei sunt vulnerabili când acționează separat, dar puternici când au o voce comună. Mai sunt multe lucruri de îmbunătățit, iar ce s-a câștigat până acum trebuie să fie apărat. Prosumatorii trebuie să acționeze împreună, spre beneficiul lor, iar o astfel de asociație i-ar putea ajuta să-și apere pe termen lung drepturile. Dacă te interesează inițiativa și dorești să te înscrii, o poți face completând acest formular.

Am organizat o vizită de studiu la Bruxelles pe tema comunităților de energie, în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene în România și REScoop

Ni s-au alăturat oficiali ai organismelor de reglementare din domeniul energiei (ANRE, Ministerul Energiei), reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), dar și de la nivel local și județean (Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș, Prahova), din zonele care intenționează să creeze comunități de energie.

Delegația din România, în fața Comisiei Europene

La nivel european, astfel de comunități sunt tot mai importante pentru asigurarea independenței energetice, contracararea sărăciei energetice în rândul populației și atingerea neutralității climatice. Prin această vizită de studiu suntem și mai aproape de momentul în care vom vedea primele comunități de energie în România. Participanții au dobândit cunoștințe concrete, au găsit răspunsuri la întrebări importante și au pus bazele pașilor care trebuie urmați. 

Ce ne-a impresionat cel mai mult a fost comunitatea de energie Warmte Verzilverd. Comunitatea a construit, pe un teren pus la dispoziție de primărie, o rețea de termoficare care recuperează căldura reziduală de la o mică fabrică din localitate și o recirculă către membrii comunității sub formă de apă caldă și agent termic.

Comunitatea de energie Warmte Verzilverd, deținută de cetățeni din orașul Mortsel, regiunea Flandra

Toate acestea nu ar fi posibile fără tine. Așa cum știi, nu acceptăm finanțări de la partide politice sau corporații. În schimb, ne bazăm pe contribuții individuale. Acest lucru înseamnă că putem investiga și contesta fără teamă deciziile celor de la putere, care pun în pericol grav soarta mediului înconjurător. Sprijinul tău ne permite să acționăm la timp, acolo unde e nevoie, și să desfășurăm campanii cu impact pe termen lung. Vrem să continuăm să protejăm natura împreună și să obținem rezultate relevante.