Pentru a inspira formarea comunităților de energie, Greenpeace România, în colaborare cu reprezentanța Comisiei Europene în România și REScoop, a organizat, între 25-27 aprilie 2023, o vizită de studiu la Bruxelles.

Pentru selecția participanților, am luat în considerare că o comunitate de energie poate avea ca membri: cetățeni, administrații publice, întreprinderi mici și mijlocii; dar și că în România încă lipsește legislația secundară dedicată comunităților de energie și faptul că cele șase județe aflate în tranziție vor avea șansa ca prin programele de finanțare incluse în Programul Operațional de Tranziție Justă să demareze proiecte de energie comunitară. De aceea, din grupul care ne-a însoțit în vizita de studiu au făcut parte oficiali ai organismelor de reglementare din domeniul energiei (Autoritatea Națională de Reglementare în Dimeniul Energiei – ANRE, Ministerul Energiei), reprezentanți ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), dar și de la nivel local și județean ale comunităților care intenționează să creeze comunități de energie în cele șase regiuni în tranziție (Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Mureș, Prahova).

Obiectivul vizitei a fost de a oferi exemple concrete participanților, de a demonstra sprijinul puternic al UE pentru comunitățile energetice, precum și de a încuraja interesul către acest subiect la nivel local. 

UE recomandă și susține crearea de comunități de energie

Călătoria a reprezentat o oportunitate de a învăța și de a înțelege importanța sprijinului UE pentru comunitățile de energie. De aceea, delegația română a participat pe 26 aprilie la o vizită de informare la Comisia Europeană. Acolo am luat parte la prezentări precum Sărăcia energetică în cadrul Tranziției juste, REPowerEU, Susținerea Tranziției juste prin fondurile de coeziune, Pactul verde european. S-au purtat discuții și s-a încurajat colaborarea între diferite sectoare, precum și oportunitatea de a împărtăși idei și bune practici.

Am înțeles cu toții mai bine beneficiile principale ale comunităților energetice și potențialul lor de a crește utilizarea surselor regenerabile de energie. Astfel, punând la comun resursele și împărțind costurile instalațiilor de energie regenerabilă, energia regenerabilă devine mai accesibilă pentru membrii unei comunități. Acest lucru poate duce la o mai mare utilizare a surselor de energie curată și la o reducere a dependenței de combustibilii fosili, ceea ce poate ajuta la abordarea problemei schimbărilor climatice.

Delegația din România în timpul prezentărilor și discuțiilor avute la Comisia Europeană

Am vizitat și întâlnit comunități de energie din Belgia

Datorită acestei vizite de studiu am intrat în contact cu comunități de energie de succes și am descoperit modul prin care cetățenii și comunitatea beneficiază de securitate energetică, economii de costuri și susțin sustenabilitatea mediului. Pentru ca acest lucru să poată inspira delegația română să urmeze exemplul și să-și creeze propriile comunități energetice ne-am întâlnit cu REScoop (Federația europeană a cooperativelor de energie regenerabilă) și Ecopower, una dintre cele mai mari comunități de energie din regiunea belgiană Flandra, cu peste 50.000 de membri.

Dirk Vansintjan, președintele REScoop, în timpul unei prezentări despre comunități de energie

Comunitățile de energie înseamnă costuri corecte la energie pentru membrii săi

Acest lucru ne-a fost demonstrat încă o dată în orășelul Mortsel din Flandra, unde am vizitat Warmte Verzilverd, o companie de termoficare locală care este organizată ca o comunitate de energie și este deținută de cetățeni. 

Printr-o investiție de cinci milioane de euro și un teren primit de la primărie, această comunitate de energie a construit în 18 luni o rețea de termoficare care recuperează căldura reziduală de la o mică fabrică din localitate și o recirculă către 200 de locuințe, sub formă de apă caldă și agent termic. 

Pe timpul iernii, când criza energetică s-a accentuat, membrii acestei comunități de energie au plătit de șase ori mai puțin pentru energie termică și căldură decât ar fi plătit dacă ar fi folosit boilere individuale pe gaz. 

Rețeaua de termoficare Warmte Verzilverd

Cu ce ne-am întors din vizita de studiu?

Idei, resurse și optimism. Această vizită ne-a oferit o mai bună înțelegere a beneficiilor comunităților energetice și a pașilor necesari pentru formarea acestora în România. Călătoria a încurajat, de asemenea, colaborarea și construirea unor conexiuni, dar și a sentimentului unui scop comun în dezvoltarea economiei locale prin intermediul comunităților de energie.

Este nevoie de instruire și resurse, angajament și colaborare, România poate face tranziția cu succes la un viitor energetic durabil, regenerabil și poate crea un sistem energetic descentralizat.

„La nivel european, astfel de comunități sunt tot mai importante pentru asigurarea independenței energetice, contracararea sărăciei energetice în rândul populației și atingerea neutralității climatice. Prin această vizită de studiu suntem și mai aproape de momentul în care vom vedea primele comunități de energie în România. Participanții au dobândit cunoștințe concrete, au găsit răspunsuri la întrebări importante și au pus bazele pașilor ce trebuie urmați. Prin crearea în detaliu a cadrului legal, prin asigurarea accesului la finanțare, dar și prin întărirea capacității inițiativelor locale, comunitățile de energie vor deveni o realitate în România”, spune Andrei Crăciun, campaigner al campaniei dedicate comunităților de energie, Greenpeace România.

Așa arată o comunitate de energie din regiunea Flandra, Belgia
Participanții la vizita de lucru