Ba și să facă profit din energie regenerabilă! Află cum dintr-un interviu cu primarul Mircea Braiți.

Pe 14 februarie 2023, Greenpeace România a organizat cel de-al doilea atelier de lucru dedicat comunităților de energie aflate în tranziție, unde i-am avut ca invitați, printre alții, și pe trei inițiatori ai unor proiecte comunitare legate de energie, din sfere diferite, autorități locale și ONG-uri.

Mircea Braiți, primar al comunei Buteni din Arad, a fost unul dintre cei care ne-au împărtășit mai multe despre rolul pe care îl au autoritățile în susținerea cetățenilor, pentru ca aceștia să-și obțină independența energetică. 

Braiți și-a format o echipă de colegi cu ajutorul cărora, alături de o firmă contractată, a aplicat cu 119 dosare la programul Casa Verde pentru o parte din cetățenii comunei sale. Acești oameni au lucrat peste program aproximativ o lună pentru bunăstarea cetățenilor, așa cum ar și trebui să facă autoritățile locale. Braiți a considerat accesarea programului Casa Verde o oportunitate, deoarece statul acordă 20.000 RON solicitanților, adică 90% din valoarea totală a cheltuielilor pentru un sistem fotovoltaic de minim 3kW. 

L-am invitat la o discuție pe domnul Braiți, sperând că și alte autorități locale se vor inspira din exemplul său.

Cum v-a venit ideea să susțineți peste 100 de cetățeni din localitatea Buteni, unde sunteți primar, pentru a aplica la programul AFM Casa Verde Fotovoltaice? Care a fost procesul de selecție?

Mircea Braiți: Ideea mi-a venit când am auzit la radio că se va lansa un nou program „Casa Verde”. Având și experiența personală de aplicare la acest program în anul 2020, am văzut imediat beneficiile acestui program. Am format o echipă alături de colegi din primărie și am încercat să depunem cât mai multe dosare în platformă pentru consătenii noștri. Inițial nu am vrut să facem un apel public, pentru că nu voiam să ne depășim capacitățile și să nu reușim să ducem la bun sfârșit ce ne propusesem, așa că am dat telefoane celor pe care îi știam interesați de program, dar și familiilor numeroase din comună, gândindu-ne că ei ar fi cei mai vulnerabili în fața creșterii prețurilor la energie. Am adunat, astfel, 119 gospodării interesate pentru care am aplicat, iar 107 dintre ele au fost admise în procesul de selecție.

Una dintre casele din Buteni, pe care au fost instalate panouri fotovoltaice

Care credeți că vor fi beneficiile inițiativei dumneavoastră?

Mircea Braiți: Beneficile se vor regăsi direct în buzunarul fiecărei familii atunci când va avea o producție de energie de minim 3,5 MWh/an și când nu va mai plăti facturi imense la curent, mai ales la prețurile de azi, când energia e tot mai scumpă. Beneficiile financiare sunt semnificative pentru venitul unei familii, mai ales al familiilor vulnerabile sau de pensionari. Aceste familii vor fi mai puțin afectate de povara facturilor și vor avea o contribuție agregată mare la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, reducând astfel sărăcia energetică și nevoia de subvenționare de la stat pentru costul energiei.

Pentru câte familii din localitatea pe care o administrați sunt facturile la energie (electricitate și încălzire) o povară prea mare?

Mircea Braiți: În fiecare unitate administrativ-teritorială există cetățeni care se confruntă cu dificultăți la plata facturilor de energie/încălzire. Mai ales că populația din mediul rural este destul de îmbătrânită, iar persoanele în vârstă și cele cu venituri mici sunt cele mai afectate de sărăcia energetică. După mine, peste un sfert din populația comunei Buteni se confruntă cu dificultăți la plata facturilor la energie.

Cum ați putea sprijini aceste familii vulnerabile?

Mircea Braiți: Familiile vulnerabile ar trebui să primească susținere din partea statului pentru a avea acces la acest program în cel mai scurt timp posibil. O altă modalitate de sprijin a familiilor afectate de sărăcia energetică, pe care o luăm în calcul pentru viitor, este înființarea unei comunități de energie. Nu numai că oamenii din comunitate și-ar putea asigura astfel consumul de energie, dar ar putea face și profit din vânzarea energiei din surse regenerabile.

Cum a afectat criza energetică și creșterea prețurilor la energie gospodăriile din localitate?

Mircea Braiți: În contextul scumpirilor, noi, cei din administrația locală, am încercat să găsim soluții pentru ajutorarea cetățenilor. Una dintre primele acțiuni pe care le-am întreprins a fost schimbarea furnizorului de energie și optarea pentru cel mai mic preț de pe piață, pentru ca locuitorii comunei să nu fie atât de afectați de creșterea prețurilor.

De ce energie regenerabilă?

Mircea Braiți: Energia regenerabila este o energie curată, care ne ajută să fim prietenoși cu mediul. Am ales această energie mai ales pentru că nu poluează, dar și pentru că e mult mai ieftină. Dacă facem un mic calcul, la 107 proiecte „Casa Verde” implementate în comună, calculând o medie de 4 Kw/casă, vom reuși să reducem poluarea cu aproximativ 370 tone CO2/an.

La ce alte proiecte legate de energia regenerabilă vă gândiți pentru localitatea pe care o administrați?

Mircea Braiți: Îmi doresc ca Buteniul să devină independent energetic, de aceea vom aplica la un proiect pentru instalarea de kituri fotovoltaice pe toate clădirile publice, dar și pentru iluminatul public. Avem în plan, de asemenea, realizarea unei cercetări privind potențialul geotermal al comunei. M-aș bucura să reușim pe viitor să instalăm un sistem centralizat de încălzire cu apă geotermală. 

Planul lui Mircea Braiți este ca Buteniul să devină prima localitate rurală activă energetic care atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2035. Pentru asta, Buteni face parte dintr-un proiect finanțat din fonduri europene, recent aprobat, prin care personalul tehnic al primăriei va fi instruit în domeniul energiei regenerabile. Primarul Braiți știe că, în cazul comunelor mici, asocierile sunt cheia pentru a căpăta mai multă experiență, partenerii săi în acest proiect fiind Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, comuna Tomești, U.A.T. Județul Arad și Universitatea Østfold din Norvegia. Noi, cei de la Greenpeace, îi ținem pumnii ca visul său să devină realitate.

Mircea Braiți (stânga), alături de unii dintre colegii săi din primărie și o delegație din Republica Moldova