Sâmbătă, 25 martie, s-a întâmplat ceva minunat. Peste 1000 de oameni s-au întâlnit pentru a găsi soluții pentru reîntregirea Parcului IOR, oameni atât de diferiți, care în viața reală nu împărtășesc stilul de viață, valorile politice sau simpatiile, dar erau împreună

De ce a fost nevoie de acțiunea oamenilor?

O zonă de 12 hectare e pe cale să fie pierdută pentru totdeauna din Parcul IOR. Lipsa de interes a autorităților pentru conservarea spațiilor verzi din orașe și lăcomia speculatorilor imobiliari ne lasă fără un spațiu verde vital, în contextul poluării excesive în care trăim în București.

După otrăviri ale naturii, incendieri și instalarea în zonă a unor așa ziși antreprenori cu castele gonflabile, trambuline, clătite, gherete cu mici etc., dar și după ce instanța a dat o decizie care a transformat cele 12 hectare de parc în proprietate privată, zona sălbatică a început să fie defrișată ilegal, rasă, la propriu. (Gruia Dragomir, Press One)

Fotografie de Bogdan Dincă

Sâmbăta trecută am asistat la cea mai mare demonstrație de cartier pe care am văzut-o vreodată. (Andrei Manolescu, Dilema Veche)

Împreună suntem puternici!

La chemarea Grupului Civic IOR-Titan (și cu puțin ajutor de la noi), în doar două săptămâni s-a creat o adevărată mișcare. Peste 1000 de oameni prezenți sâmbătă, 25 martie, la acțiunea civică „Nu cedăm Parcul IOR!”, mai mult de 13.000 de semnături ale petiției în 10 zile, nenumărate articole de presă și persoane publice care au vorbit public despre dezastrul din IOR, mii de share-uri în social media. 

După ce că avem orașul împânzit de păcănele și de alte chestii de prost gust, asta mai lipsea – să îngrădești, practic, un bun care trebuie să fie public și să-ți scoți niște bani din asta. (artistul Robert Obert în VICE)

Fotografie de Bogdan Dincă

Participanții la protest au venit cu pancarte pe care scrie „De vânzare 100 RON copacul”, „Aici nu construiți”, „Vrem copaci, nu clădiri”, „Semnez pentru salvarea parcului”, „Ecocid”. (Cristina Radu, Eli Driu, Iulia Roșu, Libertatea)

Fotografie de Bogdan Dincă

Dorința comunității din întregul sector este de a păstra cele 12 hectare de spațiu verde așa cum au fost amenajate ele încă din 1965: parc cu alei, locuri de joacă și multă vegetație spontană. Cetățenii din jurul Parcului IOR spun că modelul prin care un spațiu verde este sustras prin diverse tertipuri domeniului public, defrișat și apoi transformat în spațiu construibil a tot fost aplicat în București. (Catiușa Ivanov, Hotnews)