Știi cum e atunci când stai în pat sau pe canapea și parcă ți-e un pic prea frig ca să te relaxezi? Te ridici, mai pui o pătură pe tine și ai rezolvat problema. Cam așa funcționează și izolația termică, doar că ea acționează permanent asupra locuinței tale și nu o să-ți reducă doar nevoia de a te ridica după pătură, ci îți reduce și factura la energie.

Cum funcționează?

Principiul este unul foarte simplu. Materialul din care este făcută izolația, fie că este din celuloză, vată minerală sau fibră de sticlă, reduce transferul termic dintre mediul exterior și cel interior. În alte cuvinte, temperatura din interiorul casei este mai greu influențată de cea de afară. Partea cea mai frumoasă este că ajută pe tot parcursul anului. Iarna, căldura este păstrată în interior, iar vara, este ținută afară. Deci am putea spune că e o opțiune de confort indiferent de anotimp.

Și cum ajută la păstrarea căldurii în interior pe timp de iarnă, ajută și la scăderea consumului de energie dedicat pentru încălzire. Consumul se reduce cu până la 40%, deci se reduce și suma de bani pe care trebuie să o dăm pe facturi. 

Deci, la finalul zilei, ai o casă mai călduroasă și plătești și consumi mai puțină energie, deci economisești bani.

Cât costă să-ți izolezi locuința?

Investiția inițială depinde de multe variabile. În primul rând, suprafața exterioară determină cantitatea de material de care ai nevoie și câte ore de manoperă implică. Bineînțeles că este mai ieftin să izolezi un apartament dintr-un bloc decât o casă cu etaj. Pentru o estimare, poți să faci o măsurătoare a pereților exteriori ai locuinței tale ca să știi exact câți metri pătrați trebuie să acoperi cu material. În al doilea rând, materialul cu care izolezi poate fi de diverse tipuri. În funcție de ce alegi, prețurile pot varia. Nu în ultimul rând, mai este și costul manoperei care este direct dependent de suprafață și de tipul de material.

În mod clar, această investiție reprezintă un efort financiar pe care nu toți cetățenii României și-l permit. Oricât de benefică ar fi soluția, nu toți avem resursele necesare să o facem imediat. Există și câteva soluții prin care costul proiectului să fie subvenționat prin programe guvernamentale:

  • Proiectul de reabilitare termică a blocurilor. La acesta nu pot aplica persoane fizice, ci doar asociații de proprietari. 80% din valoarea proiectului este suportată din bani de la guvern și de la bugetul local, iar 20% de către proprietari. (Mai multe detalii aici: https://www.mdlpa.ro/pages/pncrestereperformanta
  • Proiectul de izolare de case ”Casa Verde Plus”. La acesta pot aplica persoane fizice. Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu poate depăşi valoarea de maximum 40.000 lei. (Mai multe detalii aici: https://www.afm.ro/casa_verde_plus.php

Ce impact poate să aibă la nivel de țară

Termoizolarea este o soluție benefică pentru fiecare clădire în parte, dar există și un beneficiu extins la nivel de societate care poate avea un impact decisiv în dezvoltarea țării noastre.

Conform datelor de la Observatorul Român al Sărăciei Energetice, 33% dintre gospodăriile din România se află în sărăcie energetică. Adică, una din trei familii au dificultăți serioase în a-și achita facturile la energie și renunță la alte servicii și produse esențiale pentru a supraviețui. Și când ne gândim că în ultimul an prețurile la energie au crescut și de 3 ori, această situație s-a înrăutățit.

Termoizolarea la scară națională ar putea fi una dintre soluțiile care ne scot din sărăcie energetică și care ne ajută să facem față acestei crize energetice. O locuință izolată înseamnă facturi mai mici cu până la 40% și confort termic sporit. Iar potențialul este unul imens: conform datelor, 80% din clădirile din România au fost construite înainte de 1980 și necesită reabilitare termică.

Deja există câteva programe pentru reabilitare termică de blocuri (bani din PNRR) și pentru izolări de case (Programul ”Casa Verde Plus”), dar sunt destul de limitate și tot presupun acoperirea unei părți din investiții de către proprietari. Avem urgentă nevoie de programe dedicate pentru categoriile vulnerabile care nu își permit această investiție inițială parțială! 

Dacă te interesează subiectul eficienței energetice și vrei să afli mai multe despre cum ne putem face casele mai eficiente și mai nepoluante, îți recomand să citești și articolul nostru despre pompele de căldură.