În luna martie, sărbătorim 1 an! La începutul lui 2022, realizând importanța pe care o au comunitățile de energie ca soluție în procesul de tranziție energetică și combatere a schimbărilor climatice, am demarat campania dedicată descentralizării sistemului energetic și implicării cetățenilor și comunităților în producerea, consumarea, stocarea și vânzării energiei.

Am pornit la drum știind că nu foarte multă lume era la curent cu subiectul, oportunitățile și beneficiile pe care comunitățile de energie le pot aduce în viețile oamenilor. La nivel de legislație situația era și mai ambiguă. Directiva europeană privind energia regenerabilă, cea care reglementează comunitățile de energie, nu fusese încă transpusă la nivel național. Iar autoritățile centrale nu păreau foarte interesate de subiect și nici foarte dornice să adopte legislația europeană. 

După ce în primă fază ne-am concentrat să acumulăm cunoștințe în interiorul organizației, am început apoi să promovăm conceptul și publicului larg.

În acest sens, am creat resurse precum Ghidul comunităților de energie, videoclipuri explicative, ori o analiză legislativă. Am organizat ateliere dedicate celor interesați de subiect, unde am invitat membri ai comunităților de energie din Europa să vorbească despre inițiativele lor și de ce sunt importante comunitățile de energie. Am insistat pe lângă cei responsabili cu pregătirea legislației să lucreze îndeaproape cu reprezentantii REScoop (Federația europeană a cooperativelor de energie regenerabilă) pentru o mai bună înțelegere a subiectului.

Am avut alături în cadrul evenimentelor noastre: primari, consilieri locali, autorități județene, organizații neguvernamentale, cetățeni, universități, grupuri de acțiune locală. Am descoperit inițiative locale care ne-au dat speranță și motive să fim optimiști.

În paralel, am reușit să includem în Planul Teritorial pentru Tranziție Justă (setul de măsuri pentru dezvoltarea sustenabilă a județelor Hunedoara, Gorj, Galați, Mureș, Prahova și Dolj) o propunere de investiții pentru susținerea creării de rețele de prosumatori pentru combaterea sărăciei energetice, dar și pentru înființarea comunităților de energie. Existența acestor fonduri și a unor persoane dornice să înceapă o comunitate de energie vor accelera procesul prin care Autoritate Națională de Reglementare din domeniul Energiei (ANRE) va reglementa legislația necesară pentru funcționarea comunităților și va facilita formarea acestora. 

CE AM FĂCUT ÎN ULTIMUL AN

Primele comunități care își vor produce singure energia regenerabilă vor face parte din județele aflate în tranziție. Ele vor fi avangarda tranziției energetice în România. Ele vor da tonul pentru descentralizarea producției de energie, pentru reducerea facturii la energie, pentru consolidarea comunității. Și vor crește nivelul de acceptare față de tranziția energetică.  

Viitorul energetic depinde de noi toți. Vom continua și anul acesta să luptăm pentru comunitățile de energie și te invităm să ne fii alături, să purtăm discuții, să rezolvăm blocaje birocratice, să cerem schimbări relevante.