9.02.2023, Bruxelles – Greenpeace cheamă Comisia Europeană în fața Curții Europene de Justiție în legătură cu includerea gazelor fosile și a energiei nucleare în lista de investiții durabile a UE. Demersul vine în contextul în care Comisia a respins o solicitare formală făcută de Greenpeace în septembrie de a renunța la încadrarea ca surse sustenabile a gazelor fosile și a energiei nucleare. 

Ariadna Rodrigo, responsabilă de campania Greenpeace UE pentru finanțare durabilă, a declarat: „Vom lupta în instanță împotriva acestei false etichete verzi. Vom studia răspunsul Comisiei, dar ipocrizia lor necruțătoare în ceea ce privește combustibilii fosili și energia nucleară este greenwashing pe față, iar noi putem dovedi acest lucru. Aceiași poluatori pe care Ursula von der Leyen vrea să îi recompenseze cu o etichetă sustenabilă sunt cei responsabili pentru multe dintre greutățile cu care se confruntă oamenii în prezent, cum ar fi sărăcia energetică și urgența climatică.

Pe 8 septembrie 2022, opt organizații Greenpeace din Germania, Franța, Spania, Italia, Belgia, Luxemburg, Europa Centrală și de Est și Unitatea Europeană Greenpeace au trimis Comisiei o cerere oficială de revizuire. În această cerere era susținut faptul că includerea gazului și a energiei nucleare în taxonomie încalcă Regulamentul privind Taxonomia, Legea Europeană Privind Clima și obligațiile UE în temeiul Acordului de la Paris din 2015 privind clima. 

La 9 februarie 2023, Comisia a răspuns, refuzând cererea Greenpeace de a retrage gazele și energia nucleară din taxonomie. Greenpeace va începe o acțiune legală la Curtea Europeană de Justiție, în aprilie 2023. De asemenea, guvernul austriac a dat în judecată Comisia pentru greenwashing-ul pe care l-au făcut pentru industria gazului și a energiei nucleare. 

Argumente

Greenpeace susține că includerea de către Comisie a gazelor fosile și a energiei nucleare în taxonomie încalcă mai multe legi ale UE. În cele ce urmează este prezentat un rezumat al unora dintre argumentele Greenpeace împotriva activităților din domeniul gazelor și al energiei nucleare care au fost incluse în taxonomie: 

În ceea ce privește gazele fosile:

  • Comisia a stabilit un prag pentru emisiile de dioxid de carbon provenite din producția de energie electrică pe bază de gaze fosile de 270 de grame de echivalent CO2 pe kWh. Acest lucru nu este conform cu legislația UE existentă. Regulamentul privind taxonomia, Legea UE privind clima și Acordul de la Paris din 2015 prevăd un maxim de 100 de grame de echivalent CO2 pe kWh. 
  • Comisia susține în mod eronat că includerea gazului în taxonomie este permisă deoarece nu există „alternative cu emisii reduse de dioxid de carbon fezabile din punct de vedere tehnologic și economic”, dar astfel de alternative există, cum ar fi energia eoliană și solară. 
  • Investițiile în noi instalații de producere a energiei electrice pe bază de gaze fosile nu pot fi considerate „de tranziție”, așa cum prevede Regulamentul privind taxonomia, deoarece astfel de centrale ar putea rămâne în funcțiune dincolo de termenul limită al UE de realizare a tranziției energetice, stabilit pentru 2050. Acest lucru contravine, de asemenea, legislației UE privind clima. 
  • Includerea gazului fosil în taxonomie creează un avantaj competitiv pentru gaz și, prin urmare, va împiedica obiectivele asumate de Uniunea Europeană privind tranziția către renunțarea la combustibilii fosili.

În ceea ce privește energia nucleară:

  • Energia nucleară nu este conformă cu principiul „Nu provoca daune semnificative” din Regulamentul privind Taxonomia. Emisiile generate de energia nucleară pe parcursul ciclului de viață, extracția uraniului, consumul ridicat de apă, evacuarea de apă caldă și generarea pe scară largă de deșeuri radioactive, toate acestea încalcă acest principiu. Prin urmare, producția de energie nucleară subminează alte câteva obiective ale Regulamentului privind Taxonomia.
  • Comisia presupune în mod eronat că energia nucleară este o activitate care permite tranziția energetică, când, de fapt, aceasta duce la reducerea surselor regenerabile de energie.
  • Comisia desemnează în mod eronat energia nucleară drept o activitate de atenuare a schimbărilor climatice, adică una care ajută UE să își atingă obiectivele de reducere a emisiilor. De fapt, investițiile în energia nucleară durează atât de mult timp pentru a fi puse în funcțiune încât ar întârzia eliminarea treptată a centralelor pe cărbune și ar împiedica dezvoltarea surselor regenerabile de energie. 
  • De asemenea, energia nucleară nu este o tehnologie de adaptare la schimbările climatice, adică o tehnologie rezistentă la riscul sporit de evenimente negative cauzate de criza climatică. De fapt, energia nucleară este puternic afectată de fenomenele climatice nefavorabile, cum ar fi valurile de căldură și seceta.  
  • Comisia a ignorat posibilitatea ca o centrală nucleară să fie supusă unui atac terorist sau militar și ca aceste evenimente să fie sursa unor accidente majore și a poluării aferente.

Pentru mai multe informații tehnice și juridice despre argumentele Greenpeace împotriva includerii gazului și a energiei nucleare în taxonomia UE, vă rugăm să citiți briefingul nostru de presă din februarie 2023.

Notă pentru editori:

Greenpeace colaborează cu avocata Roda Verheyen, care a jucat un rol principal în plângerea constituțională de succes împotriva Legii Germane privind protecția climei din 2019, coinițiată de Greenpeace Germania. Acest caz a avut ca rezultat o hotărâre a Curții Constituționale germane care a constatat că legea din 2019 este parțial neconstituțională și a ordonat guvernului să alinieze legea la Acordul privind clima de la Paris din 2015.

Roda Verheyen este disponibilă pentru întrebări și interviuri despre contestația juridică a Greenpeace împotriva adăugării gazului și a energiei nucleare în taxonomia UE. Pentru a programa un interviu, vă rugăm să sunați la numărul de telefon +49 (0) 171-8780830 sau să contactați [email protected].

Contacte:

Ariadna Rodrigo, responsabilă de campania Greenpeace UE pentru finanțare durabilă: +32 (0)479 99 69 22, [email protected] 

Biroul de Presă Greenpeace EU: +32 (0)2 274 1911, [email protected]