Comunitatea online Protecția Prosumatorului, creată de Greenpeace ca o platformă de dialog între cetățenii care vor să devină prosumatori, a depășit 7.000 de membri.

O scurtă istorie și următorii pași

Greenpeace a început o campanie pentru a sprijini crearea unui mediu favorabil prosumatorilor încă din 2017. Aproape nimeni nu știa de termenul de prosumator, iar „curajoșii” care își  instalaseră sisteme fotovoltaice și încercau să se conecteze la rețea așteptau cu anii.

Am documentat atunci cazurile mai multor cetățeni care voiau să devină prosumatori aici, aici, aici și aici și era frustrant să vedem că există inițiative, dar autoritățile le blochează.

În iulie 2018 am pornit grupul Protecția Prosumatorului, care a apărut din nevoia de a ține mai ușor legătura cu cetățenii care voiau să devină prosumatori. 

A fost creat după 6 luni de vizite la ANRE și la Comisia pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților, foarte multe adrese oficiale trimise autorităților (peste 50 în 2018) și întâlniri cu oameni nemulțumiți că nu pot deveni prosumatori. Încununarea acelor eforturi a fost apariția unei legi, în iulie 2018, care consfințea definirea termenului de PROSUMATOR în România. 

Trebuie să știți că pe atunci nu existau prea multe voci care să susțină că cetățenii au dreptul să își producă singuri energia. Greenpeace, alături de EFdeN și mai ales, de PATRES, a împins acele prevederi care au reprezentat cărămizile cele mai importante pentru un cadru legal mai bun pentru prosumatori.

Chiar dacă prosumatorul apăruse în lege, nimeni nu știa de el! În 2019 am făcut o campanie de promovare și am pus pe un site informațiile de bază. Am contactat toți furnizorii și distribuitorii mari de energie (cu cei mai mulți dintre ei ne-am și întâlnit față în față) și le-am solicitat să publice pe site-urile lor procedurile care să explice cum pot cetățenii să devină prosumatori.

A urmat apoi o nouă provocare, aceea legată de autorizația de construire, care era atunci necesară pentru a amplasa sisteme fotovoltaice. Autorizația a fost eliminată, iar apoi reintrodusă „din greșeală”. Am trimis cu ajutorul grupului Protecția Prosumatorului peste 600 de mailuri parlamentarilor până când situația s-a rezolvat.

Au venit apoi anii 2019-2022, în care am făcut presiuni asupra celor de la AFM, Greenpeace fiind, din păcate, de cele mai multe ori singurul „avocat” al cetățenilor care doreau să fie prosumatori cu finanțare de la Casa Verde Fotovoltaice. Pe acest grup am strâns semnături pentru demiterea conducerii AFM și am colectat problemele semnalate de cetățeni. Am semnalat constant către media abuzurile AFM, apoi către Avocatul Poporului, instituțiile statului și cele europene.Am făcut „pressing” și la Ministerul Energiei și Ministerul Mediului. Le-am cerut să implementeze promisiunea politică a „compensării cantitative”. Nu a ieșit așa cum ne imaginam, dar a mai fost un mic pas înainte.

Timp de doi ani am urmărit și tema transpunerii directivei europene pe regenerabile, care poate să îmbunătățească la nivel macro condițiile pentru prosumatori. A fost transpusă cu chiu, cu vai la final de 2022 într-un OUG care a declanșat scandalul recent al „taxei pe soare”. Mai e de lucrat și aici.

Unde am ajuns și ce urmează?

La final de 2022, am ajuns, conform declarațiilor ANRE, la 30.000 de prosumatori în România. Poate părea mult, dar nu e!

E de abia începutul

Mai sunt multe lucruri de îmbunătățit, iar ce s-a câștigat până acum trebuie să fie apărat. De exemplu, „taxa pe soare”, așa cum e ea inclusă în legislație acum, e o bombă cu ceas.

Noi, Greenpeace, credem că e nevoie să trecem la următorul nivel. Credem că e nevoie ca prosumatorii să acționeze împreună, spre beneficiul lor, sub forma organizată a unei asociații.

Credem că e nevoie de o asociație a prosumatorilor, începută de la zero de către prosumatori, în care oamenii să aibă încredere și care să-i reprezinte, mai ales în dialogul cu autoritățile (Ministerul Energiei, ANRE, AFM etc.), furnizorii, distribuitorii de energie etc.
E nevoie de un nucleu de oameni dedicați acestei cauze, cu etică. E nevoie de mult mai mulți prosumatori care să sprijine – pe termen lung – inclusiv cu resurse (timp, expertiză, cotizații etc.) o astfel de asociație.

Cum poate Greenpeace să ajute?

Putem să ajutăm cu sprijin financiar și alte resurse pentru:

  • organizarea unor întâlniri între prosumatori (putem include și cetățenii care vor să devină prosumatori) pentru a defini problemele cele mai arzătoare, misiunea, obiectivele unei asociații
  • crearea statutului și a entității legale
  • comunicare

Notă: Greenpeace nu va face parte din această asociație și își rezervă în continuare dreptul de a acționa independent.

Însă…

Pentru ca o astfel de asociere să se întâmple, trebuie să existe interes din partea voastră, a prosumatorilor și a cetățenilor care doresc să devină prosumatori.

Ne dorim să aflăm mai multe despre problemele cu care vă confruntați în prezent și beneficiile pe care considerați că o asociație le-ar putea aduce în comunitate și în relația cu factorii decidenți. 

Așteptăm părerile și întrebările voastre în chestionar, precum și în comentarii la acest articol.