Harta pădurilor virgine potențiale realizată de Greenpeace în parteneriat cu Centre for Econics and Ecosystem Management at Eberswalde University for Sustainable Development din Germania și Departamentul de geografie al Universității Al. I. Cuza din Iași a fost preluată de către Ministerul Apelor și Pădurilor pentru a constitui punctul de plecare în realizarea inventarului național al pădurilor virgine.

Greenpeace România a dezvoltat această hartă pentru că autoritățile nu au făcut-o. Pentru a salva ultimele păduri virgine din zona temperată a Europei, în afara Rusiei, era absolut necesar să definim o zonă țintă în care să fie concentrate eforturile de identificare. Rezultatele ne arată că avem aproximativ 300 000 de hectare de păduri potențial virgine. Unele dintre ele sunt deja incluse fie în Catalogul național, fie în patrimoniul mondial UNESCO ori în alte diferite studii ori evidențe, dar restul trebuie documentate și validate în teren. Vezi aici răspunsul ministerului.

Realizarea hărții s-a bazat doar pe date și programe accesibile public, dar ministerul de resort are responsabilitatea de continua munca în baza evidențelor detaliate pe care le deține pentru a identifica și proteja toate pădurile virgine și cvasivirgine care ne-au mai rămas.

De 15 ani protecția acestor păduri s-a făcut doar pe hârtie, în timp ce în realitate multe dintre ele au fost exploatate, adică distruse pentru totdeauna. Anul 2018 este anul în care trebuie derulat și finalizat inventarul și toate pădurile identificate să fie incluse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România.

Greenpeace va monitoriza acest proces pentru a ne asigura că el este realizat transparent, argumentat și că nu se lasă pe dinafară păduri care corespund criteriilor.

Fii alături de noi și semnează petiția pentru salvarea acestor ecosisteme unice.