Munca noastră de a împinge dezvoltarea comunităților de energie nu implică numai să creem materiale și să organizăm evenimente, ci și să ascultăm care sunt nevoile oamenilor, pentru că așa începe orice proiect comunitar, de la simple discuții avute într-o mică bucătărie. Așa cum a fost cazul comunității Ecopower din Belgia, acum una dintre cele mai mari comunități de energie din Europa, dar în urmă cu 30 de ani doar o comunitate care dorea să utilizeze energie verde și nu energie nucleară. Așa că o mână de oameni au decis să facă parte din găsirea soluției, uitându-se la vechea moară de apă din satul lor aceștia s-au întrebat: „Ce-ar fi dacă am putea să o facem să funcționeze din nou și să producem energie curată?”. Acesta este modul în care a început Ecopower. 

Proiectul a devenit o cooperativă de energie, iar numărul tot mai mare de membri a contribuit la instalarea de noi turbine eoliene și panouri solare. În prezent, cooperativa alimentează peste 50.000 de locuințe cu energie 100% regenerabilă. 

@FB/Ecopower

Munca în comunitate implică ascultare, observare și învățare. Așa că atunci când am primit invitația de a vorbi despre comunități de energie la un curs de formare organizat de Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie Bușteni (CCPI) nu am ezitat să participăm deoarece însemna să avem ocazia să ne întâlnim cu o serie de auditori energetici, interesați de cum pot aplica conceptul de comunități de energie în localitățile pe care le deservesc. 

audit energetic= suma soluțiilor termice și energetice pe care auditorul le propune pentru îmbunătățirea performanței energetice a unei clădiri

În timpul care ne-a fost dedicat am vorbit despre schimbările climatice și cât de necesară este trecerea la un sistem energetic bazat pe energie regenerabilă, din care fac parte și cetățenii, cum NOI înșine putem face o diferență pentru COMUNITĂȚILE noastre. 

Ce ne-a plăcut 

Să descoperim o serie de participanți interesați de eficiență energetică și comunități de energie. 

Să aflăm din prezentarea lui Andrei Ceclan, inginer cercetător la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, despre alte inițiative comunitare, ori aplicații precum Dr. Bob – un proiect pilot care dorește să demonstreze beneficiile economice și de mediu ale controlul curbei de consum în ansamblurile de clădiri (demand-response).

Ce nu ne-a plăcut

Faptul că oameni care reprezintă România în Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNRCME) includ energia nucleară în strategia de dezvoltare durabilă, în loc să se concentreze pe acțiuni urgente privind energia regenerabilă. Îți readucem aminte aici de ce energia nucleară nu este o soluție .

Comunităţile de energie au nevoie de implicarea a cât mai mulţi oameni, cu forţe proaspete și idei bune, care să ajute la dezvoltarea proiectului. 

Chiar dacă doar una sau două persoane din comunitatea ta sunt interesate de comunități, întâlnește-te cu ele pentru a discuta. Reține că nu ai nevoie doar de ingineri, ci de un grup divers de oameni cu diferite abilități, conexiuni și idei. 

Fiecare are locul său într-o COMUNITATE DE ENERGIE!