2022 a fost un alt an dificil pentru mulți dintre noi. Lumea a încercat să revină la normal, dar sensul normalului s-a schimbat pentru mulți. Anul acesta, am fost martorii furiei naturii în plină forță. Valurile de căldură record în Europa ne-au afectat într-un mod incredibil. Războiul din Ucraina ne-a arătat că numai independența energetică și energia verde ne pot ajuta să construim un viitor sustenabil. Iar căldura ultimelor zile din decembrie ne arată cât de repede trebuie să acționăm în 2023.

1. Am urcat cuvintele Gone in one day („Tăiată într-o zi”) pe o suprafață imensă de tăiere rasă dintr-un sit Natura 2000 al Munților Făgăraș, pentru a scoate în evidență consecințele devastatoare ale tăierilor ilegale și managementului silvic corupt din ultimele decenii. 

2. Am co-organizat și participat la NO WAR – manifestație pentru pace, prin care am atras atenția asupra faptului că industria combustibililor fosili alimentează războiul din Ucraina şi criza climatică deopotrivă.

3. Am proiectat pe Lukoil: „Energie verde pentru pace”, „End fossils and wars” (Opriți combustibilii fosili și războaiele) și am lansat o petiție prin care cerem oprirea importurilor de combustibili fosili rusești în România, reducerea consumului de resurse fosile și investiții în surse curate, regenerabile de energie.

4. În luna august am protestat în mijlocul albiei secate a Dunării pentru a atrage atenția autorităților că urgența climatică nu e doar o lozincă: „Vrem valurile Dunării, nu valuri de căldură!”

5. Am strâns semnături pentru inițiativa cetățenească pentru interzicerea reclamelor companiilor de combustibili fosili alături de voluntari și activiști Greenpeace România.

6. Activiști Greepeace au participat la o consultare publică în comuna Doicești, județul Dâmbovița, ca reacție la decizia de a amplasa reactoare nucleare de tip SMR pe amplasamentul fostei termocentrale, fără ca localnicilor să li se ofere șansa să-și clarifice nelămuririle și să își exprime atitudinea față de acest proiect. Activiștii Greenpeace au venit în sprijinul comunității cu puncte de vedere și informații de la experți internaționali în energie nucleară și cu un mesaj ferm: STOP NUCLEAR.

7. Adevărata poveste de Halloween: distrugerea pădurilor, pierderea biodiversității, criza climatică și a naturii. „SOS Carpathian Forests” proiecție pe Castelul Bran de Halloween.

8. Acțiune în pădurile din Carpați prin care cerem stricta protecție a mai mult de 10% din teritoriu. Semnează petiția acum: https://suport.greenpeace.ro/salvamcarpatii!

9. Manifest: 160 de ani tăiați într-un minut.

10. Activiști în caiace protestează în fața petrolierului rusesc VF Tanker 2. „Seceta începe aici”, „Valurile de căldură încep aici” și „Heat waves start here”.