COP27, organizat anul acesta în Sharm el-Sheikh, Egipt, a fost povestea a două COP-uri: COP-ul negocierilor și COP-ul puterii colective a oamenilor.

De data asta vorbim despre a doua poveste – despre cum, în fața unor provocări considerabile, puterea colectivă a oamenilor a învins la COP27.

Mobilizările, demonstrațiile și presiunea civică au fost frânate de tot soiul de restricții. În afara locației, străzile au rămas goale, în timp ce zeci de acțiuni creative au rămas în interiorul zonei albastre. În majoritatea cazurilor, aceste acțiuni au fost aliniate cu eforturile de sprijin politic ale diverselor grupuri de interese. Grupurile de la firul ierbii și societatea civilă au avut un rol și un impact ferm în cadrul negocierilor.

Organizațiile de mediu, grupurile civice de tineret, comunitățile indigene și mișcările pentru justiție climatică au avut, în mod intenționat, o abordare intersecțională. Împreună, am organizat o serie de acțiuni aprobate de ONU, consolidând puterea oamenilor și crescând presiunea asupra negociatorilor pe parcursul celor două săptămâni.

Peste 75 de proteste au avut loc în Zona Albastră, cu focus principal pe menținerea creșterii temperaturii globale la limita de 1.5 C, eliminarea tuturor combustibililor fosili, Pierderi și Daune, și drepturile omului. 

Mai jos, o serie a celor mai importante proteste la nivel de cifre, creativitate și impact.

În prima săptămână, pe 10 noiembrie, toată lumea a fost invitată să se îmbrace în alb în semn de susținere a apărătorilor Drepturilor Omului din Egipt și întreaga lume. În jur de 150 de oameni au declarat, la unison, că ‘Nu există justiție climatică fără drepturile omului.’

Pe 11 noiembrie, 200 de persoane au creat un val albastru de inundație în interiorul locației COP, cerând sprijin financiar dedicat pentru Pierderi și Daune suferite de cele mai afectate și vulnerabile țări. Acțiunea a fost condusă de femei din Sudul Global, îmbrăcate în diferite nuanțe de albastru.

Am încheiat prima săptămână pe 12 noiembrie, când ne-am alăturat Zilei Internaționale pentru Acțiune climatică printr-un marș care a reunit peste 500 de oameni în povestea comună a justiției climatice. Marșul a fost condus de sora lui Alaa Abd El-Fattah, iar pe bannerul principal scria ‘Nu suntem încă învinși’, în semn de sprijin pentru cazul #freealaa.

În cea de-a doua săptămână, numărul protestelor a crescut. Unul dintre cele mai creative și cu cel mai mare impact a fost protestul Don’t Gas Africa, care a prezentat un model de 15 metri al unei conducte de gaz; Party4thePlanet, unde colegii noștri de la Greenpeace Filipine au dansat pe un cântec al trupei BTS pentru a cere finanțare dedicată Pierderilor și Daunelor; și poate cel mai emoționant protest: „No More Stolen Relatives From Stolen Lands„, făcut de popoarele indigene care au cerut dreptate în privința apărătorilor din prima linie uciși pentru activismul lor. În fiecare seară, Fossil of The Day a acordat un premiu pentru cea mai rea țară din cadrul negocierilor.

Premiul săptămânii este acordat People’s Plenary din 17 noiembrie, unde peste 1.000 de organizatori și activiști s-au întâlnit în cadrul uneia dintre plenarele oficiale pentru a conveni asupra unei Declarații pentru justiție climatică. Grupul a plecat apoi și a mărșăluit în apropierea plenarei principale. 

Pe 18 noiembrie – în ultima zi a COP27 – a avut loc Tamagoa/Convergence of People pentru a facilita și mai mult consolidarea comunității între organizatori și pentru a gândi în mod colectiv viitorul de după COP.

Implicarea tinerilor

Unul dintre grupurile cheie prezente au fost, bineînțeles, tinerii. Reprezentarea tinerilor, în special a celor din comunitățile cele mai afectate, a fost întotdeauna o luptă în contexte precum COP.  Suntem încântați să împărtășim faptul că am reușit să includem 19 tineri organizatori în domeniul climei din emisfera sudică a planetei (12 din MENA) să se alăture COP27 și să își reprezinte comunitățile. I-am îndrumat pe tinerii noștri delegați prin sprijinirea agendei lor zilnice, prin consolidarea rețelelor lor și prin asistență în activitatea de presă, prin oferirea de cursuri de advocacy politic și de formare în domeniul mass-media, precum și prin promovarea poveștilor lor de rezistență prin intermediul platformelor noastre.

Provenind din Tunisia, Sudan, Maroc, Egipt, Africa de Sud, Pakistan, Peru, India, Mexic, Namibia, Kenya, Liban și Bahrain și având vârste începând cu 19 ani, tinerii noștri delegați au fost incredibil de activi – participând la interviuri, grupuri de discuții, traininguri, acțiuni, urmărind negocierile și desfășurând activități de lobby. I-am sprijinit în co-crearea și elaborarea de strategii pentru a alimenta o reprezentare puternică la COP.

În cuvintele unuia dintre tinerii delegați: „M-am simțit conectat, ascultat și, cel mai important, am simțit că fac o diferență – chiar dacă este mică„.

Pavilionul pentru tineret din interiorul Zonei Albastre a fost locul cheie în care tinerii s-au întâlnit, s-au organizat și au elaborat strategii de advocacy politic, mass-media, networking și mobilizare. La pavilion, am colaborat cu Fearless Collective pentru a crea o pictură murală care evidențiază vocile tinerilor din emisfera sudică.

Hub-ul societății civile pentru justiție socială

În ciuda tuturor așteptărilor, „Hub-ul” – condus de și pentru societatea civilă – a participat la COP. Creat în mod colectiv de un consorțiu de circumscripții bazate pe drepturi și membrii acestora, hub-ul a prosperat în ciuda restricțiilor civice și a restricțiilor impuse în cadrul COP27 și nu numai. Hub-ul a fost un răspuns direct la preocupările privind justiția climatică și societatea civilă, care a fost atât de des dată la o parte, marginalizată și nereprezentată în negocierile politice oficiale.

Fie că este vorba de tineri activiști care lucrează la firul ierbii sau de reprezentanți experimentați ai ONG-urilor, societatea civilă are nevoie de spații sigure pentru a respira, a se conecta, a reflecta, a se reactiva și a se mobiliza. Hub-ul societății civile a devenit încet, dar sigur, punctul de interes al activiștilor pentru justiție climatică din Sharm.

Reprezentanți din medii diverse ai societății civile – de la tineri activiști la grupuri indigene, sindicaliști, grupuri locale și ONG-uri – au participat la peste 130 de ateliere, discuții, proiecții, transmisii live, expoziții artistice, pregătiri de acțiuni și întâlniri strategice până târziu în noapte.

Hub-ul a fost, de asemenea, și locul „centrului de bunăstare”, care a sprijinit activiștii prin materiale și îndrumări pentru dezvoltarea rezilienței pe parcursul celor două săptămâni de stres indus de COP. Și ce modalitate mai bună de a termina lucrurile decât printr-o petrecere! Ca o ultimă modalitate de reducere a stresului, Hub-ul a găzduit două evenimente mari de networking pentru societatea civilă, la care au participat mii de oameni sărbătorind, conectându-se și reflectând.

Așa arată puterea oamenilor și justiția socială!

Sumar oferit de Alia, Bianca, Matteo și Pablo din partea echipei Roots prezentă la COP27

Fotografii realizate de Marie Jacquemin, Bianka Csenki și Sami Dellah