Comunitățile de energie aduc în centrul lor oameni care vor să învețe împreună și să-și ofere sprijin reciproc printr-o organizare autonomă. O comunitate de energie presupune implicarea membrilor săi în proiecte de eficiență, producție și/sau vânzare de energie regenerabilă, transport și mobilitate, consum propriu sau stocare. Dintr-o comunitate de energie pot face parte cetățeni, administrații publice, întreprinderi mici și mijlocii etc. 

Peste două milioane de cetățeni UE sunt implicați în mai mult de 7700 de comunități energetice, iar acest tip de organizare devine tot mai popular. 

De ce?

Deoarece comunitățile de energie:

  • redirecționează către oameni banii care până acum susțineau sistemul energetic învechit bazat pe combustibili fosili
  • ajută la obținerea independenței energetice
  • contribuie la clădirea sistemului necesar pentru a opri criza climatică 

Cum cel mai simplu mod de a afla cum poți lua și tu parte la tranziția energetică este prin puterea exemplului, am selectat pentru tine câteva povești reușite ale unor comunități de energie. Vei descoperi o multitudine de activități pe care le poate întreprinde o comunitate de energie: instalare de panouri solare, folosirea la comun a unor vehicule, ori crearea unei platforme online destinată vânzării de energie regenerabilă între vecini și prieteni, dar nu numai.  

Repowering London este o organizație nonprofit fondată în 2013 de un grup de voluntari care și-au dorit să creeze comunități de energie în locuințe sociale. 

Localnicii pot deveni membri Repowering London contra unei lire sterline pe lună. Cotizația aceasta minimă le conferă drept de vot în cadrul procesului decizional al cooperativei. 

Repowering London instalează panouri solare pe clădiri aflate în proprietate publică și consideră că toți cei care locuiesc în vecinătate ar trebui să poată avea un cuvânt de spus privind modul în care sunt gestionate proiectele, lucru care se și întâmplă fără ca aceștia să fie nevoiți să investească sume mari de bani. 

Sistemul „un membru = un vot” înseamnă că toți membrii au șanse egale de a candida pentru un post de director, de a adresa întrebări și de a decide cum este cheltuit fondul comunității (acest lucru fiind decis prin vot la întâlnirile generale). 

© Repower London

Partago este o cooperativă ce folosește la comun vehicule electrice. Aceasta fost fondată în 2015 de cinci vecini în timpul unui festival local stradal din Ghent (Belgia). În această localitate, o dată pe an, toate mașinile sunt interzise pe străzi cu ocazia „duminicii fără mașini”. În timp ce copiii se jucau, iar oamenii se întâlneau și se bucurau de spațiul recâștigat, un mic grup de locuitori a dorit ca sentimentul acelui moment specific al anului să persiste tot timpul. Dornici de aer curat, mai mult spațiu și mai multă liniște pe străzi, aceștia au înființat o cooperativă prin care sunt folosite la comun mașini electrice pentru a reduce numărul de mașini de pe străzile lor. Cu sprijinul a 740 de localnici și a unor întreprinderi mici, cooperativa operează o flotă de 74 de mașini electrice printr-o platformă online. Partago are două obiective principale: să ofere acces la mașini electrice membrilor cooperativei și să ia măsuri pentru un oraș sănătos și sustenabil. Partago are în prezent 74 de vehicule electrice cu o capacitate totală a bateriilor de 3 MWh și 8 stații de încărcare. Vrum vrum! 

© Partago

OurPower. Totul a început de la trei prieteni, Ulfert, Norbert și Peter, care au fost întotdeauna fascinați de energia regenerabilă și de potențialul ei pentru viitor. Aceștia s-au gândit la modalitățile de a aduce energia mai aproape de oameni pentru a realiza tranziția energetică. Astfel, le-a venit o idee: să creeze o „piață” online prin care să pună în legătură persoanele interesate de electricitate verde locală. Astfel, în 2018 au creat platforma online OurPower. OurPower, prima cooperativă de energie din Austria, a început cu 19 persoane dornice să facă parte din tranziția energetică. Imaginându-și un loc în care producătorii și consumatorii de energie să se întâlnească și să facă schimb de informații, au dezvoltat conceptul unei platforme online. După ce au prezentat ideea la o ședință a membrilor, au discutat și au testat conceptul până când fiecare dintre ei a fost mulțumit. Morala: nu te da bătut/ă și încearcă până când reușești! 

© OurPower

După cum ai văzut mai sus, comunitățile de energie pot lua diverse forme – cooperative, asociații, organizații non-profit sau fundații, totul depinde de cadrul legal al fiecărei țări în parte și de activitatea pe care tu și comunitatea ta o veți întreprinde, scopul unei comunități de energie este însă unul singur: să aducă energia în mâinile cetățenilor!

Citește mai multe în Comunitățile de energie – un ghid practic!