Secetă, incendii sau inundații devastatoare. Fenomenele meteo extreme sunt tot mai frecvente în România și în întreaga lume. De ce se întâmplă asta, te întrebi? Oamenii de știință ne-au răspuns deja de zeci de ani: arderea combustibililor fosili este principala lor cauză.

Știm de mult timp că petrolul, gazul, cărbunele, lemnul, odată arse, aruncă în atmosferă cantități mari de gaze de seră (dioxid de carbon, metan etc.), iar asta duce la
creșterea frecvenței și intensității valurilor de căldură, la epuizarea resurselor de apă, la incendii de vegetație de amploare, care se extind rapid, distrug ecosisteme și amenință întregi comunități.

Pentru a trage un semnal de alarmă asupra legăturii dintre dependența de combustibili fosili și fenomenele meteo extreme cu care ne confruntăm, activiștii Greenpeace au protestat în caiace, în largul Mării Negre, în fața petrolierului rusesc VF Tanker 2, care se îndrepta spre România. De ce am făcut asta? Fiindcă nu mai putem „arde gazul” în continuare. Cerem Guvernului României să nu mai amâne tranziția către energie curată și să nu mai promoveze aceleași soluții false care ne adâncesc în criza climatică!

Responsabile sunt și companiile din industria combustibililor fosili, care continuă să pună propriul profit înaintea grijii pentru oameni și planetă, minimalizând sau chiar negând criza climatică și responsabilitatea pe care o au în agravarea ei.

În loc să contribuie real la eforturile de combatere a crizei climatice, ele aleg să promoveze soluții false, investind bugete uriașe în campanii publicitare și „acțiuni de ecologizare” de ochii lumii. Cu siguranță ai văzut și tu evenimente sportive sau culturale sponsorizate de companii din industria combustibililor fosili. Pe scurt, greenwashing. Toate acestea, în timp ce-și continuă afacerile murdare cu combustibili fosili, care poluează, distrug mediul și pun în pericol sănătatea oamenilor.

Vestea bună e că putem pune capăt greenwashing-ului. Pentru asta, am lansat o inițiativă cetățeanească europeană care propune o lege pentru interzicerea reclamelor la combustibili fosili și sponsorizărilor din partea industriei.

E esențial ca noua lege pe care o propunem să ajungă pe masa autorităților Uniunii Europene. Dar pentru asta e nevoie să strângem 1 milion de semnături la nivel european.

Îți recomandăm să ai la îndemână datele din cartea ta de identitate, pentru că fără ele semnătura ta nu va putea fi validată. Nu o cerem noi, o cere UE, pentru a se asigura că, la fel ca la vot, nu există semnături multiple. Dacă vrei să afli mai multe despre rolul inițiativei, regulamentul privind datele cu caracter personal, unde a mai fost implementată cu succes și de ce e atât de important să ajungem la 1 milion de semnături, ți-am pregătit un scurt material care răspunde celor mai frecvent adresate întrebări.

Semnează și tu!