Acest deceniu este crucial pentru combaterea schimbărilor climatice și accelerarea tranziției energetice. Dacă redăm oamenilor și comunităților controlul asupra energiei, putem face față împreună provocărilor climatice și sociale. Încă nu ești convins(ă) de avantajele unei comunități de energie? Iată zece motive pentru a întemeia sau a te alătura unui astfel de proiect cât mai repede!

1. Vei clădi sistemul necesar pentru a opri criza climatică

În 2020, cea mai mare parte a energiei noastre încă provenea din combustibili fosili poluanți. O pondere șocantă de 82% din consumul de energie din UE provenea din combustibili fosili și centrale nucleare. Urgența climatică în care trăim necesită un sistem energetic extrem de diferit: trebuie să oprim arderea combustibililor fosili care ne perturbă clima și avem nevoie de un sistem descentralizat pentru a trece 100% la surse regenerabile.

Corporațiile care operează sistemul energetic pentru profit au blocat în mod constant acțiunile care le amenință interesele financiare, în detrimentul oamenilor și al planetei. Proiectele de energie regenerabilă deținute de comunități reduc semnificativ emisiile de carbon și înlocuiesc combustibilii fosili. Acestea pun, totodată, energia regenerabilă sub controlul oamenilor, făcând posibil un sistem energetic 100% regenerabil, deținut în mod democratic și care nu compromite bunăstarea generațiilor viitoare.

Jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene ar putea să-și producă propria energie electrică până în 2050, satisfăcând 45% din necesarul de energie al UE. Aceasta ar reprezenta o schimbare masivă față de combustibilii poluanți care generează CO2 și destabilizează clima.

Reason1

2. Comunitățile energetice redirecționează veniturile către soluții climatice și economia locală

Marile companii energetice care operează doar pentru profit provoacă probleme climei și comunităților noastre. Atunci când îți plătești factura de energie către o mare companie de utilități, nu deții controlul asupra a ceea ce se întâmplă cu banii tăi.

După ce te alături unei comunități de energie regenerabilă, nu mai trebuie să plătești facturi către o companie care arde combustibil, iar câștigurile rezultate din energia electrică pe care o consumi vor ajunge la comunitatea din care faci parte și vei avea un cuvânt de spus privind modul în care vor fi folosiți banii.

Milioane de cetățeni din toată Europa au economii depuse la bancă, contribuind, fără să-și dea seama, la criza climatică, deoarece băncile și fondurile de pensii investesc în proiecte de energie poluantă. Investindu-ți economiile în energie comunitară, poți redirecționa acești bani către soluții de protejare a climei și economia locală.

Reason2

3. Poți ajuta la reducerea sărăciei energetice din zona ta

Numeroase proiecte energetice deținute de comunități oferă persoanelor implicate o cotă de energie electrică la costuri reduse. De exemplu, în Marea Britanie, multor persoane care nu își puteau achita facturile la energie le-au fost alocate tarife mai ridicate pentru „ plata eșalonată”. Prin comparație, datorită proiectului comunitar Brixton Solar, anumitor localnici din sudul Londrei li s-a oferit o cantitate de electricitate gratuită, generată de panourile solare de pe acoperișurile lor. Proiectul oferă și ateliere de izolare a locuinței pentru a ajuta oamenii să-și reducă consumul de energie și costurile facturilor.

Când comunitățile dețin mijloacele de a-și produce propria energie, acestea au un control mai bun asupra costurilor, nu sunt stimulate să suprataxeze consumatorii și nu solicită prețuri mai mari, așa cum procedează marile companii energetice.

Reason3

4. Vei ajunge să-ți cunoști mai bine vecinii și vei contribui la consolidarea comunității

Comunitățile care se implică în proiecte reușite de energie regenerabilă dezvoltă un sentiment de mândrie și încredere. Colaborând, oamenii își dezvoltă aptitudini valoroase și își întăresc relațiile cu vecinii. Comunitățile care au colaborat la un proiect de energie curată au mai multe șanse să demareze și alte proiecte benefice pentru ele.

5. Îți vei produce propria energie regenerabilă

În momentul în care participi la un proiect energetic comunitar, ești proprietarul resurselor de producție energetică, alături de ceilalți membri ai comunității. Asta înseamnă că veți avea libertatea de a alege tipul de tehnologie pe care doriți să o utilizați (panouri solare, turbine eoliene, biomasă etc.), unde să o instalați, prețul la care vindeți energia electrică… Iar profiturile din producția de energie regenerabilă vor aparține, de asemenea, comunității voastre.

Opoziția locală față de proiectele energetice poate fi un obstacol major în calea surselor regenerabile. Uneori, nu este greu de înțeles motivul: de prea multe ori, proiectele de mare amploare le sunt impuse comunităților, cu prea puține oportunități ca rezidenții locali să poată contribui cu opinii, să-și exprime îngrijorările sau să se implice. Dar când oamenii sunt implicați în proiect sau, și mai bine, când proiectul este al lor, acceptarea și susținerea pot crește considerabil. Totodată, ei sunt responsabilizați să reducă efectele negative, de exemplu, alegând cu grijă amplasamentul turbinelor eoliene în zona în care locuiesc.

Reason5

6. Se creează premisele pentru a educa oamenii în chestiuni ce țin de energie, climă și democrație

Urmând al cincilea principiu al cooperării, numeroase comunități de energie oferă educație și instruire membrilor lor și publicului larg. Aceste cursuri se referă, de regulă, la factura de energie electrică, economisirea energiei, eficiența energetică, producția autonomă de energie regenerabilă, acțiunile în domeniul climatic, traiul durabil, formele democratice de organizare, competențe non-tehnice etc.

Aceste acțiuni sporesc nivelul de conștientizare cu privire la tranziția energetică în comunitate și îi responsabilizează pe cetățeni să acționeze.

7. Banii rămân la nivel local, în comunitatea ta

Proiectele energetice comunitare sunt, de obicei, deținute de localnici, și nu de mari companii administrate de investitori, care trăiesc la mare distanță de comunitatea ce produce și consumă energia respectivă.

Cercetările arată că proiectele energetice comunitare generează de două până la de opt ori mai multe venituri locale decât un proiect derulat de un participant extern (așa cum au demonstrat proiectele de energie solară și eoliană). Acestea creează locuri de muncă și pot contribui la crearea unor piețe locale de energie, de unde consumatorii pot cumpăra energie la un preț stabil și echitabil.

8. Vei arăta altor comunități ce este posibil

Unii oameni ezită să-și schimbe furnizorul de energie tradițional pentru un proiect energetic comunitar, doar pentru că este ceva nou și necunoscut. Un proiect de succes sporește încrederea în energia produsă la nivel comunitar, iar pentru alți cetățeni este un exemplu care îi inspiră și îi îndrumă în a-și lansa propria inițiativă. Experiența avansată dobândită de un proiect în depășirea barierelor și obstacolelor va deschide calea pentru noi proiecte care urmează același parcurs.

În plus, experiența arată că este mai ușor să-i convingi și pe alții să se alăture unui proiect, odată ce acesta este demarat sau atunci când membrilor li se oferă posibilitatea de a folosi în mod direct energia. După ce oamenii remarcă succesul proiectului, capătă încredere în el și vor să se implice.

9. Vei contribui la crearea unei economii locale și circulare

Deoarece sunt locale, este mai probabil ca aceste comunități să sprijine producătorii locali sau regionali, care aplică standarde sociale și de mediu ridicate, și să reinvestească veniturile în proiecte locale.

Împărțirea beneficiilor financiare ale proiectului consolidează, totodată, comunitățile. De asemenea, numeroase proiecte energetice comunitare au mici scheme de finanțare care distribuie granturi grupurilor de voluntari și cluburilor de pe plan local.

Reason9

10. Vei construi genul de lume în care vrei să trăiești

Energia produsă de comunități este cheia unei economii decarbonate și reprezintă un pas esențial în combaterea schimbărilor climatice. Aceasta se referă nu doar la turbinele eoliene și panourile solare și poate contribui la găsirea unui nou echilibru între economia locală și cea globală. Ea poate susține depășirea decalajului dintre urban și rural, poate reduce diferențele dintre zonele îmbelșugate și cele neproductive, dintre bogați și săraci – pentru că responsabilizează localnicii. Energia produsă de comunități duce la democrație energetică, respectând promisiunea unei economii și societăți bazate pe cooperare și nu pe competiție, în limitele resurselor planetei Pământ.

Reason10

Dacă acum ești convins să începi sau să te alături unui proiect energetic comunitar, dar nu ești sigur de unde să începi, manualul energiei produse la nivel comunitar, ți se adresează!

Ghidul reunește experiența avansată din 27 de proiecte din toată Europa și este plin de instrucțiuni, sfaturi practice, povești de succes convingătoare și resurse valoroase pentru a dezvolta o revoluție a energiei regenerabile, produsă local și gestionată de comunitate.

Și tu poți face parte din această revoluție energetică, iar această carte îți arată cum să faci asta!

Descarcă Ghidul comunităților de energie

Sursa traducerii: Rescoop