București, 8 iunie 2022 — Greenpeace România a trimis o adresă Ministerului Energiei referitoare la poziția față de proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic publicat în data de 31 mai 2022, pe site-ul ministerului.

Greenpeace România felicită Ministerul Energiei pentru măsura prin care minerii disponibilizați din Gorj și Hunedoara vor putea primi o finanțare nerambursabilă pentru achiziția de sisteme fotovoltaice cu o putere instalată de 3-5 kW, având astfel posibilitatea să devină prosumatori. Ne dorim ca oamenii din sectorul energetic pe cărbune să fie sprijiniți, să aibă locuri de muncă bune pe termen lung și un trai decent în comunitățile lor. Este important ca minerii să fie implicați în tranziția justă. Nimeni nu trebuie lăsat în urmă și tocmai din acest motiv susținem propunerea ministerului.

Ca un astfel de program să accelereze dezvoltarea producției de energie de tip cetățenesc, este nevoie ca Legea Decarbonării să fie completată cu o serie de  măsuri care să vizeze organizarea noilor prosumatori din regiunile miniere în comunități de energie sau alte forme de asociere.

Motivele pentru care aduc un plus comunitățile de energie în zonele miniere pot fi găsite în documentul Concept Paper- Prosumatori și comunități de energie în zonele miniere, dezvoltat de către Greenpeace România.

Recomandăm urgentarea creării unui cadru legislativ favorabil pentru acest tip de organizare, inclusiv prin transpunerea directivei pe regenerabile, pentru care în acest moment a fost declanșată procedura de infringement.

În adresa transmisă Ministerului Energiei și doamnei director general Elena Popescu, atașată mai jos, puteți găsi integral argumentele pentru care Greenpeace România salută măsurile propuse de Ministerul Energiei.

Poți consulta documentul și în limba engleză, aici.