Știai că…?

  • jumătate dintre cetățenii Uniunii Europene ar putea să-și producă propria energie electrică până în 2050, satisfăcând 45% din necesarul de energie al UE 
  • oamenii pot avea controlul asupra energiei, făcând astfel față provocărilor climatice și sociale 
  • oamenii pot forma comunități de energie 
  • în U.E. există deja peste 1.900 de comunități/cooperative de energie, adică peste un 1.3 milioane de oameni își produc singuri energia regenerabilă

Ce este o comunitate de energie?

O comunitate de energie reprezintă orice proiect sau inițiativă în care membrii implicați sunt și proprietari sau au un cuvânt important de spus față de serviciile legate de energie. O comunitate de energie modifică modul în care oamenii se gândesc la energie, o consumă, ajungând ei înșiși să o producă.

Comunitățile se referă la un grup de cetățeni care se organizează pentru a lucra împreună la un subiect specific în beneficiul comunității lor. În cazul acesta… ENERGIA.

Conceptul de comunități de energie este foarte larg și se poate referi la: 

  • campaniile colective de schimbare a furnizorilor de energie
  • investițiile colective în panouri solare
  • deținerea unei companii de furnizare a energiei
  • deținerea comună a unei rețele de distribuție

Unele persoane conlucrează în mod informal, în timp ce alții înființează entități juridice. Diferitele forme juridice utilizate pentru a crea comunități de energie locale includ (dar nu se limitează la): cooperative, parteneriate, societăți cu interese la nivel de comunitate, fundații, organizații non-profit, organizații comunitare și asociații. Forma juridică pe care o alegi depinde de necesitățile tale și de normele privind cooperativele și organizațiile din țara ta.

Comunitățile de energie au o misiune legată de valorile de mediu, sociale sau economice locale, mai degrabă decât de profit. Controlul asupra proiectului este deținut de „persoane reale”, cum ar fi cetățenii, cooperativele sau autoritățile locale.

Pentru o introducere în tema comunităților de energie, Greenpeace România, alături de REScoop – federația europeană a comunităților de energie cetățenești, pregătește un atelier online intitulat Rolul comunităților de energie într-un viitor sustenabil.

Înscrie-te aici ca să aflăm mai multe împreună despre comunitățile de energie: https://bit.ly/39KGK7b!

Să fie cu energie!