Citește mai multe despre calendarul renunțării la cărbune mai jos.

Complexul Energetic Oltenia va renunța la cărbune începând cu anul 2026. Doar 3 grupuri, însumând  1000 MW, vor fi menținute ca rezervă strategică până în 2030. Se va putea produce energie pe bază de cărbune doar în caz de nevoie. 

În luna ianuarie, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda Complexului Energetic Oltenia un ajutor pentru restructurare în valoare de 2,66 miliarde de euro. Măsurile sunt menite să permită companiei să își finanțeze planul de restructurare și să își restabilească viabilitatea pe termen lung. 

Recent, pe 29 aprilie, Comisia Europeană a publicat informații referitoare la calendarul de renunțare la cărbune, dar și despre investițiile pe care le va face CEO. Compania are în plan realizarea a 8 parcuri fotovoltaice cu o capacitate de 725MW și a două centrale pe gaz în ciclu combinat de 1325 MW, la Ișalnița și Turceni. 


Cea mai mare parte a finanțării va veni din Fondul de Modernizare – fond care face distincție între investiții prioritare și neprioritare. Astfel, parcurile fotovoltaice sunt încadrate la proiecte prioritare, și vor fi finalizate până în 2024, iar investițiile în cele două centrale pe gaze sunt considerate investiții neprioritare și vor fi finalizate în 2026 cu finanțare redusă din fond.

În afara finanţării din Fondul de Modernizare, proiectele vor beneficia de finanţare bancară, precum şi de contribuţia proprie a CE Oltenia şi a partenerilor de proiect.

Publicarea strategiei de restructurare a CEO este extrem de relevantă în vederea finalizării Planului Teritorial pentru o Tranziție Justă (PTTJ) a județului Gorj, plan necesar pentru a face față provocărilor de ordin economic și social și care să ajute la diversificarea economică a județului. 

Ultima versiune a PTTJ Gorj este în consultare publică pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene până în data de 10 mai. 

„Miza principală în acest moment este să ne asigurăm că tranziția județului Gorj va fi o reușită, și nu vor fi repetate greșelile din anii `90 din Valea Jiului. Trebuie să pregătim terenul pentru ca oamenii și comunitătile miniere din Gorj să aibă un viitor. Autoritățile centrale și locale au această responsabilitate. Ele trebuie să  implementeze un pachet amplu de măsuri sociale și economice care să ajute la dezvoltarea regiunii, iar fondurile europene pot susține aceste  schimbări.

Ministerul Energiei, conform angajamentelor luate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, trebuie să pregătească Legea Decarbonării până la finalul lunii iunie 2022, lege care va urmări finalizarea calendarului de renunțare la cărbune, precum și pregătirea pachetului de măsuri sociale pentru oamenii care vor fi disponibilizați. 

Restructurarea sectorului energetic va afecta cca 7.300  de angajați ai Complexului Energetic Oltenia (CEO), atât din exploatări miniere, cât și din capacități de producere a energiei. Este necesar ca pachetul de măsuri sociale pentru cei care vor fi disponibilizați să ajute într-adevăr comunitățile oferindu-le perspective pentru viitor, dar și pentru dezvoltarea zonei afectate.

Dacă vrei să rămâi la curent cu noutățile din campania de Climă & Energie, te poți abona la newsletter-ul nostru aici.