66 de nave petroliere și gaz lichefiat se îndreaptă momentan spre Europa

Al cincilea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, care prevede interzicerea treptată a importurilor de cărbune, dar care omite importurile de petrol, gaz și combustibili nucleari, expune reticența mai multor guverne europene de a accelera o tranziție energetică bazată pe reducerea consumului de energie și energie regenerabilă, susține Greenpeace.

În prezent, 66 de nave de petrol și gaze se îndreaptă din Rusia către Europa. De la începutul invaziei în Ucraina, cel puțin patru zboruri speciale au transportat combustibili nucleari din Rusia către centrale nucleare din Slovacia, Cehia și Ungaria, în ciuda interdicției UE impuse asupra zborurilor. În același timp, compania de stat Rosatom se implică în continuare în mentenanța și construcția centralelor nucleare din UE, inclusiv în Finlanda și Ungaria. 

“Reticența guvernelor de a opri importurile de petrol, gaz și combustibili nucleari rusești dovedește disperarea cu care încearcă să mențină pe linia de plutire un sistem energetic eșuat. Diversificarea surselor de energie murdară nu va face decât să crească expunerea la viitoare războaie și distrugerea mediului. Fie că vorbim de petrolul din Arabia Saudită, gazele de șist din SUA sau uraniul din Kazakhstan, cu toții sunt combustibili periculoși, care accelerează criza climatică și a naturii. Pentru a sprijini pacea și securitatea, UE trebuie să susțină economisirea energiei în casele și industriile noastre, să dezvolte rețele urbane de transport public și infrastructură pentru biciclete și să furnizeze regenerabile pentru a asigura toată energia de care avem nevoie.” (Silvia Pastorelli, campaigner Climă și Energie Greenpeace EU).

Pe 7 aprilie 2022, o majoritate covârșitoare a Parlamentului European a solicitat guvernelor să susțină un embargo total asupra gazului, petrolului, cărbunelor și combustibililor nucleari rusești

Valoarea importurilor de cărbune rusesc în EU ajunge la aproximativ 4 miliarde de euro, în timp ce importurile de petrol și gaz valorează cumulat în jur de 100 de miliarde de euro. 

Pentru fiecare îmbunătățire cu 1% a eficienței energetice, importurile de gaze în UE ar scădea cu 2.6%, ajutând 7 milioane de oameni să combată sărăcia energetică. Agenția Internațională a Energiei (IEA) a declarat recent că adoptarea unor măsuri pe termen scurt în sectorul transporturilor ar reduce 2.7 milioane de barili de petrol pe zi în următoarele 4 luni. În Germania, astfel de măsuri pe termen scurt ar putea reduce importurile de petrol rusesc cu aproape o treime.   În timp ce prețurile la petrol și gaz cresc considerabil, energia solară este acum cea mai ieftină formă de energie în majoritatea țărilor din lume, în timp ce prețurile la energie eoliană continuă și ele să înregistreze scăderi record.

Contacte:

Silvia Pastorelli – campaigner Climă și Energie, Greenpeace EU: +32 478 523 383, [email protected]

Biroul de presă Greenpeace EU: +32 (0)2 274 1911, [email protected] știri de ultimă oră: www.twitter.com/GreenpeaceEU