Companiile petroliere majorează prețurile la combustibili fosili pe fondul războiului din Ucraina și a crizei energetice

Greenpeace cere guvernelor UE să impoziteze profiturile extraordinare și să investigheze stabilirea prețurilor

Activiști Greenpeace din Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda și Rusia blochează un transport naval de petrol rusesc în nordul Danemarcei, 31 martie.

Bruxelles – De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, companiile petroliere au încasat profituri în valoare de aproximativ 3 miliarde de euro din vânzarea de motorină și benzină în Europa, arată un nou studiu comisionat de Greenpeace CEE.

Doar în martie, pe fondul creșterii exacerbate a prețurilor, industria petrolieră a încasat suplimentar, în medie, 107 milioane de euro în veniturile zilnice – adică 94 milioane euro din vânzarea de motorină și 13 milioane de euro din vânzarea de benzină – în timp ce consumatorii din întreaga Europă au fost afectați considerabil de creșterea prețurilor la pompele de petrol.

Klara Maria Schenk, campaigner Climă & Transport, Greenpeace CEE: “În timp ce milioane de europeni se confruntă cu prețuri uriașe la combustibili și energie, industria petrolieră majorează și mai mult aceste prețuri pentru a încasa profituri record de pe urma războiului și a crizei energetice actuale. Creșterea prețurilor la țiței nu justifică creșterea prețurilor din lanțul de aprovizionare și de la pompele de alimentare. Transmitem un apel guvernelor europene să oprească această goană cinică după un profit născut din suferința Ucrainei și să impoziteze aceste profituri extraordinare. Contravaloarea acestor impozite ar trebui folosită pentru a ajuta gospodăriile cu resurse limitate și pentru a accelera tranziția de la un sector al transporturilor puternic dependent de petrol la un sistem de mobilitate prietenos cu planeta și cu oamenii.”

În timp ce prețurile la țiței au crescut cu aproximativ 19,38 cenți/litru între ianuarie și martie, ele au fost majorate și mai mult în cazul produselor rafinate din motorină (cu 30-31 cenți/litru) și al motorinei la pompele de alimentare (cu 36,52 cenți/litru). Lanțul valoric benzină/petrol arată o tendință similară, deși mai slabă. Aceste marje de venit semnificative arată clar modul în care industria petrolieră a exploatat criza actuală, în timp ce costul ei mediu anual a rămas relativ neschimbat.

Greenpeace cere guvernelor UE să impoziteze profiturile extraordinare

Ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a permis guvernelor europene să impoziteze temporar profiturile extraordinare încasate de sectorul energetic, dar a ignorat în același timp situația din sectorul petrolier. Până în prezent, doar câteva țări au adoptat această măsură, însă s-au concentrat preponderent asupra profiturilor suplimentare înregistrate pe piața de gaz și electricitate. De acum, guvernele UE trebuie să extindă impozitarea profiturilor dobândite în criză și în cazul industriei petroliere.

Comisia Europeană și guvernele UE trebuie să investigheze o potențială stabilire a prețurilor

Ca urmare a creșterii record a prețurilor la combustibili din martie, Germania și Austria au lansat investigații cu privire la potențiale acorduri de cartel și o stabilire a prețurilor. De atunci, Comisia Europeană a investigat mai multe companii din Germania, deși până acum investigația s-a concentrat exclusiv pe companiile de gaz. Greenpeace cere Comisiei să investigheze, de asemenea, creșterea recentă a prețurilor la motorină și benzină rafinată și la petrol în UE.

Transformarea sistemului de transport poate pune capăt dependenței de petrol toxic

În luna mai, Comisia urmează să lanseze un plan pentru reducerea dependenței Europei de combustibili fosili proveniți din Rusia – numit REPowerEU– însă o versiune anterioară ignoră complet sectorul transporturilor, care consumă două treimi din petrol la nivel UE. Pentru a opri dependența Europei de combustibili fosili, UE trebuie să își îndrepte atenția către sectorul transporturilor și să introducă măsuri care să accelereze decarbonizarea, începând cu înlocuirea zborurilor pe distanțe scurte și în scop de afaceri cu călătorii cu trenul, stimularea transportului public și feroviar și renunțarea treptată la autoturismele alimentate cu combustibili fosili.

Contacte

Klara Maria Schenk – campaigner Transport, campania Mobility for All, Greenpeace EU: +43 664 881 72267, [email protected]

Marianne Lämmel – Coordonator comunicare în campania Mobility for All, Greenpeace EU: +43 664 881 72245, [email protected]