Breaking news: Temperaturile din Antarctica au atins niveluri record, cu 40°C peste temperatura normală, în unele locuri, temperatura obișnuită fiind de -8°C în această perioadă. Totodată, stațiile meteo din apropierea Polului Nord au raportat semne mult mai rapide de topire ale calotelor glaciare, temperaturile de 30°C, fiind cu mult peste cele obișnuite.

Lucrurile chiar nu mai sunt ca înainte. De la valuri de căldură și incendii de vegetație, până la inundații, secete și uragane, cu toții suntem afectați într-un fel sau altul. Comunități din întreaga lume trăiesc deja cele mai grave efecte ale urgenței climatice.

Storm Causes Landslides and Takes the Life of Over a Hundred People in Petrópolis, Brazil. © Thomas Mendel / Greenpeace

Pe 15 februarie în Petrópolis, în nordul Rio de Janeiro, a avut loc cea mai mare furtună din 1932 până în prezent. © Thomas Mendel / Greenpeace

Cea mai recentă evaluare a Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) nu face decât să confirme ceea ce deja trăim: riscurile climatice apar mai repede decât ne așteptam și se vor agrava mult mai devreme. Așa că trebuie să venim mai rapid și mai eficient cu soluții. 

În cadrul IPCC lucrează cei mai titrați oameni de știință din domeniul climei din întreaga lume. În prezent se lucrează la finalizarea următoarei părți a celei de-a șasea evaluări (AR6). Primele două rapoarte ale grupului de lucru au examinat cauzele și impactul schimbărilor climatice. Programat pentru publicare luni, 4 aprilie 2022, al treilea raport se va concentra pe atenuarea efectelor deja existente și modalitățile de a opri încălzirea ulterioară a climei. 

Acesta va fi un raport esențial, emis într-un moment crucial. Țările, întreprinderile și investitorii trebuie să-și regândească planurile pentru o tranziție mai rapidă de la combustibilii fosili, către energie regenerabilă, justiție climatică și elaborarea unor sisteme alimentare cu adevărat durabile și rezistente.

Super Typhoon Rai Aftermath in Surigao City. © Jilson Tiu / Greenpeace

Activistul Greenpeace, Khevin Yu, face apel la „Justiție Climatică Acum” în mijlocul dezastrului cauzat de taifunul Odette în orașul Surigao. © Jilson Tiu / Greenpeace

La ce să ne așteptăm?

Fiecare raport al grupului de lucru IPCC are loc la șase ani și se axează de fiecare dată pe o altă temă. ​​În cea de-a șasea evaluare, urmează să aflăm mai multe despre:

  • Efectele pozitive ce pot fi făcute prin limitarea emisiilor de carbon și a gazelor cu efect de seră, răspunzătoare de încălzirea climei și de dezastrele asociate cu aceasta.
  • Căi și acțiuni prin care putem atenua schimbările climatice. Moduri de acțiune compatibile cu obiectivele Acordului de la Paris și cu cele de dezvoltare durabilă. 
  • Diverse opțiuni de reducere a emisiilor în sistemele energetice și urbane, dar și în sectoare precum agricultura, silvicultura, utilizarea terenurilor, clădiri, transport și industrie.
  • Aspectele sociale ale atenuării efectelor schimbărilor climatice privind factorii care determină tiparele de consum și oportunitățile de reducere a emisiilor.
  • Amploarea, momentul și tipul acțiunilor necesare, inclusiv în ceea ce privește instituțiile, politicile, cooperarea internațională, finanțarea și investițiile, dezvoltarea și transferul tehnologiilor.

"Look up!" Demonstration for Climate and Social Justice in  Paris. © Denis Meyer / Greenpeace

Cu o lună întaintea alegerilor prezidențiale din Franța, mai mult de 80.000 de oameni au participat la o demonstrație pentru climă. © Denis Meyer / Greenpeace

Ce se întâmplă în continuare?

Povestea completă a celor trei rapoarte ale grupului de lucru IPCC și a rapoartelor speciale care au fost publicate, privind oceanele, pământul și creșterea temperaturii globale cu 1,5°C vor fi reunite în Raportul de sinteză IPCC din octombrie 2022.

Aceasta va încheia cel de-al șaselea raport de evaluare a comunității de cercetători climatici, un proces care a început în urmă cu cinci ani.

Aceste rapoarte vor fi decisive pentru discuțiile și deciziile guvernamentale privind eliminarea treptată a combustibililor fosili, securitatea alimentară, adaptarea, pierderile și daunele suferite și vor stabili cadrul următoarei conferințe climatice COP27 din Egipt. Conferința Națiunilor Unite, destinată schimbărilor climatice, va avea loc  în noiembrie, când țările sunt pregătite să-și revizuiască politicile naționale în ceea ce privește clima și obiectivele, în conformitate cu Acordul de la Paris, astfel încât să nu depășim limita de încălzire de 1,5°C.

Soluția reală la criza climatică va necesita o tranziție rapidă de la combustibilii fosili și utilizarea nesustenabilă a terenurilor, prin politici și acțiuni care prețuiesc oamenii și planeta în detrimentul profitului. Viitorul depinde de modul în care acționăm astăzi, așa că haideți să ne unim în numele științei și să ne asigurăm că mesajul oamenilor de știință este auzit și luat în calcul înainte de a fi prea târziu.

Puteți începe prin a viziona și distribui videoclipul de mai jos: