Invazia Rusiei în Ucraina demonstrează încă o dată cât de periculoasă este dependența civilizației contemporane de combustibilii fosili.

Combustibilii fosili nu dăunează numai mediului înconjurător, ci finanțează acest război. Conform datelor celor de la Beyond Coal, din 24 februarie 2022 până la data de 30 martie 2022, Uniunea Europeană a virat Rusiei peste 20 de miliarde de euro pentru combustibili fosili. Doar partea României a fost de 3.843 de milioane de euro. În aceste condiții, reducerea consumului de combustibili fosili nu mai este doar un obiectiv climatic, ci o decizie umană.       

Ce putem face pentru a atrage atenția asupra acestei probleme? În primul rând, să solicităm Guvernului României oprirea importurilor de combustibili fosili din Rusia. Pentru acest lucru ne-am aliat cu Bankwatch România, Comunitatea Declic, 2Celsius și Gastivist și am elaborat o scrisoare în care solicităm oprirea finanțării războiului din gaze, cărbuni și petrol rusești.

Pe 19 martie 2022, Greenpeace s-a alăturat unei manifestații pentru pace, în Piața Victoriei, București. Combustibilii fosili finanțează războiul din Ucraina, afectează clima și sănătatea oamenilor. Photo Credit: Andreea Retinschi

Citește mai jos scrisoarea, pentru mai multe detalii. Niciun combustibil fosil nu este „bun”, aici nu este vorba doar de cel rusesc, de aceea, te invităm să te alături mișcării #BanFossilAds și să semnezi petiția pentru interzicerea reclamelor la combustibili fosili și a sponsorizărilor din partea acestei industrii toxice!