Cu siguranță ai observat că există un argument recurent în conversațiile despre energia curată, regenerabilă: „vântul nu bate întotdeauna și soarele nu strălucește mereu”. Asta e ceea ce se numește „intermitență” – faptul că nu primim un flux constant de energie dintr-o anumită sursă.

Toate sursele de energie sunt intermitente (centralele pe cărbune pot avea defecțiuni, conductele pot exploda, iar reactoarele nucleare pot fi invadate de meduze), dar în cazul energiei regenerabile vorbim despre o provocare particulară.

Vântul nu bate întotdeauna – iar asta e ok

Se presupune, în general, că pentru un nivel constant de electricitate avem nevoie de cantități uriașe de cărbune, gaze sau energie nucleară (numită uneori producție în bandă). Însă lucrurile nu mai funcționează așa. 

Din fericire, cei care își exprimă părerile pe internet nu au fost primii care au descoperit particularitățile vremii sau alternanța zi-noapte. Specialiștii lucrează de ceva timp pentru a găsi o soluție la problema intermitențelor, iar datorită lor știm acum că soluția este un mix bun de energie regenerabilă. Iată cum…

1. Conectarea rețelelor electrice ale țărilor pentru o distribuire a energiei

Imaginează-ți cum ar fi să putem prelua câte-un pic din capacitatea de energie solară a Spaniei atunci când rezervele noastre se golesc. Uite, vestea bună e că putem face asta.

Există deja cabluri terestre „interconectoare” care fac legătura cu Europa. Acestea ne permit să împărțim rezervele de energie între țări, multe astfel de cabluri urmând să mai fie instalate. Așa că, dacă vântul nu mai bate aici, le putem cere vecinilor noștri să ne dea din energia lor.

2. Utilizarea bateriilor pentru a stoca energie

Dacă putem stoca energie la scară mare, nu e necesar ca vântul să bată în permanență. Asta se întâmplă deja – baterii masive apar în toată lumea.

Poți chiar să lași rețeaua să se alimenteze din bateria unei mașini electrice în timp ce o încarci, ajutând la echilibrarea sistemului în schimbul unei încărcări gratuite. Bateriile, însă, nu sunt singura modalitate prin care putem stoca energie – există tot soiul de sisteme în dezvoltare, de la aer comprimat, la sare topită, la baterii mecanice în vid. Nu putem anticipa cu exactitate care dintre aceste tehnologii vor avea succes, dar pentru că Guvernul a decis deja că stocarea energiei este esențială, orice proces poate deveni atât de simplu precum încărcarea telefonului înainte de culcare.

3. Mutarea momentelor de consum în afara orelor de vârf

Am vorbit despre distribuția și stocarea energiei pe care o producem, dar cum rămâne cu energia pe care o consumăm

În România, cererea de energie electrică atinge vârfuri în serile reci de iarnă sau în cele călduroase de vară. Aceste vârfuri pun multă presiune asupra sistemului. Dar acum avem tehnologia pentru a controla cealaltă parte a ecuației, schimbând o parte din această cerere către momente în care există mai multă energie de rezervă disponibilă, de preferat curată. Și cu cât putem schimba cererea mai mult, cu atât avem nevoie de mai puține centrale electrice uriașe.

De exemplu, supermarketurile ar putea să oprească automat frigiderele în timpul orelor de vârf pentru a ajuta la echilibrarea rețelei. Și pentru că frigiderele pot să mențină stabilă temperatura câteva ore, mâncarea rămâne proaspătă. 

Toate astea se întâmplă deja în realitate în alte țări – vorbim despre ‘demand side response’ (echilibrarea rețelei prin managementul consumului de energie).

În Marea Britanie, anumite magazine își folosesc frigiderele pentru a ajuta la echilibrarea rețelei, iar unele hoteluri au încercat o configurație similară cu aparatele lor de aer condiționat. Industria grea intră și ea în acțiune: o companie de materiale de construcții rutiere și-a conectat rezervoarele de bitum la un sistem de răspuns la cerere bazat pe inteligență artificială.

Centralele pe hidrogen verde: o soluție de ultimă instanță

Pe măsură ce tehnologiile sunt îmbunătățite, rețeaua trebuie să fie menținută în stare optimă – chiar și în condiții de creștere a capacității de energie regenerabilă. Trebuie să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu, acela în care apar dezechilibre. 

În cazul unor astfel de situații trebuie recurs la o soluție de ultimă instanță: centralele pe hidrogen verde. Asta nu trebuie să însemne arderea combustibililor fosili. Putem apela la electroliză, care permite producerea de hidrogen verde din apă, iar acest proces să fie alimentat, la rândul lui, din surplusul de energie regenerabilă disponibil în rețea. În prezent, echilibrarea rețelei din România este realizată cel mai frecvent cu energie din surse hidro sau gaze pentru că nu avem stocare, interconectarea este scăzută, iar centralele pe hidrogen verde există doar în planuri.

Cum spuneam, tehnologiile sunt îmbunătățite constant, și odată ce aceste mici vulnerabilități vor dispărea nu va mai fi nevoie de astfel de compromisuri. Energia regenerabilă ne alimentează deja viața de zi cu zi. Și acum că putem echilibra cererea și oferta nu există niciun motiv pentru care energia regenerabilă să nu poată să țină luminile aprinse.