Războiul este fața hidoasă a civilizației. Războiul desfigurează umanitatea. Ca în cazul Ucrainei, războiul este motivat de ura și cinismul celor ajunși la putere prin corupție și forță și care consideră că au puterea să decidă singuri în numele nostru. 

Greenpeace condamnă războiul de orice fel. Ce se petrece în prezent în Ucraina este ilegal și imoral. Războiul lui Putin împotriva Ucrainei și a ucrainenilor este ilegitim și inacceptabil, la fel și modul în care folosește forța și propaganda pentru a amuți activiștii pentru pace din Rusia și din întreaga lume. 

În semn de solidaritate și pace în Ucraina, Greenpeace, alături de alte organizații pentru protecția mediului și drepturilor oamenilor, s-a alăturat unei demonstrații din Berlin, Germania.

Cerem încetarea focului și retragerea imediată a forțelor armate rusești din Ucraina. De asemenea, solicităm comunității internaționale să nu preia retorica nucleară belicoasă a lui Putin și să se pregătească să adreseze rapid posibilele impacturi umane și ecologice care pot apărea ca urmare a avarierii centralelor nucleare, a combinatelor chimice sau a altor facilități industriale din Ucraina. 

De-a lungul timpului, Greenpeace a derulat campanii împotriva combustibililor fosili care provoacă schimbările climatice, ne otrăvesc mediul și care sunt direct asociate corupției și conflictelor militare. Să nu uităm că și în cazul Ucrainei conflictul a fost alimentat de dependența noastră de combustibilii fosili, petrol, gaz și cărbune. 

Activiștii Greenpeace au pictat sloganul „Pace – și nu război”, pe un petrolier ce transportă petrol rafinat din portul rusesc Primorsk. Acțiunea a avut loc în portul Bremen din Germania, ca parte dintr-o serie de proteste împotriva importurilor de combustibili din Rusia, ce finanțează războiul lui Putin din Ucraina.

Acest război ne arată că securitatea energetică nu depinde de resursele fosile controlate de regimuri autoritare generatoare de conflicte. Adevărata securitate energetică se bazează pe resurse curate și inepuizabile de energie, distribuite democratic, local și regional, precum energia solară, eoliană și geotermală. Este evident că energia regenerabilă este astfel o forță a păcii și echității, nu un motor al războiului. Nimeni nu a invadat un alt popor pentru soare sau vânt.

Da, tranziția energetică nu se poate face de pe-o zi pe alta, dar am ajuns în această situație tocmai din cauza lipsei de viziune, de determinare și a slăbiciunii guvernanților în fața lobby-ului industriei fosile. Chiar și acum, când vedem cu ochii noștri cum perpetuarea dependenței de combustibilii fosili generează insecuritate energetică și război, oamenii politici propun ca soluție exact aceiași combustibili fosili care ne-au condus aici. 

Pentru a realiza tranziția energetică trebuie să investim rapid în dezvoltarea de capacități de producere a energiei din surse regenerabile, trebuie să îmbunătățim eficiența energetică, trebuie să redefinim sistemele de transport și, o măsură deseori ignorată, trebuie să facilităm  accesul oamenilor și comunităților pentru a-și produce singuri energia. Asta înseamnă reziliență în fața impactului crizei climatice și a naturii, dar și în fața insecurității politice și a conflictelor.

Să nu fim naivi și să credem că extinderea infrastructurii fosile, prelungirea duratei ei de viață, investițiile masive în nuclear – cu toate riscurile de securitate evidențiate de dezastrele anterioare și de războiul din Ucraina – și în tehnologii ineficiente, precum captarea și stocarea carbonului, pot fi parte din tranziția energetică. Ele sunt doar false soluții, doar tactici confortabile și costisitoare care ne mențin blocați în logica de tip „business as usual”. 

În fața tragediilor generate de destabilizarea climei, în fața dovezilor aduse de știință, care subliniază nevoia de acțiune urgentă și decisivă, în fața colapsului ecosistemelor vitale, în fața amenințării nucleare și a războiului trebuie ca guvernanții să găsească curajul de a acționa hotărât pentru un viitor verde și pașnic.

Vreme de câteva zile, dis-de-dimineață sau în orele nopții, literele cuvântului PACE au strălucit în semn de solidaritate pe clădirea sediului Greenpeace Germania din Hamburg.