Pe 8 martie 2022, Comisia Europeană a publicat un plan privind modalitățile de a reduce dependența UE de importurile de gaze fosile de la un singur furnizor, ca reacție la invazia Rusiei în Ucraina și la criza energetică în curs. Căutarea de noi surse de import de gaze fosile sau de combustibili alternativi ar continua să vulnerabilizeze Europa în fața șocurilor energetice și ar accelera degradarea climei, a atenționat organizația Greenpeace.

Versiunile apărute pe surse ale planului Comisiei acordă prioritate diversificării importurilor de gaze fosile în UE, precum și dezvoltării importurilor de hidrogen și biogaz. Planul nu propune eliminarea treptată a gazelor fosile în ansamblu, dar propune, totuși, accelerarea implementării energiei regenerabile și măsuri ce vizează îmbunătățirea eficienței energetice.

Silvia Pastorelli, campaigner Greenpeace EU pentru climă și energie, a declarat: „Europa trebuie să înceteze să finanțeze mașina de război a lui Putin, dar problema merge dincolo de țara din care importăm gaze fosile; problema este că ardem atât de multe. Alte surse de gaze fosile, hidrogen sau biogaz ar menține UE legată de arderea combustibililor, ceea ce ar face-o vulnerabilă la șocuri viitoare, și, de asemenea, ar agrava criza climatică. Eforturile UE trebuie să se concentreze pe reducerea cererii de energie și pe accelerarea surselor regenerabile cât mai curând posibil – acest lucru ne va ajuta să reducem nu numai importurile de gaze, ci și de petrol și cărbune din Rusia și să evităm să împingem milioane de oameni către sărăcie energetică.”

Majoritatea combustibililor fosili pe care îi importă Uniunea Europeană provin din Rusia. În 2019, două cincimi din importurile de gaze fosile, peste un sfert din importurile de țiței și aproape jumătate din importurile de cărbune din UE au provenit din Rusia. În 2020, importurile UE de energie din Rusia s-au ridicat la 60,1 miliarde de euro.

Greenpeace și alte șase organizații ale societății civile au elaborat un manifest privind încălzirea bazată pe surse regenerabile în Europa, prezentând felul în care se poate reduce dependența Europei de combustibilii fosili și se pot proteja persoanele vulnerabile de sărăcia energetică. În UE, destinația principală a gazelor fosile (aproximativ 40% din gazele utilizate) o reprezintă încălzirea clădirilor și a apei.

Joi și vineri, șefii de guverne din UE se vor întâlni la Versailles pentru reluarea discuțiilor privind măsurile energetice de reducere a importurilor de combustibili fosili din Rusia.

Date de contact:

Silvia Pastorelli, campaigner Greenpeace EU pentru climă și energie: +32 478 523 383, [email protected]

Biroul de presă Greenpeace UE: +32 (0)2 274 1911, [email protected]

Acest comentariu este de asemenea, disponibil la: www.greenpeace.eu.

Pentru știri și comentariii de ultimă oră: www.twitter.com/GreenpeaceEU