Stockholm, Suedia, 23 februarie 2022 – La nivel mondial, emisiile suplimentare de gaze cu efect de seră provocate de publicitatea pentru mașini și zboruri în 2019 sunt estimate la un nivel maxim reprezentând mai mult decât dublul emisiilor anuale ale Spaniei, potrivit unui nou studiu realizat de Greenpeace Nordic și New Weather Institute. În cadrul noului raport „Promovarea haosului climatic: reclamele la mașini și zboruri alimentează urgența climatică” s-a calculat, de asemenea, că, doar în Europa, reclamele pentru mașini și companii aeriene din 2019 ar putea fi responsabile pentru un nivel maxim de emisii de gaze cu efect de seră ce depășește emisiile anuale ale Belgiei din 2019.

În acest raport, The New Weather Institute și Greenpeace estimează, pentru prima dată, intervalul potențial al impactului total al publicității din sectorul auto și cel al aviației asupra modelelor de consum bazate pe combustibili fosili și a emisiilor ulterioare de carbon, atât la nivel mondial, cât și în UE, în 2019. Acest studiu analizează impactul poluării suplimentare care rezultă din acest consum suplimentar generat de publicitate. Indiferent de câtă publicitate se face, un anumit număr de mașini s-ar vinde și s-ar utiliza oricum; la fel stau lucrurile și pentru zborurile cu avionul. Însă publicitatea sporește consumul prin creșterea cererii, aceasta fiind preocuparea centrală a acestui raport.

Andrew Simms, co-director la New Weather Institute și coautor al raportului, a declarat: „Publicitatea alimentează flăcările unei lumi în curs de încălzire prin promovarea unor mari poluatori, precum sectorul aviației și cel auto, la fel cum odinioară sufla oamenilor fum în ochi vânzând țigări. Cea mai ușoară cale de a începe reducerea emisiilor de carbon este încetarea exceselor care se produc doar pentru că reclamele stimulează un consum mai mare. Publicitatea la tutun a fost interzisă pentru a salva vieți; acum este momentul să facem același lucru cu reclamele celor mai importanți poluatori ai climei.”

Raportul explorează relația dintre companiile care promovează mașinile și zborurile nocive pentru climă, receptarea de către consumatori și emisiile de gaze cu efect de seră rezultate. Acesta vine pe fondul îndoielilor crescânde la nivel internațional cu privire la etica promovării achizițiilor care încă depind foarte mult de combustibilii fosili în mijlocul unei urgențe climatice severe.

Luna trecută, peste 450 de oameni de știință au făcut apel la firmele importante de publicitate și relații publice să renunțe la clienții din sectorul combustibililor fosili și să înceteze să minimizeze criza climatică. În Europa, peste 30 de organizații susțin o campanie mai amplă pentru a opri prin lege publicitatea și sponsorizarea pentru sectorul combustibililor fosili în UE, în mod similar cu directiva care interzice publicitatea și sponsorizarea pentru tutun[1], implementată de mult timp. Dacă această campanie strânge un milion de semnături verificate într-un an, Comisia Europeană este obligată să reacționeze.

Coordonatoarea campaniei Greenpeace – Fossil Free Revolution, Georgia Whitaker a declarat: „Publicitatea este un instrument foarte puternic, iar acest raport arată că, dacă permitem publicitatea necontrolată la produsele cu emisii mari de carbon, poluatorii majori vor reuși să-și crească vânzările prin intermediul rețelelor de socializare, canalelor de presă scrisă și audio-vizuală și panourilor publicitare, ducând la o creștere evidentă a emisiilor de carbon. Oamenii de știință au emis un cod roșu pentru omenire; acum este esențial să închidem microfonul unei industrii care profită activ de pe urma bunurilor și serviciilor care distrug clima.”

Concluzii principale

Raportul estimează că, la nivel global, emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din publicitatea auto ar putea atinge echivalentul a 572 milioane de tone de CO2. Acest nivel este cu 27 de milioane de tone mai ridicat decât emisiile totale de gaze cu efect de seră ale Australiei din 2019. Emisiile de gaze cu efect de seră ce pot fi atribuite publicității industriei auto la nivel mondial în 2019 sunt de cel puțin 191 Mt CO2e, ceea ce reprezintă mai mult decât emisiile din 2019 ale Olandei.

Emisiile suplimentare generate de publicitate în transporturile aeriene sunt mai mici, dar totuși semnificative. Emisiile de gaze cu efect de seră ce pot fi atribuite publicității pentru companiile aeriene la nivel global în 2019 ar putea ajunge la echivalentul a 34 de milioane de tone de CO2 – același ca pentru arderea a 17 milioane de tone de cărbune. În cazul reclamelor pentru zboruri din UE, emisiile suplimentare de gaze cu efect de seră generate de acestea în 2019 ar putea ajunge la echivalentul a 9 milioane de tone de CO2. Emisiile de GES influențate de publicitatea companiilor aeriene în UE în 2019 sunt estimate a fi de până la 9 Mt CO2e. Acest nivel echivalează cu arderea a 4.510 t de cărbune.

Raportul utilizează date disponibile public referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră, la cheltuielile publicitare și la rentabilitatea cheltuielilor publicitare din cadrul sectorului, pentru a face o estimare a impactului pe care îl are promovarea zborurilor și mașinilor asupra emisiilor de gaze cu efect de seră, la nivel european și mondial. Greenpeace Nordic și New Weather Institute fac apel la companiile aeriene și din industria auto să publice datele în ceea ce privește rentabilitatea cheltuielilor de publicitate (ROAS) ale companiilor, care să stea la baza evaluărilor ulterioare.Organizațiile care susțin campania pentru interzicerea publicității pentru sectoare bazate pe combustibili fosili în UE sunt enumerate aici.

Acest briefing a fost comandat de Greenpeace Olanda și publicat de GP Nordics; cercetarea și publicarea au fost realizate de New Weather Institute.

Date de contact

Sol Gosetti, coordonator media pentru Revoluția renunțării la combustibilii fosili, Greenpeace Olanda: [email protected], +54 (11) 28313271 WhatsApp +44 (0) 7380845754

Biroul de Presă Greenpeace International: [email protected], +31 (0) 20 718 2470 (disponibil 24 de ore din 24)

Georgia Whitaker, coordonatoarea campaniei și purtătoare de cuvânt pentru Fossil Free Revolution, Greenpeace Olanda: [email protected] +447971367184Andrew Simms, New Weather Institute. Co-director și purtător de cuvânt +447957 656370

[1] Pentru mai multe informații despre Inițiativa cetățenească europeană, Interzicerea publicității pentru combustibilii fosili și a sponsorizărilor din partea acestui sector: www.banfossilfuelads.org. Consultați lista celor 30 de organizații pe pagina „Despre noi”. O Inițiativă cetățenească europeană (ECI) este o petiție recunoscută oficial de către Comisia Europeană. Dacă ECI atinge un milion de semnături verificate în intervalul de timp permis, Comisia Europeană este obligată din punct de vedere legal să reacționeze și poate lua în considerare introducerea solicitărilor noastre în legislația europeană.

[2] Raportul în limba engleză poate fi consultat în integralitate aici.