Bruxelles, 2 februarie 2022 – Comisia Europeană a prezentat astăzi, în cadrul reglementării taxonomiei UE, un plan controversat de a cataloga energia nucleară și gazele fosile ca fiind sustenabile. Planul ar susține posibila redirecționare a sute de miliarde de euro pentru investiții private în energie regenerabilă către energie nucleară și în gaze fosile, accelerând criza climatică.

Pe lângă faptul că produc deșeuri radioactive periculoase și greu de gestionat, reactoarele nucleare se construiesc într-o perioadă de timp îndelungată, motiv pentru care nu pot contribui la atingerea obiectivelor climatice ale UE până în 2030, despre care oamenii de știință spun că sunt necesare pentru a preveni cele mai grave efecte ale crizei climatice. Gazul este, de asemenea, cel mai poluant combustibil din UE, și a dus la creșterea prețurilor facturilor, declanșând o criză energetică europeană.

Ariadna Rodrigo, campaigner Greenpeace European Unit pentru finanțare sustenabilă, a declarat: „Aș dori, vă rog, să raportez o tentativă de jaf. Cineva încearcă să fure miliarde de euro de la sursele regenerabile pentru a sprijini tehnologii care, fie nu fac nimic pentru a lupta împotriva crizei climatice, cum ar fi energia nucleară, fie agravează în mod activ problema, cum e cazul gazelor fosile. Suspectul se află la sediul Comisiei UE și s-a deghizat drept o persoană care trebuie luată în serios în privința crizei climatice și a naturii.”

„Acest plan împotriva științei reprezintă cel mai mare greenwashing din toate timpurile. Își bate joc de afirmațiile UE de a fi lider în protejarea climei și a mediului, la nivel mondial. Includerea gazului fosil și a energiei nucleare în taxonomie devine tot mai greu de explicat ca fiind altceva decât o donație către două industrii disperate, cu prieteni politici puternici”, a adăugat Rodrigo.

Platforma de finanțare pentru combaterea schimbărilor climatice, un grup de peste 50 de experți din mediul de afaceri, academic și societatea civilă, care consiliază Comisia Europeană cu privire la agenda sa verde, a declarat în feedbackul său oficial față de plan că prevederile privind energia nucleară, în special ale deșeurilor radioactive, încalcă un principiu cheie al taxonomiei, care urmărește să se asigure că tehnologiile incluse nu dăunează semnificativ” mediului. 

Grupul de Investitori Instituționali pentru Schimbările Climatice, ai cărui membri reprezintă active de peste 50 de trilioane de euro, a mai adăugat că propunerile Comisiei privind gazele vor „canaliza capitalul către activități incompatibile cu angajamentul UE față de neutralitatea climatică până în 2050”.

Avocații de mediu ai ONG-ul ClientEarth au spus că includerea în taxonomie a gazelor fosile ar fi incompatibilă cu mai multe legi ale UE, inclusiv cu Legea climatică a UE din 2021. Se pare că mai multe guverne și organizații planifică atacuri legale față de includerea gazului și a nuclearului în taxonomie.

Următorii pași 

Planul Comisiei Europene se va confrunta cu o reacție imediată din partea membrilor Parlamentului European, care au fost excluși din proces și li s-a refuzat șansa de a examina acest plan controversat până acum.

Greenpeace le cere europarlamentarilor să respingă această propunere de lege. E necesar ca aceasta să fie respinsă de o majoritate a Parlamentului, sau, mai exact, 353 de europarlamentari.

Greenpeace solicită, de asemenea, tuturor instituțiilor financiare din UE, să nu clasifice investițiile în domeniul nuclear și al gazelor drept sustenabile din punct de vedere ecologic, să fie transparente și să se bazeze pe știință în deciziile lor care vizează  investiții în energie și climă.

Contacte:

Ariadna Rodrigo – campaigner Greenpeace European Unit: +32 (0)479 99 69 22, [email protected]  

Biroul de presă Greenpeace EU: +32 (0)2 274 1911, [email protected]

Alin Tănase – campaigner Climate and Energy Greenpeace Romania: +40 (0)724 210 014,  [email protected]

Acest comunicat de presă poate fi găsit și pe: www.greenpeace.eu

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 55 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Greenpeace International a fost fondat în 1971, iar în România este prezent din 2007.
Pentru a-și menține independența, Greenpeace nu acceptă fonduri de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează pe donații de la contributori individuali și granturi de la fundații cu valori comune. 

Numărul la care puteți apela Registrul de Transparență al UE: 9832909575-41