Dacă e să ne uităm doar la anul ăsta, dezastrele climatice au făcut ravagii și au distrus viețile a mii de oameni în întreaga lume. Criza climatică e o criză umanitară și e alimentată covârșitor de arderea combustibililor fosili și megalomania unei industrii extrem de poluatoare. Între timp, posturile de televiziune și canalele de Social Media servesc drept platforme pe care industria combustibililor fosili își răspândește minciunile. Falsele soluții ale companiilor din acest sector pătrund, de fapt, peste tot, chiar și în universități, instituții culturale și din sfera științei, evenimente sportive. Nu au ce să caute acolo!

Alătură-te inițiativei cetățenești europene!

O inițiativă cetățenească europeană poate schimba însă lucrurile, influențând puternic agenda politică europeană. Avantajul principal este că, dacă peste 1 milion de cetățeni o sprijină în decurs de un an, și dacă toate semnăturile sunt validate, Comisia Europeană este obligată prin lege să răspundă propunerii.

Pentru a valida semnăturile și a lua în considerare o nouă lege europeană, Comisia Europeană cere date specifice de identificare (carte de identitate, CNP sau pașaport). Odată ce transmiți formularul ești de acord ca datele tale personale să fie utilizate exclusiv în scopul acestei inițiative cetățenești europene. Datele vor fi criptate pe toată durata inițiativei, după care vor fi decriptate și transmise doar autorităților UE relevante în scopul validării semnăturilor. Ele vor fi stocate pentru o perioadă maximă de o lună de la data transmiterii inițiativei. Mai multe informații.

Companiile din industria fosilă nu ar fi trebuit să fie acceptate nici la COP26, cel mai important summit climatic global de la semnarea Acordului de climă de la Paris din 2015 încoace. COP26 ar fi trebuit să fie locul în care guvernele lumii să vină cu planuri imediate, concrete pentru a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

În realitate, industria fosilă a avut cea mai mare delegație și s-a promovat în cel mai toxic mod.

Ca să-și extindă activitățile, în loc să reducă poluarea, companiile din sectorul fosil apelează la aceeași strategie: pompează bugete uriașe în greenwashing și își promovează practicile distructive drept prietenoase cu mediul.

Semnează pentru a opri greenwashing-ul!

Ce soluție falsă promovează și de ce e ea periculoasă?

Compensarea emisiilor de carbon. Altfel spus, o schemă care permite marilor poluatori să continue să polueze, în loc să-și reducă nivelul emisiilor la sursă. Consecințele sunt suportate, ca de obicei, de comunitățile vulnerabile, de oamenii din prima linie a luptei împotriva crizei climatice.

VEZI VIDEO

Cu toate astea, pactul climatic redactat în urma numeroaselor negocieri de la COP26 include și acum aceste compensări, continuând să sprijine greenwashing-ul marilor poluatori și să vulnerabilizeze sănătatea oamenilor și binele naturii.

Nu mai putem permite companiilor fosile să compromită eforturile de combatere a crizei climatice și să irosească bugete uriașe pe soluții false împachetate drept „verzi”.

Avem nevoie de soluții reale, de investiții în energie verde, regenerabilă, și de viziune pe termen lung.

Deci, ce putem face împreună?

Prin intermediul acestei inițiative cetățenești europene putem să susținem legea pentru interzicerea reclamelor pentru combustibili fosili și a sponsorizărilor din partea acestui sector mincinos.

Până azi, 100.000 de cetățeni europeni s-au alăturat deja inițiativei. Dacă reușim să strângem 1 milion de semnături până pe 4 octombrie 2022, Comisia Europeană va trebui să ia în considerare crearea acestei noi legi pe care o cerem!

Acesta e tipul de acțiune de care avem nevoie pentru a combate catastrofa climatică. Oameni din Belgia, Ungaria, Austria, Bulgaria, România, Franța, Italia, Suedia, Slovenia, Croația, Grecia, Danemarca, Finlanda au semnat deja.

Fă-o și tu!