În timp ce efectele schimbărilor climatice continuă să se amplifice și înrăutățească, ce intenționează liderii lumii să obțină la COP26 anul acesta?

Protest climatic, COP17
Shayne Robinson / Greenpeace

Ce este COP26?


Între 31 octombrie și 12 noiembrie, Glasgow va găzdui cel de-al 26-lea summit climatic ONU – COP26, cea mai importantă reuniune globală dedicată combaterii crizei climatice de la semnarea Acordului de climă de la Paris (2015) încoace, unde sute de guverne din întreaga lume se întâlnesc pentru a negocia și agrea planuri cu privire la rezolvarea urgenței climatice.

De ce e important COP26?

COP15, Copenhaga
Christian Aslund / Greenpeace

COP26 este primul summit global în care statele vor trebui să prezinte ținte ambițioase de reducere a emisiilor și planuri care să dovedească parcursul prin care le vor atinge. E relevant pentru că acesta e ultimul deceniu în care omenirea mai poate să evite cele mai devastatoare efecte ale încălzirii globale: dezastre naturale de neimaginat, creșterea nivelului mării și pierderea covârșitoare a biodiversității. Este, totodată, o oportunitate unică de a crea o economie mai puternică și echitabilă la nivel global. Cu cât guvernele amână mai mult să acționeze concret și benefic, cu atât va fi mai dificil ca procesul de combatere a schimbărilor climatice să devină un succes.

Există vreo legătură între COP26 și Acordul climatic de la Paris? 

Da. Dezbaterile din cadrul COP26 vor avea loc în jurul promisiunilor făcute în 2015, când aproape 200 de lideri mondiali au semnat Acordul de climă de la Paris și și-au asumat să:

  • încetinească impactul schimbărilor climatice
  • dezvolte planuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră
  • adopte măsuri care să limiteze creșterea temperaturii medii globale la 2ºC sau, ideal, 1.5ºC
  • implementeze măsuri de adaptare la impactul schimbărilor climatice 
  • dezvolte planuri de adaptare la pierderi cauzate de dezastre climatice 
  • asigure că statele dezvoltate vor oferi sprijin financiar și tehnologic statelor sărace și vulnerabile în lupta împotriva schimbărilor climatice 

Ce s-a schimbat?

Cine va participa la COP26?

Șefi de stat sau reprezentanți ai guvernelor lumii, alături de ONG-uri, mediul de afaceri, grupuri confesionale, oameni de știință și alte grupuri precum delegații ale popoarelor indigene. 

Ce va trebui să se decidă la COP26?

COP26 este ultima ocazie în care statele își pot prezenta planurile de reducere a emisiilor. Împreună, aceste planuri trebuie să facă posibilă limitarea temperaturii globale la 1.5ºC până la sfârșitul acestui secol. Cu toate acestea și deși sunt incluse pe agenda oficială, e destul de improbabil ca aceste planuri să fie livrate. 

Statele cu economii puternice au promis că vor sprijini țările sărace cu $100 miliarde anual ca să își reducă nivelul emisiilor și să se protejeze împotriva impactului schimbărilor climatice. Acest subiect nu apare în mod formal pe agenda reuniunii, dar ar trebui abordat. Schimbările climatice au fost adresate foarte superficial în negocieri anterioare – în ciuda faptului că țările cele mai afectate de impactul schimbărilor climatice solicită ca această realitate să fie tratată cu seriozitate. 

E crucial să existe un acord în privința tuturor acestor probleme. Dar, pentru ca COP26 să devină un real succes, decidenții trebuie să își concretizeze promisiunile cu planuri, politici și investiții reale.

Uite cum arată situația acum

Pentru a menține temperaturile globale sub acea limită de 1.5ºC, fiecare stat trebuie să renunțe la proiectele bazate pe combustibili fosili și la arderea cărbunelui. Țările dezvoltate trebuie să ofere suport financiar celor vulnerabile pentru a face același lucru și pentru a le ajuta în fața impactului schimbărilor climatice.

COP16, Mexic
Elizabeth Ruiz / Greenpeace

Ce ar putea limita succesul negocierilor la COP26?

Reglementările pentru piețele de carbon sunt și ele pe agenda COP26. Aceste dezbateri complexe amenință însă negocierile, lăsând prea puțin spațiu pentru dezbateri mai urgente legate de bugetele climatice și renunțarea la combustibili fosili. Conform consensului științific din spatele celui mai recent raport ONU, omenirea trebuie să realizeze reduceri imediate, dramatice și consistente. Dar compensările sunt opusul acestora. Sunt o licență pentru a polua. 

Guvernele trebuie să își asume să renunțe la toate proiectele bazate pe combustibili fosili; să anunțe planuri ambițioase de reducere a emisiilor, care să înjumătățească nivelul global al emisiilor până în 2030 (cu statele dezvoltate în frunte); să oprească proiecte din piața globală a compensărilor de carbon. 

Renunțarea la combustibili fosili ar asigura independență energetică și un viitor economic mai stabil, creând milioane de locuri de muncă bine plătite în sectorul energiei curate, regenerabile, high-tech. 

E timpul ca guvernele noastre să investească în viitor și să nu mai sprijine o industrie muribundă.

Care e rolul Greenpeace în cadrul COP? 

Greenpeace își trimite reprezentanți în cadrul COP. E important să existe experți, coordonatori de campanie și cei din prima linie a crizei climatice în cadrul negocierilor – care să observe, să contribuie și să se asigure că factorii de decizie ascultă.

Greenpeace sprijină grupuri de la firul ierbii și lideri ai popoarelor indigene care participă la COP. Deși printre cel mai puțin răspunzătoare, multe comunități ca cele din Sudul Global sunt cele mai expuse în fața impactului schimbărilor climatice. De aceea, deciziile care se vor lua la COP26 le vor afecta în mod direct.

Ca organizație globală, Greenpeace are un rol și în afara conferinței. Colaborează cu activiști din întreaga lume, ajutându-i să pună presiune pe lideri și să ceară ca negocierile să se încheie cu cele mai bune rezultate.

“Am participat la fiecare COP, dar niciunul nu a fost definit de atât de mult contrast. Pe de o parte, vedem oameni și țări care luptă pentru însăși existența lor, pe de altă parte vedem guverne și industrii hotărâte să își perpetueze politicile obișnuite încă câteva decenii, ignorând suferința majoră pe care o cauzează. Lipsa lor de empatie este rușinoasă. Dacă summit-ul de la Glasgow nu vine cu rezultatele pe care le așteptăm, dacă omenirea și natura nu sunt prioritizate în mod palpabil în fața profitului marilor poluatori, noi nu vom renunța, vom deveni și mai rezilienți. Împreună, milioanele de cetățeni ai mișcării climatice vor continua să ceară acțiune și justiție. O lume mai sigură, mai verde și mai echitabilă se întrevede la orizont. Dacă liderii lumii sunt înțelepți, vor valorifica acest moment.” (Jennifer Morgan, Director Executiv Greenpeace International)

În esență, conferința este despre justiție. Este despre cine deține viitorul – marii poluatori care profită de pe urma acelor industrii fosile, care alimentează criza, sau oamenii care resimt cel mai puternic impactul ei – comunitățile indigene, comunitățile vulnerabile și tinerii din întreaga lume.

Între timp, ar trebui să știi că decidenții români susțin că gazele fosile și deșeurile nucleare nu dăunează mediului și, prin urmare, că ar trebui să fie incluse ca finanțări durabile și verzi în cadrul UE, poziție pe care Greenpeace o combate! Despre poziția României în cadrul COP26 vom reveni cu informații.

Avem nevoie de factori de decizie cu viziune. Cu toții știu ce trebuie făcut. 

Acum e timpul să o și facă.

VREI SĂ RĂMÂI CONECTAT?

  • Continuă să ne urmărești, vom comunica informații la cald pe tot parcursul COP26
  • Intră pe site-ul nostru și află cum poți să te implici 
  • Fii cu ochii pe Ministrul Mediului, Barna Tanczos, și cere-i să acționeze responsabil și în beneficiul celor care ne dorim un viitor mai sănătos și mai verde.