Bruxelles, 20 octombrie – Europa are nevoie de o dezvoltare a energiei eoliene și solare pentru a evita înrăutățirea impactului schimbărilor climatice, conform unui apel la acțiune lansat azi de Climate Action Network (CAN) Europe din care fac parte 185 de organizații din întreaga Europă – între care și Greenpeace – și care reprezintă vocile a peste 400 de milioane de cetățeni europeni.

Coaliția cere o tranziție energetică rapidă, echitabilă și sustenabilă către surse de energie 100% regenerabile până în 2040. Electricitatea din surse regenerabile, în special solare și eoliene, joacă un rol-cheie în această tranziție. Este esențial ca producția de electricitate să se bazeze 100% pe energie regenerabilă până în 2035. Europa a trecut printr-o vară cu fenomene meteo extreme cauzate de schimbările climatice, precum incendii și inundații frecvente. În august, comunitatea științifică a avertizat că nu mai avem mult timp pentru a combate această amenințare. Raportul lansat de IPCC a arătat liderilor din întreaga lume că viitorul arată sumbru, dar și că mai avem o șansă să oprim catastrofa climatică dacă acționăm rapid și dacă reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră în următorii 10 ani. Aceiași lideri urmează să se reunească în noiembrie, în cadrul Conferinței COP26 de la Glasgow, pentru a duce mai departe negocierile climatice internaționale.

Declarația CAN Europe vine pe fondul reuniunii liderilor UE la Consiliul European din Bruxelles din 21-22 octombrie, unde aceștia vor pune în dezbatere prețurile extrem de ridicate din domeniul energiei, precum și măsuri pentru combaterea crizei energetice care a ajuns să se răspândească în întreaga Europă. 
Declarația presează guvernele europene să faciliteze o tranziție rapidă și echitabilă de la combustibili fosili la surse de energie 100% regenerabilă până în 2040, în toate sectoarele, de la construcții la industrie și transporturi, și să implementeze măsuri de reducere semnificativă a cererii de energie. Mai mult, membrii CAN Europe și aliații săi din Europa Centrală și de Est au adresat o scrisoare deschisă guvernelor lor, listând recomandări specifice regiunii.

“Actuală criză a gazului fosil, care majorează costul facturilor la energie, este un alt semnal de alarmă cu privire la nevoia urgentă de a face tranziția de la combustibili fosili la un sistem bazat pe energie regenerabilă. Nu ne permitem costurile de mediu, economice și sociale cauzate de combustibilii fosili. Liderii europeni trebuie să evite soluții de scurtă durată și să accelereze, în schimb, ascensiunea energiei solare și eoliene, precum și să crească eforturile de reducere a consumului de energie.”, spune Wendel Trio, Directorul Climate Action Network Europe. “Putem și trebuie să atingem ținta de energie 100% regenerabilă până în 2040 și să adresăm, concomitent, obiectivele de mediu și sociale. Generarea de electricitate completamente regenerabilă până în 2035 ar trebui să reprezinte o bornă esențială în acest parcurs. Europa dispune de un potențial de energie regenerabilă nevalorificat care, alături de suportul copleșitor al cetățenilor față de energia solară și eoliană oferă o oportunitate de neratat.”

Un sondaj YouGov publicat astăzi, efectuat în 10 țări europene, printre care și România, indică un sprijin puternic al cetățenilor pentru măsuri care să crească folosirea energiei regenerabile, precum și pentru implicarea lor directă în generarea de energie solară și eoliană. 

Rezultatele subliniază faptul că europenii nu își doresc doar mai multă energie regenerabilă, ci și încurajează crearea de noi facilități în vecinătatea zonelor în care locuiesc.

Românii sunt printre cei mai entuziaști susținători ai energiei regenerabile: 75% consideră că trecerea la energie solară și eoliană constituie o soluție esențială în combaterea schimbărilor climatice. În același timp, 88% dintre români consideră că guvernul ar trebui să facă mai mult pentru combaterea acestora. 

Românii vor mai multă energie regenerabilă. Citește mai multe!

Pentru rezultatele complete ale sondajului, intră aici.