Iașiul, a doua mare aglomerare urbană din România și unul dintre cele mai poluate orașe din țară, are o comoară. E verde, întinsă și înaltă, plină de viață, produce apă și oxigen, iar vara ține de răcoare. Cu toate acestea, autoritățile locale susțin că e perfect dacă o punem pe foc. Pentru că vrem să îi aducem pe ieșeni mai aproape de pădurea lor și, împreună, să schimbăm modul în care politicienii tratează Pădurea Bârnova-Dobrovăț, Greenpeace și Codrii Iașilor vă invită la o săptămână de acțiuni, discuții și intervenții artistice.

Pădurile găzduiesc vasta majoritate a speciilor terestre de pe glob. Ocrotesc viața, stabilizează clima, stochează carbon și apă, purifică aerul. Sunt soluția naturii la criza climatică și, deocamdată, nu avem una mai bună.

Exploatarea nesustenabilă și irațională, fără a adăuga un plus de valoare lemnului, nu numai că distruge viața sălbatică, dar eliberează accelerat carbon în atmosferă și agravează dezastrele naturale. Însă politicienii, proprietarii și administratorii de păduri continuă să ignore asta de dragul profitului.

O situație similară se petrece și în Iași,
unul dintre cele mai poluate orașe din țară.

Veveriță | Sciurus vulgaris (Foto Vali Turcuman)

În imediata apropiere a orașului, există o pădure întinsă pe aproape 15.000 de hectare (de 10 ori mai mare decât Pădurea Băneasa a Bucureștilor). Pădurea Bârnova-Dobrovăț este o rămășită a Codrilor Iașilor din vechime, de care mii de ieșeni se bucură (încă) la sfârșit de săptămână.

Pe această zonă se suprapun două sit-uri Natura 2000, care atestă importanța ei crucială pentru conservarea biodiversității și a unui ecosistem complex. Trăiesc aici sute de specii de plante și animale, unele extrem de rare și ocrotite prin lege.

Papucul-doamnei | Cypripedium calceolus (Foto. Vali Turcuman)

Ghinionul ieșenilor este că Pădurea Bărnova-Dobrovăț e exploatată și azi în regim de producție, strict economic, pe 99% din suprafață. Iar pericolul iminent este modul în care a fost gândit amenajamentul silvic, care deja a stârnit revolta comunității locale prin amploarea și agresivitatea tăierilor în zone cu habitat protejat (doar în teorie), situri Natura 2000.

Arbori multi-seculari, cu o valoare inestimabilă pentru biologi și societate, au fost puși la pământ pentru a fi transformați în lemn de foc. Accesul recreativ în pădure este limitat sau chiar descurajat pentru ca tăierile să se facă fără prea multe opreliști și ”priviri indiscrete”.

Însă pentru Pădurea Bărnova-Dobrovăț există speranță!

Arbore secular tăiat pentru lemn de foc (Foto. Ioan Stoleru | Iașiul nostru)

Comunitatea locală s-a mobilizat pentru a pune capăt tăierilor de arbori seculari din această pădure vitală pentru urbe și cere înființarea Parcului Natural „Codrii Iașilor”.

Ca niște adevărați rangeri, Mihai, Adriana, Vali, Ștefan, Ciprian, Cristina, Leo și toți ceilalți din grupul Codrii Iașilor – cunoaștem, prețuim, păstrăm își petrec o bună parte din timpul liber în pădure, documentează frumusețea vieții sălbatice, organizează tururi ghidate pentru a aduce ieșenii mai aproape de natură și sunt mereu vigilenți atunci când aud zgomotul drujbelor.

Visul lor e să obțină protecție pentru minim 50% din suprafața Pădurii Bârnova și le cer autorităților să admită că valoarea acestei păduri periurbane este mult mai mare decât a cea a lemnul extras din ea, să găsească un echilibru între funcția economică și cele de recreere și protejare a biodiversității.

Acești oameni minunați merită susținerea tuturor.
Semnează petiția pentru Codrii Iașilor!

Tur ghidat în Pădurea Bârnova (Foto. Ovidiu Nuță)

Nu am putut sta deoparte și le-am făcut o vizită astă-vară, ca să îi cunoaștem mai bine. Însoțiți de voluntarii Greenpeace, ne-am lăsat purtați de echipa Codrii Iașilor pe traseele din Pădurea Bârnova, am fost fermecați de frumusețea peisajului și de bogăția biodiversității. Evident, am promis că ne întoarcem să dăm o mână de ajutor.

Și iată-ne acum, la final de septembrie! Anunțul cel mare e că, săptămâna viitoare, ne punem corturile lângă Iași, în zona Releului. Acolo, montăm un pavilion de observație al Rezervației Naturale „Dealul Repedea”, ecologizăm zona, marcăm și panotăm traseul biodiversității pregătit de Codrii Iașilor, pe care vom organiza mai apoi tururi ghidate în pădure.

Lista cu activități în pădure, ateliere pentru copii, concerte, cursuri de activism și dezbateri e mult mai lungă și le poți vedea pe toate pe pagina evenimentului. Nu uita, chiar dacă nu ești din Iași, orice share contează!