Ca parte a Săptămânii Europene a Mobilității și a campaniei #MobilityForAll, am rugat mai multe persoane să ne descrie experiențele de zi cu zi din orașele lor. Mai jos, un scurt interviu cu Andreea Constantin, Constanța.

Cum e pentru tine să te deplasezi prin oraș?

De cele mai multe ori este o necesitate cumplită. Cu autobuzul ca singură opțiune rămasă, Constanța este un oraș cu variante limitate de transport în comun.

Descrie o deplasare obișnuită prin oraș. Ce provocări întâmpini?

Deplasarea mea către și de la școală se repetă aproape zilnic, așa că e cel mai bun exemplu. Încep școala la ora 8 am, așa că sosesc în statția de autobuz la aproximativ 7:15 am. Doar că traseul pe distanța de 3,5 km între casă și școală este mult mai imprevizibil decât ne-am aștepta. Aplicațiile de mobilitate ca Google Maps sau Moovit au integrate orarele autobuzelor dar, din păcate, majoritatea nu sunt corecte. Autobuzele sunt majoritatea hiperaglomerate, chiar și în timpul pandemiei, și neștiind când va sosi cu adevărat autobuzul și nefiind o modalitate de transport de încredere face mulți oameni să opteze să ia un taxi. As we approach my school, the bus passes one of the few bike tracks from the city, but they can’t even be used safely as they are too small.

Dacă ai putea să recreezi orașul tău ideal din perspectiva mobilității, cum ar arăta acesta?

De-nceput, ca să evit ambuteiajele din trafic, aș crea benzi dedicate mijloacelor de transport în comun. Oamenii ar observa că este un mod de deplasare mai eficient și ar începe să îl folosească. Din fericire, locuiesc într-o zonă a orașului cu multiple rute de autobuz, însă mulți oameni care trăiesc în zonele de la periferie nu au acest privilegiu, așa că soluția evidentă este extinderea rutelor principale și construirea mai multor stații. Lipsa acestor două măsuri creează nevoia pentru mai multe autovehicule și, fie că vorbim despre autobuze sau tramvaie, există fonduri europene pentru achiziționarea mașinilor eco (sau chiar electrice), mai accesibile autorităților locale. Autobuzele și tramvaiele ar trebuie să dispună de acces corespunzător  persoanelor cu dizabilități, cărucioarelor pentru copii și persoanelor în vârstă care să poată urca și coborî în siguranță și care să poată să interacționeze cu șoferul la nevoie. E nevoie și de crearea unor spații dedicate acestor tipuri de autoturisme.

Deși poate părea nesemnificativ, adăposturile din stații sunt foarte importante, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă. Toate stațiile ar trebui să dispună de panouri electronice care să afișeze orarele autobuzelor și care să ajute călătorii să își planifice călătoriile. Pentru estimarea sosirilor s-ar folosi sisteme de tracking prin GPS.  

A healthy alternative to public transport is cycling but, to practise it safely, you need bicycle lanes. The local authorities offer a free bike rental service but only for two hours and, to use the bike for longer, you have to check it in/out again at one of the few stations. In my ideal city, the two hours would become eight hours and the number of stations would increase significantly.

Cum s-ar schimba viața ta dacă aceste măsuri ar fi implementate?

Aceste schimbări ar ajuta pe toată lumea, inclusiv pe mine. Nu ar trebui să plec de acasă atât de devreme pentru că orarul autobuzului ar fi valabil și, în timp, înlocuirea autobuzelor vechi și poluatoare cu cele electrice, prietenoase cu mediul, ar îmbunătății calitatea aerului din Constanța. O infrastructură pentru ciclism m-ar convinge să îmi repar vechea bicicletă și să o folosesc prin oraș, ceea ce mi-ar aduce beneficii la nivel de sănătate. Dacă ar exista autobuze mai accesibile și mai puțin aglomerate, aș călători cu sora mea mai des. 

Dacă ai avea ocazia, ce le-ai spune politicienilor despre mobilitatea urbană?

Nu am văzut niciodată un politician călătorind cu autobuzul în afara unei campanii politice sau fără să fie filmat. Cum poți să faci o legislație a mobilității urbane când tu nu ai folosit transportul în comun de ani de zile?

Mobility For All colaborează cu o serie de parteneri pentru a promova beneficiile mobilității urbane alternative pentru locuitori, indiferent de mediul din care provin sau de statutul socio-economic. 

Alătură-te campaniei!

Urmărește hashtag-ul #Mobility4All și hai să cerem o transformare radicală a orașelor și să cerem factorilor de decizie să ia măsuri și să acționeze în următoarele direcții: 

  • Zone centrale fără mașini și/sau crearea de zone urbane cu emisii scăzute 
  • Îmbunătățirea mijloacelor de transport în comun, de exemplu rețeaua de electrificare, creșterea frecvenței călătoriilor, creșterea nivelului de siguranță 
  • Creșterea sprijinului acordat mobilității urbane comune (bike sharing/car sharing) 
  • Îmbunătățirea infrastructurii pentru trafic pietonal și ciclism 
  • Mai multe spații verzi.