Ca parte a Săptămânii Europene a Mobilității, campania #MobilityForAll a realizat o serie de interviuri cu persoane din comunități insuficient reprezentate în Europa, rugându-le să își descrie experiențele de zi cu zi din orașele lor. Mai jos, povestea mobilității urbane din Constanța, așa cum ne-a relatat-o Andreea.

Cum e pentru tine să te deplasezi prin oraș?

Mă deplasez fie pe jos, fie cu autobuzul, în funcție de distanța pe care trebuie să o parcurg. 

Descrie o deplasare obișnuită prin oraș. Ce provocări întâmpini?

Cea mai mare provocare pe care o întâmpin este că aproape fiecare trotuar este blocat de mașini parcate. Deși este ilegal, se practică constant, iar odată cu creșterea numărului de vehicule din ultimii ani, mersul prin oraș a devenit și mai periculos și incomod decât în trecut. Aerul este mult mai poluat din cauza numărului crescut de vehicule private din oraș, ca să nu mai vorbesc de trafic. A doua problemă este faptul că sistemul de transport în comun nu este optimizat – nu există suficiente autobuze sau suficiente trasee. Avem nevoie de o rețea de transport public mai bună care să le permită oamenilor să nu mai aibă nevoie să își folosească mașinile personale. 

Dacă ai putea să recreezi orașul tău ideal din perspectiva mobilității, cum ar arăta acesta?

Ar fi un oraș fără mașini mici, private. Nu le văd sensul. Dacă transportul public ar fi îmbunătățit nu am mai avea nevoie de mașini personale în oraș, aerul ar fi din nou respirabil (dacă am planta mai mulți copaci și am avea suficiente spații verzi pentru toți locuitorii) și nu am mai fi nervoși tot timpul. Mi-e din ce în ce mai greu să ies din casă.  Poate nu doar din cauza traficului și mașinilor, dar cu siguranță contribuie și ele. Aș înlocui majoritatea benzilor auto cu piste pentru biciclete care să ne permită să ne deplasăm cu bicicleta în siguranță. 

Cum s-ar schimba viața ta dacă aceste măsuri ar fi implementate?

Cu siguranță mi-aș dori să ies mai des din casă. Spațiile verzi contează foarte mult și cred că cele mai recente restricții impuse de pandemie ne-au arătat asta foarte clar. Trebuie să facem mai mult loc zonelor verzi și să reducem din cele dedicate mașinilor. 

Dacă ai avea ocazia, ce le-ai spune politicienilor despre mobilitatea urbană?

Orașul ne aparține tuturor, așa că trebuie să fim atenți când creăm sau modificăm peisajul urban pentru că totul vine cu consecințe și, din câte am observat, majoritatea au fost negative. Orașul nu este, sau nu ar trebui să fie o afișare a averilor personale; orașul este despre oamenii care îl locuiesc și despre cum putem să ne îmbunătățim calitatea vieții din toate punctele de vedere: sustenabilitate, practicalitate, divertisment ș.a.m.d. Trebuie să creăm spațiu pentru infrastructură verde și sustenabilă și să renunțăm la combustibili fosili odată pentru totdeauna. Ce alt loc mai bun în care să începem să facem asta decât în oraș?

Mobility For All colaborează cu o serie de parteneri pentru a promova beneficiile mobilității urbane alternative pentru locuitori, indiferent de mediul din care provin sau de statutul socio-economic. 

Alătură-te campaniei!

Urmărește hashtag-ul #Mobility4All și hai să cerem o transformare radicală a orașelor și să cerem factorilor de decizie să ia măsuri și să acționeze în următoarele direcții: 

  • Zone centrale fără mașini și/sau crearea de zone urbane cu emisii scăzute 
  • Îmbunătățirea mijloacelor de transport în comun, de exemplu rețeaua de electrificare, creșterea frecvenței călătoriilor, creșterea nivelului de siguranță 
  • Creșterea sprijinului acordat mobilității urbane comune (bike sharing/car sharing) 
  • Îmbunătățirea infrastructurii pentru trafic pietonal și ciclism 
  • Mai multe spații verzi.