Ca parte a Săptămânii Europene a Mobilității, campania #MobilityForAll a realizat o serie de interviuri cu persoane din comunități insuficient reprezentate în Europa, rugându-le să își descrie experiențele de zi cu zi din orașele lor. Aceasta e povestea Antoniei Macsim.

Cum e pentru tine să te deplasezi prin oraș? 

De când am devenit mamă, acum 17 luni, am realizat cum e să te deplasezi toată ziua prin oraș, să cari cu tine o mulțime de lucruri, ca de pildă un cărucior, un copil, bagaje. Înainte să devin mamă, plimbările mele prin oraș erau scurte și aveau un scop precis, pentru că prefer să-mi petrec timpul mai degrabă în natură. Din păcate, această schimbare din viața mea mi-a arătat cât de neprietenos e orașul în care trăiesc vis-a-vis de copii și mame și că și eu, la rândul meu, trebuie să fac mai multe schimbări. Deplasarea prin oraș va deveni destul de dificilă pe măsură ce copilul va crește.

Descrie o deplasare obișnuită prin oraș. Ce provocări întâmpini? 

În primele două luni mi-am purtat copilul într-un sistem ergonomic, așa că nu am observat aceste probleme decât atunci când am început să folosesc căruciorul. Atunci am descoperit că nu există rampă pentru cărucioare în blocul în care locuiesc. Așa că după ce cobor opt etaje cu liftul, trebuie să-mi țin copilul în brațe și să car și căruciorul încă opt trepte. Asta se întâmplă chiar dacă legislația din România prevede că fiecare bloc de apartamente sau clădire trebuie să aibă amenajată o astfel de rampă de acces. După ce depășesc etapele astea, ajung în oraș, unde cea mai mare provocare sunt trotuarele cu borduri prea înalte, ceea ce înseamnă că trebuie să ridic de fiecare căruciorul. Sunt și pline de gropi, ceea ce face traseul extrem de dificil. Sunt și pline de mașini parcate. Nu toate autobuzele au rampe de acces pentru cărucioare. Toate astea și nu numai, lipsa rampelor în clădirile publice administrative, lipsa pasajelor pietonale corespunzătoare, îmi îngreunează deplasarea prin oraș împreună cu copilul. 

Dacă ai putea să recreezi orașul tău ideal din perspectiva mobilității, cum ar arăta acesta? 

Toate trotuarele ar asigura acces pietonilor și cărucioarelor pentru copii, nu ar fi pline de gropi și nu ar fi ocupate de mașini parcate. Ar fi spații sigure pentru oameni. În general, orașul meu ideal ar avea o infrastructură foarte bună, care ar prioritiza siguranța oamenilor și care ar include rampe de acces la intrarea în fiecare clădire. 

Cum s-ar schimba viața ta dacă aceste măsuri ar fi implementate? 

Ar fi mult mai ușoară pentru mine și copilul meu. Am solicitat punerea lor în practică în repetate rânduri și le-am făcut publice, însă fără rezulta, așa că nu mai pot să aștept ca administrația locală să ia măsuri. Am decis să ne mutăm la țară, în natură, departe de orașul poluat și gălăgios.

Dacă ai avea ocazia, ce le-ai spune politicienilor despre mobilitatea urbană? 

Le-aș spune ca timp de o zi să se deplaseze prin oraș alături de mine sau de orice altă mamă, ca să înțeleagă despre ce vorbim. Nu cer nimic ieșit din comun. Cer un lucru normal, care în alte țări există de ani de zile. 

Mobility For All colaborează cu o serie de parteneri pentru a promova beneficiile mobilității urbane alternative pentru locuitori, indiferent de mediul din care provin sau de statutul socio-economic. 

Alătură-te campaniei!

Urmărește hashtag-ul #Mobility4All și hai să cerem o transformare radicală a orașelor și să cerem factorilor de decizie să ia măsuri și să acționeze în următoarele direcții: 

  • Zone centrale fără mașini și/sau crearea de zone urbane cu emisii scăzute 
  • Îmbunătățirea mijloacelor de transport în comun, de exemplu rețeaua de electrificare, creșterea frecvenței călătoriilor, creșterea nivelului de siguranță 
  • Creșterea sprijinului acordat mobilității urbane comune (bike sharing/car sharing) 
  • Îmbunătățirea infrastructurii pentru trafic pietonal și ciclism 
  • Mai multe spații verzi.

Articolul în engleză, aici.