Peste 5700 de cetățeni au susținut campania noastră, “Oamenii au viitor, cărbunele nu!”, și au semnat pentru o Românie mai verde. Împreună, am cerut Ministerului Energiei să se delimiteze de industria fosilă, poluatoare și să prioritizeze investiții în surse de energie regenerabilă. Am insistat ca regiunile și comunitățile locale încă dependente de cărbune să fie sprijinite în procesul de tranziție prin investiții noi, locuri de muncă și pachete de sprijin social. Implicarea ta a contat și ne-a ajutat să transmitem mesajele noastre într-un mod relevant și eficient. Îți mulțumim!

După acțiunea pe care am desfășurat-o în aprilie, am transmis domnului ministru Virgil Popescu o invitație la dialog pentru 15 iunie, la sediul Ministerului Energiei. Am repetat invitația în mai multe rânduri, în speranța că domnia sa o va onora, mai ales că, la rândul lui, a susținut public că este un om care pledează pentru dialog și transparență.

Ajunși la fața locului, am aflat că domnul ministru nu este și nu va fi prezent. Am discutat însă cu secretarii de stat Ákos Derzsi și Sergiu Niculescu, cărora le-am înmânat semnăturile petiției, alături de un raport, transmis deja către Comisia Europeană, prin care semnalăm că versiunea actuală a planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia crește dependența României de combustibili fosili, împiedică dezvoltarea județului Gorj și pune în pericol viitorul a nu mai puțin de 36.000 de oameni și familiile lor, care au un loc de muncă direct sau indirect legat de activitatea companiei. Nu în ultimul rând, așteptăm și un răspuns oficial cu privire la data oficială de renunțare a României la cărbune.

Un plan viabil de restructurare poate contribui la construirea unui viitor fără cărbune, sprijinind în egală măsură drepturile oamenilor direct afectați de schimbare; poate ajuta la valorificarea potențialului natural și facilita regiunii și comunității locale acces la fondurile disponibile pentru crearea de noi locuri de muncă și trecerea cât mai lină și sigură la un viitor curat.

Artwork: Dan Perjovschi

Și, pentru că vorbim despre oameni, ne-am dorit foarte mult să descoperim cum se văd lucrurile la fața locului. Așa că luna trecută am fost în Târgu Jiu și Rovinari și am stat de vorbă cu oameni de diferite vârste, cu preocupări și meserii variate. Am vrut să înțelegem mai bine cum arată viețile lor de zi cu zi și ce schimbări și-ar dori să vadă în viitor, dacă percep declinul cărbunelui, dacă sunt conștienți de oportunitățile de finanțare pentru trecerea la energie verde, și dacă sunt soluții pentru ca tinerii să rămână și să se dezvolte în locul de care se simt atașați în mod natural, acasă. A ieșit un material destul de amplu și divers în opinii, pe care l-am împărțit în patru scurte episoade pentru a putea fi vizionat mai ușor. Vezi aici toate episoadele.

Situația, pe care o urmărim îndeaproape, continuă să evolueze în pași repezi. Viitorul apropiat vine cu trei momente importante:

  • răspunsul oficial al Comisiei Europene vis-a-vis de planul CEO
  • aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență
  • aprobarea Planurilor Teritoriale pentru o Tranziție Justă

Dar știi deja că rămânem pe poziții, pentru că deciziile pe care statul român le ia acum în domeniul energiei sunt esențiale și vor influența, în bine sau în rău, următorii zeci de ani. Chiar dacă nu pare așa întotdeauna și chiar dacă focusul nostru e momentan pe Gorj și regiunile puternic carbonifere, aceste decizii ne vor afecta pe toți, indiferent de locul în care trăim. Mediul face parte din viețile noastre, iar sănătatea mediului vine la pachet cu sănătatea noastră. Depinde și de noi să cerem factorilor de decizie să înțeleagă asta și să acționeze în numele și pentru binele nostru.

Revenim curând cu noutăți!