BUCUREȘTI, 26 mai 2021  – Un document “pe surse” al guvernului român, intitulat Reformele emblematice ale Planului român de redresare și reziliență, indică faptul că România intenționează să elimine cărbunele până în 2032. Documentul afirmă că o mare parte din exploatarea minelor de cărbune din țară va fi „pusă la siguranță ”până în 2030 și închisă când țara va definitiva eliminarea cărbunelui, până în 2032. Documentul nu oferă date specifice de închidere pentru niciuna dintre centralele de cărbune ale țării, dar spune că România își propune să crească ponderea energiei regenerabile la 34% până în 2030.

Scurgerea de informații vine în momentul în care Comisia Europeană decide dacă va autoriza un plan guvernamental român de a injecta 1,3 miliarde EUR ajutor de stat companiei energetice de stat Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia). Compania produce 90% din energia electrică pe bază de cărbune a României, dar în curând va da faliment [1] dacă nu va fi restructurată. Planul său propus [2] nu prevede o eliminare treptată a cărbunelui – în contradicție cu documentul guvernamental scurs – și dacă ar fi adoptat, ar duce la o creștere cu 28% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.

„Este pentru prima dată când vedem un document oficial care conține o dată de eliminare a cărbunelui pentru România, dar, pentru a se alinia la acordul de la Paris și acordul verde al UE, România trebuie să elimine cărbunele până cel târziu în 2030 și să pună în aplicare o serie a reformelor care încep încă de acum să stimuleze energia regenerabilă și să lase gazele fosile în urmă”, a declarat Vlad Cătună, campaigner în domeniul energiei la Greenpeace. „Vom avea o imagine mai clară a modului în care România intenționează să facă acest lucru atunci când vom avea planul final de restructurare pentru compania energetică de stat Complexul Energetic Oltenia. Acest lucru este în prezent la Comisia Europeană, care trebuie să decidă dacă utilizarea planificată de către România a ajutorului de stat sprijină obiectivele UE de decarbonizare sau le subminează.”

„Guvernul României înțelege în mod clar că păguboasa industrie a cărbunelui a devenit o povară și că închiderea acesteia este singura cale logică de urmat. Dar planurile de lichidare a industriei trebuie să includă măsuri clare de sprijin pentru tranziția muncitorilor din industria cărbunelui și a comunitățile lor”, a declarat Alexandru Mustață, coordonator  Tranziție Justă la Bankwatch România. „Documentul guvernamental difuzat se referă doar la minele de cărbune ale României, și nu spune nimic despre uzinele pe cărbune rămase, în special Paroseni, Iași sau Govora, care nu sunt acoperite de planul de restructurare pentru compania energetică de stat Complexul Energetic Oltenia. Ar trebui să se închidă cu mult înainte de 2030 și există studii de calitate care arată că acest lucru este posibil fără a pune în pericol securitatea energetică a României.”

„Până acum, tot ce auzeam de la guvernul român era cum dorea să folosească banii contribuabililor pentru salvarea cărbunelui. A vedea dovezi că România intenționează să elimine cărbunele în acest deceniu este un progres major în tot ce înseamnă dispariția cărbunelui din Europa, și, dacă ar fi realizat, ar pune bazele tranziției fără probleme a comunităților carbonifere din țară „, a declarat Mahi Sideridou, director general la Europa Dincolo de Cărbune . „România nu își permite să continue să extragă și să ardă cărbune; pur și simplu nu se aliniază la clima și la bilanțurile României.”

NOTE:

  1. CE Oltenia a reușit să plătească propriile taxe pentru schema de comercializare a cotelor de emisii (ETS) numai grație unor injecții substanțiale de finanțare publică, inclusiv un împrumut guvernamental de salvare de 251 milioane EUR aprobat de Comisia Europeană în 2020: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/mex_20_323 
  2. Planul de restructurare CE Oltenia: https://www.ceoltenia.ro/documente/Transparenta/Plan%20restructurare%20CEO.pdf 
  3. Documentul guvernamental scurs, Reformele emblematice ale Planului de redresare și reziliență al României: https://media.hotnews.ro/media_server1/document-2021-05-21-24812623-0-document-reforme-pnrr.pdf 
  4. Studiu care arată că România poate ieși din cărbune fără a risca securitatea energetică: https://www.enpg.ro/study-accelerated-lignite-exit-in-bulgaria-romania-and-greece-eng-ro/ 

DESPRE:
Europe Beyond Coal este o alianță de grupuri ale societății civile care lucrează pentru a cataliza închiderile minelor și centralelor pe cărbune, pentru a preveni dezvoltarea de noi proiecte pe cărbune și pentru a grăbi tranziția justă către energie curată, regenerabilă și eficiență energetică. Grupurile noastre își dedică timpul, energia și resursele acestei campanii independente pentru a face din Europa un continent fără cărbunelui până în 2030 sau mai devreme. www.beyond-coal.eu.