Pe 15 iunie 2021, Greenpeace România va depune, la sediul Ministerului Energiei, semnăturile celor 5700 de persoane care s-au alăturat campaniei „Oamenii au viitor, cărbunele nu! Susține și tu energia verde în România” și care au solicitat instituției să oprească, conform prevederilor Pactului Verde European, producția nesustenabilă a energiei pe cărbune și să o înlocuiască cu noi capacități de energie regenerabilă. Alături de semnături vom depune un document care explică în detaliu situația Complexului Energetic Oltenia și incompatibilitățile dintre ajutoarele de stat oferite de România în domeniul energiei și politicile climatice europene.

În acest sens, am transmis o invitație la dialog domnului ministru Virgil Popescu, care ar oferi cadrul pentru a răspunde la o serie de întrebări și neclarități cu privire la strategia României de reducere a emisiilor din domeniul energetic și la modul în care își va atinge obiectivele asumate pentru 2030 prin Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice. 

Mai jos, textul scrisorii.

Stimate domnule Ministru,

În data de 10 iunie 2021, la ora 13.00,  echipa campaniei Climă și Energie, Greenpeace România se va prezenta la Ministerul Energiei pentru a depune semnăturile celor 5700 de persoane care au solicitat instituției pe care o conduceți să oprească, conform prevederilor Pactului Verde European, producția nesustenabilă a energiei pe cărbune și înlocuirea acesteia cu noi capacități de energie regenerabilă. De asemenea, vom depune un document care explică în detaliu situația Complexului Energetic Oltenia și incompatibilitățile dintre ajutoarele de stat oferite de România în domeniul energiei și politicile climatice europene.

Pentru că v-ați prezentat ca fiind un om al dialogului, interesat să ia decizii pentru viitor și pentru un mediu curat, vă invităm să luați parte la acest moment. Aveți ocazia să răspundeți la o serie de întrebări, să clarificați care este strategia României prin care își va reduce emisiile din domeniul energetic și cum își va atinge pentru 2030 țintele asumate prin Planul Național Integrat pentru Energie și Schimbări Climatice.

Aveți ocazia să prezentați situația actuală a Planului de Restructurare și Decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, fapt ce ar debloca elaborarea Planurilor Teritoriale pentru Tranziție Justă în Gorj. După cum bine știți există riscul ca aceste planuri să nu fie aprobate de Comisia Europeană, dacă Ministerul Energiei nu va propune un plan consistent de reducere a  emisiilor CEO și nu va prezenta un calendar pentru eliminarea producției de energie din cărbune.

Nu în ultimul rând, dorim să salutăm decizia autorităților române de a crește ținta de energie regenerabilă, conform recomandărilor Comisiei Europene, la 34%. Este o etapă necesară de parcurs pentru a putea atinge țintele  propuse pentru 2030.

Vlad Cătună,

Coordonator de campanii

Greenpeace România

Adresă Ministerul Energiei