Ce înseamnă munca de campaigning și de ce e atât de importantă independența organizației în tot ceea ce facem? În Greenpeace România lucrează în total patru coordonatori de campanie: Ciprian — păduri și biodiversitate, Vlad —  tranziție justă, climă și energie, Alin — aer curat și mobilitate urbană și Marian — energie regenerabilă și prosumatori.

Lucrăm la Greenpeace de ceva vreme și, de-a lungul timpului, am văzut cum alte organizații au fost nevoite să să își reducă activitatea sau să își cenzureze mesajele — pentru că un proiect sau altul risca să incomodeze corporațiile care le finanțau, sau din teama de a pierde sprijinul financiar cu totul. În cazuri mai rare, am văzut organizații care au trebuit să își înceteze complet activitatea atunci când orientarea unui guvern s-a schimbat sau când spațiul democratic a fost afectat.

Toate acestea ne fac să apreciem și mai mult faptul că Greenpeace reușește, de 50 de ani încoace, să rămână o organizație independentă.

În lupta pentru protejarea mediului și bunăstarea oamenilor, e nevoie de mult curaj. De libertate de gândire și de autonomie strategică. De cele mai multe ori nu expunem adevăruri comode, iar faptul că proiectele noastre nu sunt intermediate de terți sau finanțate de corporații, guverne ori partide politice ne asigură această libertate esențială.

Când vorbim cu reprezentanții ministerelor, spre exemplu, despre o problemă importantă de mediu, e esențial să nu compromitem felul în care reprezentăm comunitatea afectată, să putem expune liber adevărul, arătându-i explicit cu degetul pe cei care face foarte mult rău. Asta vine cu o putere extraordinară. Și ne ajută să fim o voce relevantă.

Această independență trebuie să fie, în mod evident, și financiară. Tocmai de aceea nu acceptăm fonduri din partea guvernelor, corporațiilor sau partidelor politice. Depindem în special de contribuțiile individuale prin care donatorii noștri ne susțin activitatea și ne ajută să fim într-o poziție mai bună de a ne susține campaniile în continuare și de a răspunde eficient în momentele de criză.

Avem multe de făcut, multe provocări de depășit.

Cu ajutorul vostru, vrem să:

  • transformăm Bariera Verde din nevoie în realitate: până la finalul lui 2021, vrem să existe pe masa Parlamentului un proiect de lege pentru o Rețea Națională de Păduri de Protecție care să ajute România în lupta împotriva schimbărilor climatice;
  • combatem tăierile ilegale cu ajutorul unui SUMAL 2.0 mai bun (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos): deși versiunea operaționalizată în februarie 2021 face pași înainte în ceea ce privește transparența informațiilor privind legalitatea tăierilor și urmărirea transporturilor de lemn, încă lipsesc camerele video pe căile de acces în pădure și imaginile satelitare pentru un control performant și incoruptibil;
  • oferim oricui șansa de a deveni prosumator: fiecare dintre noi trebuie să aibă dreptul de a-și produce singur energia din surse curate, regenerabile, cu emisii reduse
  • accelerăm o transformare echitabilă în domeniul transporturilor: de la orașe la zone rurale, oamenii trebuie să aibă acces la un sistem de mobilitate curat, decarbonizat, durabil, sigur, universal și accesibil tuturor, care favorizează conexiunea între comunități și natură. Începem din București, unde pistele de biciclete și spațiile publice sunt atât de necesare;
  • asigurăm o tranziție energetică echitabilă și sustenabilă spre producția de energie din surse regenerabile, unde oamenii și natura sunt pe primul loc.

Sperăm că te bucuri de tot ceea ce reușim să facem împreună pentru viitorul nostru și al naturii și că rezultatele pe care le obținem te încurajează să continui să ne susții eforturile.

Îți mulțumim pentru tot ceea ce faci.