Ne uităm în urmă la un an complet neobișnuit, plin de situații neprevăzute și incertitudini prin care continuăm să navigăm împreună. Dar felul în care ne adaptăm la noua realitate poate fi o oportunitate de a deveni mai puternici. În mijlocul acestei provocări rămânem conectați și continuăm să ne mobilizăm și să ne facem vocea auzită. În mijlocul nesiguranței continuăm să primim sprijin. Iar pentru toate astea îți mulțumim ție, în primul rând. E mai ușor împreună.

Efortul de adaptare la criza COVID nu a inclus instrucțiuni sau indicatori de timp preciși. A fost și continuă să fie destul de copleșitor și dificil de gestionat. În mod evident, și noi, la Greenpeace, am fost și continuăm să fim afectați de ceea ce se întâmplă, dar, întrucât provocările legate de problemele de mediu sunt departe de a fi rezolvate și continuă să necesite atenția și implicarea noastră activă, ne-am propus să descoperim moduri noi de a merge mai departe împreună. 

Când vine vorba de protejarea mediului, ceva ce e poate mai puțin evident este că victoriile sunt rareori imediate. Campaniile noastre vin la pachet cu luni, ani de pregătire și muncă. Incompetența sistemelor publice, pregătirea precară a autorităților, lipsa voinței politice și a unor măsuri coerente pentru bunăstarea naturii și a oamenilor sunt provocări cărora trebuie să le ținem piept în fiecare zi. Și totuși, de fiecare dată când suntem împreună, devenim puțin mai puternici și puțin mai motivați și ne întrebăm, în special în această perioadă a schimbării și digitalizării, cum putem să ne continuăm activitatea într-un mod relevant. Nu avem toate răspunsurile și cu siguranță e un proces de durată, dar un lucru e cert: tot ce reușim să facem se datorează celor ca tine, susținătorilor și comunității din jurul nostru, tuturor celor care își doresc să contribuie la un viitor diferit, mai sigur și mai verde.

Și pentru că ți-am vorbit de importanța susținerii tale, ia-ți câteva clipe să te bucuri de tot ce am reușit să construim împreună în acest an intens, în campania de Climă și Energie!

Prosumatori / Energie regenerabilă

  • aproape jumătate dintre cei 26.000 de cetățeni care au aplicat pentru programul Casa Verde Fotovoltaice au fost respinși, majoritatea chiar din vina amânărilor generate de AFM. Ne-am mobilizat, am pus presiune și am transmis, cu ajutorul vostru, peste 700 de scrisori pentru a cere transparentizarea și deblocarea programului. Consecința imediată a fost demiterea conducerii AFM, însă lupta pentru dreptul de a ne produce energia singuri continuă.

Aer Curat Acum

  • am arătat, prin propriile măsurători, că nivelul de poluare din Capitală este mult mai ridicat decât cel comunicat populației de autorități prin rețeaua oficială de monitorizare a calității aerului
  • am lansat raportul “Mobilitate durabilă în București. O evaluare bazată pe indicatori” în care am expus cum stă Bucureștiul la capitolele transport public, siguranța rutieră, calitatea aerului, managementul mobilității și mobilitatea activă
  • am participat la dezbateri publice și am transmis în repetate rânduri seria noastră de propuneri pentru îmbunătățirea calității aerului din Capitală
  • am protestat în fața PMB pentru a atrage atenția asupra lipsei de infrastructură pentru biciclete din Capitală (în ciuda promisiunii autorităților de a extinde rețeaua de piste cu 100 km până la finalul lui 2019, în prezent continuă să existe doar 6 km)
  • am publicat foaia de parcurs pentru decarbonizarea sectorului european de transport până în 2040, o tranziție care ar aduce o contribuție echitabilă la reducerea poluării, limitarea încălzirii globale cu 1,5 ° C și combaterea fenomenelor meteo extreme asociate schimbărilor climatice
  • am lansat petiția noastră cu măsurile Greenpeace pentru reducerea poluării, semnată de peste 15.000 de oameni.

Schimbări climatice / Tranziție Justă

  • am transmis, împreună cu alți peste 5000 de oameni, scrisori prim-ministrului Ludovic Orban și ministrului Energiei, Virgil Popescu, și am cerut ca Planul Național privind Energia și Schimbările Climatice să conțină politici ambițioase prin care să fie stopat impactul devastator al schimbărilor climatice în România. Mai exact: eliminarea cărbunelui din mixul energetic până în 2030; o tranziție justă pentru comunitățile miniere și transparentizarea procesului de alocare a fondurilor; ținte mai ambițioase pentru producția și consumul de energie din surse regenerabile
  • împreună cu Valea Jiului Implicată am realizat primul proiect de artă stradală din Petroșani. Muralul, amplasat în centrul orașului, reunește, simbolic, istoria Văii Jiului și prezentul ei și face trimitere la șansa unui altfel de viitor pentru comunitatea locală, pentru proiecte care vorbesc despre alternative, despre o tranziție echitabilă și despre transformarea zonei către un viitor sustenabil. Vestea bună e că deja se lucrează la strategia de dezvoltare și comunitățile locale primesc asistență tehnică din partea Comisiei Europene prin programul START
  • împreună cu 33 de activiști Greenpeace am cerut, în Piața Universității, timp de 33 de ore neîntrerupt, celor 33 de europarlamentari români să voteze împotriva poluării, a caniculei, a secetei, împotriva tuturor fenomenelor meteo extreme asociate schimbărilor climatice. Cu ajutorul vostru, am dublat efortul în mediul online și am transmis peste 3500 de scrisori aleșilor noștri, reiterând mesajul, acela de a vota cu grijă pentru generațiile viitoare și bunăstarea mediului. Presiunea noastră a făcut diferența. Pe 7 octombrie, Parlamentul European a votat reducerea cu 60% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. 
  • am cerut Parlamentului European să asigure că Fondul pentru Tranziție Justă nu va include investiții în combustibili fosili și că acesta va fi în acord cu angajamentele climatice europene. În contextul în care România are un potențial natural fantastic pentru a produce energie din surse curate, regenerabile, vrem să devenim o voce europeană progresistă în procesul de combatere a efectelor schimbărilor climatice.
  • ne-am opus în mod ferm adoptării amendamentelor inițiate de europarlamentarii români Cristian Ghinea și Vlad Botoș (din partea Comisiei REGI), care ar permite finanțarea gazului cu bani din Fondul pentru Tranziție Justă și care ar compromite major viitorul comunităților direct afectate și șansa României de a-și atinge obiectivele asumate prin semnarea Tratatului de Climă de la Paris.

Mâine se decide azi

  • am lansat, împreună cu alte 14 ONG-uri, platforma “Mâine se decide azi”, unde am propus Guvernului o serie de peste 80 de măsuri concrete pentru un viitor verde și echitabil. Am structurat conținutul în jurul binelui comun pe cinci piloni: sănătatea publică, sănătatea mediului, sănătatea economică, sănătatea educației și cercetării și sănătatea democrației. Peste 20.000 de oameni cer alături de noi ca aceste măsuri să stea la baza Planului Național de Redresare și Reziliență pe care Guvernul României îl va depune spre aprobare și finanțare la Comisia Europeană în 2021.

Voluntari

  • am reușit sa ne mărim comunitatea la peste 230 de membri, am organizat întâlniri lunare cu teme specifice, am discutat și dezbătut subiecte sensibile și de actualitate; în noile circumstanțe, ne-am adaptat și am creat noi posibilități de voluntariat și activism în spațiul virtual și am reușit, în același timp, să derulăm și acțiuni concrete, în teren, respectând normele de distanțare fizică și socială.

Ești o parte importantă a tot ceea ce facem în comunitatea Greenpeace. Ți-ai făcut vocea auzită, ne-ai ajutat să ducem mesajele noastre mai departe. Fiecare email pe care l-ai citit, fiecare petiție pe care ai semnat-o, fiecare donație cu care ne-ai sprijinit, fiecare scrisoare pe care ai trimis-o autorităților, fiecare articol sau postare în Social Media pe care le-ai împărtășit la rândul tău și fiecare feedback pe care ni l-ai transmis, toate acestea au fost esențiale și ne-au motivat. Toate acestea sunt, pentru noi, dovezi că ai rezonezi cu viziunea noastră și că îți dorești, la rândul tău, să continui să acționezi.

Îți mulțumim pentru tot ceea ce faci. Îți mulțumim că ne ajuți să fim mai puternici.