Bruxelles, 10 decembrie 2020 – Cu credibilitatea climatică a Uniunii Europene atârnând de un fir, activiștii Greenpeace au ridicat joi un balon cu aer cald, de 27 de metri, la un summit de tip make-or-break, cu scopul de a avertiza că guvernele nu fac suficient pentru a combate situația de urgență climatică în care ne aflăm.

Balonul, care înfățișează planeta Pământ, a fost plasat lângă clădirea de la Bruxelles unde se aștepta ca liderii guvernelor europene să convină asupra unui nou obiectiv climatic la nivelul UE. Balonul a afișat un mesaj de 10×7 metri pe care scria: „UE: pe ce planetă te afli ?!” Un grup mic de activiști distanțați fizic a afișat, de asemenea, bannere mai mici cu același slogan în germană, franceză, italiană, spaniolă, poloneză, română, olandeză, maghiară și bulgară.

Summitul se desfășoară pe fondul alocării noului buget al UE și al fondului de recuperare Covid.

La aproape cinci ani de când UE a semnat acordul climatic de la Paris și un an de când Comisia Europeană a depus un acord verde european, Greenpeace susține că guvernele continuă să favorizeze greenwashingul în defavoarea științei climatice. Majoritatea guvernelor susțin o reducere de 55% a emisiilor UE până în 2030, dar mai multe țări din Europa Centrală și de Est doresc mai multe fonduri pentru gaze și energie nucleară în schimbul sprijinului.

Consilierul Greenpeace pentru politicile climatice ale UE, Sebastian Mang, a declarat: „Marcarea unui obiectiv climatic de 55%, plin de lacune, ca o realizare ar fi ca și cum ai sărbător câștigarea unui maraton înainte cu zece kilometri de linia de sosire. Oamenii de știință avertizează că emisiile UE trebuie să scadă cel puțin de două ori mai repede decât acum pentru a rămâne în pragul de încălzire globală de 1,5 ° C și pentru a evita o catastrofă climatică. A face acest lucru și a atinge zero emisii – așa cum au convenit guvernele – înseamnă că nu există loc pentru combustibili fosili precum gazul, agricultură industrializată sau tehnologii riscante și costisitoare, cum ar fi energia nucleară. [Guvernele nu pot trișa și păcăli urgența climatică cu trucuri contabile, pentru a permite poluatorilor să continue să producă milioane de tone de emisii, în timp ce tot aruncă minciuna că pădurile, care dispar rapid, pot compensa această problemă.] ”

ONU estimează că guvernele ar trebui să reducă emisiile cu cel puțin 7,6% în fiecare an, pentru a avea șansa de a limita încălzirea globală la 1,5 ° C. Un obiectiv de reducere a emisiilor de 55% ar reuși doar 5% pe an.

Comisia și unele țări doresc să slăbească și mai mult acest obiectiv, transformându-l într-un obiectiv de emisii nete. Conform evaluării de impact a Comisiei, un obiectiv de 55% privind emisiile nete s-ar putea traduce printr-o reducere de până la 50,5% a emisiilor reale din sectoarele poluante precum energia, transportul și agricultura în fabrică, bazându-se în același timp pe absorbanți de carbon, precum pădurile, pentru a compensa diferența. O reducere de 50,5% a emisiilor reale ar însemna o reducere anuală de 4,1% a emisiilor.

Pe baza măsurilor și obiectivelor climatice existente, UE e deja pe drumul de a reduce emisiile cu 46% în 2030.

Parlamentul European a susținut o reducere de 60% a emisiilor până în 2030 și a respins includerea controversată de emisii absorbite de bazine de retenție de carbon (ca pădurile) pentru a umfla obiectivul climatic pentru 2030, din partea Comisiei. 

Un nou raport Greenpeace ilustrează modul în care a ne baza pe bazine de retenție de carbon pentru reducerea emisiilor nu va opri deteriorarea climei și doar îi scapă pe poluatori de responsabilități.

Pentru a crește șansele de a limita încălzirea globală la 1,5 ° C și pentru a evita cele mai grave efecte ale crizei climatice, Greenpeace solicită reducerea cu cel puțin 65% a emisiilor UE din sectoarele poluante, până în 2030.

Conform Acordului de la Paris, UE trebuie să prezinte un obiectiv revizuit pentru 2030 înainte de sfârșitul anului 2020. La începutul acestei săptămâni, Regatul Unit a anunțat un obiectiv de reducere a emisiilor sale cu 68% până în 2030.

Contacte:

Sebastian Mang  – Greenpeace EU climate policy adviser: +32 (0)479 601289, [email protected]

Greenpeace EU press desk: +32 (0)2 274 1911, [email protected]

Greenpeace este o organizație globală independentă, care acționează pentru a schimba atitudini și comportamente, pentru a proteja și conserva mediul înconjurător și pentru a promova pacea. Greenpeace nu acceptă donații de la guverne, UE, companii sau partide politice.