Mai multe state UE, inclusiv România, au experimentat restricții disproporționate și îngrijorătoare impuse libertăților civile, în timpul pandemiei COVID-19, potrivit unui nou raport publicat astăzi.

Raportul „Blocarea vocilor critice”, publicat în comun de  Civil Liberties Union for Europe (Liberties) și Greenpeace European Unit, este primul de acest gen și expune modul în care democrația și activismul au fost afectate de măsurile guvernamentale din UE.

Raportul constată că multe guverne din UE au limitat libertăți, cum ar fi libertatea de exprimare sau accesul la informație, și au accelerat procedurile de implementare a legislației fără o analiză critică suficientă.

Linda Ravo, advocacy officer pentru Civil Liberties Union for Europe (Liberties), a declarat:

„Libertățile noastre sunt esențiale pentru menținerea democrației. În România, interdicția deschisă a protestelor pașnice și limitele impuse libertății presei trebuie să înceteze. Este foarte greu de acceptat faptul că atât de multe țări din UE au impus restricții disproporționate, care împiedică cetățenii și activiștii să își exprime îngrijorările. Unele guverne mai autoritare au exploatat chiar criza sănătății publice pentru a amenința în mod deliberat libertățile oamenilor, pentru a reduce la tăcere criticii și a eroda democrația.
„Restaurarea și promovarea libertăților oamenilor și sprijinirea actorilor societății civile ar trebui să fie un element cheie al acțiunii UE în redresarea post-COVID-19. UE trebuie să fie mai vigilentă cu privire la spațiul diminuat pentru activism și participare democratică, în statele sale membre. ”

Ariadna Rodrigo, democracy campaigner la Greenpeace European Unit, a spus:

„Drepturile fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, asocierea și accesul la informații oferă oamenilor instrumentele de care au nevoie pentru a se asigura că guvernele acționează în interesul lor, în special atunci când navighează printr-o criză de sănătate publică. Comisia trebuie să acționeze urgent pentru a proteja aceste drepturi și libertăți atenționând guvernele UE care impun restricții excesive asupra drepturilor noastre democratice și restricționând accesul la finanțarea UE dacă nu își corectează imediat practicile. ”

Raportul arată, de asemenea, că mai mult de jumătate din guvernele UE nu au reușit să protejeze dreptul oamenilor la întruniri pașnice, de exemplu, utilizând în mod greșit regulile de distanțare fizică pentru a crea interdicții generale sau cvasi-absolute pentru demonstrații pașnice.

O serie de guverne au limitat accesul public la informații și participarea la luarea deciziilor, cum ar fi Germania, Olanda, Polonia, România, Slovenia și Spania. Unii au mers mai departe și, de asemenea, au restricționat dreptul la libertatea de exprimare, Ungaria și România fiind cele mai uluitoare exemple.

Liberties și Greenpeace solicită Comisiei Europene să reflecte aceste îngrijorătoare încălcări ale drepturilor fundamentale în raportul privind statul de drept pe care urmează să îl publice în următoarele zile [1].

Organizațiile noastre observă că, în multe țări din UE, restricțiile legate de COVID-19 sunt doar cele mai recente dintr-o serie de măsuri de obstrucționare a participării publice. [2] Solicităm tuturor instituțiilor UE să acționeze urgent pentru a restabili și promova participarea publică la democrație, astfel încât oamenii să se asigure că guvernele lor le răspund și lucrează pentru ei în orice moment, inclusiv în timpul unei pandemii.

***

Raportul se bazează pe cercetări efectuate în Germania, Olanda, România, Slovenia și Spania, precum și materiale publice. 

Cercetarea a fost făcută de Gesellschaft für Freiheitsrechte (GFF), Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului din România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), the Peace Institute – Institute for Contemporary Social and Political Studies in Slovenia and Rights International Spain (RIS).

Perioada de referință a cercetării începe de la momentul în care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat pandemie globală la începutul lunii martie și ia in calcul inclusiv luna iulie 2020.

[1] Se așteaptă ca Comisia să publice primul său raport anual privind statul de drept la sfârșitul lunii septembrie. Potrivit Comisiei, acesta își propune să „monitorizeze evoluțiile semnificative, atât pozitive, cât și negative, legate de statul de drept în statele membre”.

[2] Liberties (May 2020), EU Has Many Tools on the Table to Promote Rights and Democracy – Liberties Report; Greenpeace EU Unit (May 2020), Erosion of Civil Society Space across the EU.