Toamna aceasta, instituțiile europene se reunesc pentru a decide viitorul Europei.  Vor alege un viitor sumbru, cu fenomene meteo extreme și imprevizibile sau un viitor unde sănătatea, prosperitatea oamenilor și a naturii sunt pe primul loc? Este și în puterea noastră să convingem Europa să aleagă un viitor verde, unde combustibilii fosili (petrolul, gazele, cărbunele) rămân în pământ și sunt înlocuiți cu energie regenerabilă, iar pădurile sunt conservate și extinse.

Mesajul comunității oamenilor de știință este foarte clar. Va veni focul!

Dacă nu reducem emisiile de dioxid de carbon cu 65% până în 2030 (raportate la nivelul emisiilor din 1990) pentru a putea limita creșterea încălzirii globale până la 1.5 C, atunci vom resimți puternic efectele schimbărilor climatice. Unii dintre noi sunt deja afectați, fie că vorbim de culturi agricole compromise, de secarea surselor de apă, de incendii de pădure sau de valuri de căldură care pârjolesc orașele. 

Dar focul poate fi stins! Toamna aceasta este un moment esențial. Într-un fel, e “bătălia finală” pe care o dăm cu noi înșine pentru a ne proteja pe noi și singura Planetă Albastră pe care o avem.

Pe 10 septembrie se dă startul. Membrii Comitetului de Mediu din cadrul Parlamentului European se reunesc pentru a finaliza propunerea pentru Legea Europeană a Climei, lege care să susțină măsuri eficiente pentru succesul acțiunilor climatice, măsuri care să ducă la îndeplinirea obiectivelor Acordului de Climă de la Paris. Dacă vrem ca iarna să nu fie ca vara, este extrem de important ca membrii Comisiei ENVI (de mediu) să voteze pentru o reducere a emisiilor de carbon cu 65% până în 2030.

Ce poți să faci TU? Ai încredere în știință, acționează acum!

Intră acum pe pagina de facebook a  europarlamentarilor români membri în Comisia ENVI și cere-le să voteze pentru o reducere a emisiilor cu 65%. Trimite mesajul de mai jos:

„Susțineți și votați în acord cu ce spune știința: reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 65% până în 2030. Mă aștept să aveți încredere în știință și să luați deciziile de interes public în cadrul întâlnirii din 10 septembrie, în Comisia ENVI!”

Traian Băsescu, (PMP, Grupul PPE) 

Nicolae Stefănuță (USR – Grupul Renew)

Dan Motreanu (PNL, Grupul PPE) 

Tudor Ciuhodaru (PSD, Grupul S&D)

Dar bătălia nu se oprește aici! Este abia la început. Propunerea Comisiei ENVI va fi votată în plenul Parlamentului European în luna octombrie. Apoi, șefii de state se întâlnesc în cadrul Consiliului European unde vor discuta atât despre pachetul de recuperare economică, cât și despre țintele climatice.

În final, miniștrii de mediu din țările europene vor veni si ei cu un set de amendamente la Legea Europeană a Climei . În fiecare din aceste momente vom acționa pentru a-i convinge că sănătatea oamenilor și a naturii sunt de neprețuit.

#trustscience & #actnow

Vestea bună este că nu suntem singuri. Europeni de toate vârstele se mobilizează în această toamnă pentru a cere un viitor mai bun, o societate sănătoasă, echitabilă, construită în jurul binelui comun și cu grijă pentru natură.

Fii și tu alături de ei și de noi!